Puigdemont critica l’immobilisme de l’Estat mentre Nogueras fixa les línies vermelles per a la investidura de Sánchez

Yves Herman

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de superar l’escull de la presidència del Congrés dels Diputats, que liderarà la Francina Armengol després d’una votació d’infart, el PSOE afronta una altra àrdua negociació amb ERC i Junts per desbloquejar la investidura de Pedro Sánchez. Els socialistes ja exploren fórmules amb els partits independentistes per despenalitzar el procés, però això no significa que comptin amb el beneplàcit absolut. L’expresident Carles Puigdemont ja va alertar aquest divendres que la seva formació no ha «tornat a la cleda» i aquest dissabte ha carregat una altra vegada contra l’Estat, el qual titlla d’immobilista amb Catalunya. A més, la portaveu del partit al Congrés, Míriam Nogueras, ha anunciat una línia vermella per fer president Sánchez: una amnistia i un referèndum.

«El sistema polític i mediàtic espanyol continua amb l’ample de via ibèric, per dir-ho d'alguna manera. Encara no han entès que per anar pel món, o canvien de tren a l’estació de Portbou per circular per tot Europa, o agafen l’alta velocitat i travessen el Pertús a través d’un túnel tan costós com infrautilitzat», ha manifestat l’expresident a la xarxa social X (anteriorment Twitter), en clara al·lusió a les decisions polítiques dels últims anys.

«El viatge és de pujada (i puja també), no de baixada. De tota manera, si el que volen és quedar-se com estan, no és necessari que surtin de casa», ha conclòs. Per contra, Nogueras, conscient que «el PSOE necessita els vots» i, per tant, «s’ha de moure», insta el PSOE a fer un pas endavant amb certes condicions: demana que llei d’amnistia doni cobertura a «tota la ‘lawfare’», en la qual inclou la condemna a Laura Borràs per la gestió en la Institució de les Lletres Catalanes, ha precisat en una entrevista a l’ACN.

«L’entreguisme havia d’acabar»

La portaveu de Junts a Madrid també contraposa la seva estratègia amb la seguida pels republicans fins ara. «El PSOE i ERC han sigut socis d’investidura i legislatura. Suposo que a canvi de coses de partit, però Catalunya no ha guanyat res». «Havia d’acabar aquest entreguisme», ha afirmat Nogueras.

Notícies relacionades

Tot i això, Nogueras «celebra» que els republicans «rectifiquin les declaracions que han fet» i que s’aproximin a la postura de Junts. En aquest sentit, ha negat que el partit hagi virat cap a una ala més moderada.

Puigdemont, «al cas de tot»

Nogueras ha evitat detallar qui forma part de l’equip negociador, però ha admès que Puigdemont s’hi ha involucrat i està «absolutament al cas de tot». També ha esquivat respondre si serà necessària una trucada o una reunió entre Pedro Sánchez i l’eurodiputat de Junts, però afirma que «el que s’hagi de parlar amb el PSOE i Sánchez es farà directament amb ells i al més alt nivell». Finalment, no descarta una repetició electoral. «És un escenari possible», ha reconegut.