"Els alumnes s’estan esborrant pels preus"

Famílies de Santa Coloma es queixen per les altes quotes que s’abonen a l’escola de música del municipi del Barcelonès.

"Els alumnes s’estan esborrant pels preus"

M. A.

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La irritació veïnal a Santa Coloma de Gramenet per l’elevat preu de l’escola municipal de música ja fa temps que cueja. La gestió de l’equipament d’ensenyament musical, ubicat al privilegiat enclavament de Can Roig i Torres, és un focus de reclamacions per part d’una cinquantena de famílies que han arribat a recollir unes 450 firmes per demanar una revisió del model, especialment pel que fa al preu del servei. Les tarifes s’han incrementat aquest 2024 un 2,5%, per sota de l’IPC, després d’estar uns quants anys congelades des d’una altra pujada del 3% el 2020.

"La nostra principal queixa és que el preu ens sembla elevat: sabem que alguns alumnes s’estan esborrant perquè les famílies no ho poden assumir", explica Regina Urruticoechea, que és una de les mares que integra el col·lectiu de famílies mobilitzades.

"O modernitzen el model de gestió perquè arribi a més gent o resulta inaccessible. Nosaltres hem de fer un esforç perquè el meu fill estudiï música", apuntala Salomé Águila, una altra de les mares implicades en la reivindicació.

Segons dades del 2023 de la Diputació de Barcelona analitzades per EL PERIÓDICO, Santa Coloma lidera –entre ciutats de la província de Barcelona de més de 50.000 habitants– tres rànquings: el de ciutats amb un preu mitjà per alumne més elevat (1.039 euros anuals); el de ciutats on les famílies financen més proporció del servei (42%), i el d’ajuntaments que financen una proporció més baixa del servei (50%).

El seu ajuntament, però, matisa les dades. Primer, al·ludint a una "disminució dràstica de l’aportació de la Generalitat" com a causa de més esforç de consistori i famílies. Segon, apel·lant al "nombre més alt d’hores lectives" dels alumnes colomencs. I tercer, emfatitzant l’aposta d’un consistori "amb pocs ingressos i elevades despeses per atendre les necessitats socials" d’un municipi amb baixos nivells de renda.

On retallar recursos

Notícies relacionades

"Posar-hi molt més del 50% comportaria necessàriament treure aquests recursos d’altres polítiques", afirmen fonts municipals de Santa Coloma, que també destaquen l’"aposta per les beques" de l’Administració local: "Hem augmentat el llindar de renda perquè les beques també arribin a famílies que amb les pujades dels preus han vist les rendes considerablement reduïdes". Específicament, el consistori precisa que l’import total de les beques ha passat de 5.000 a 8.000 i 12.000 euros en aquest curs.

"És veritat que l’Ajuntament de Santa Coloma obre convocatòries per accedir a beques, però el que demanem nosaltres és que s’estableixi una tarifa social que determini la quota en funció de la renda de cada família", assenyala Urruticoechea. Grans ciutats com Terrassa, Sant Cugat del Vallès o Rubí, a més de Barcelona, ja tenen en marxa tarifes socials.