Constitució de les Corts

EH Bildu descarta que el PNB presideixi el Congrés: «No és sobre la taula»

EH Bildu descarta que el PNB presideixi el Congrés: «No és sobre la taula»

Ricardo Rubio / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«Aquest tema no és sobre la taula ni com a possibilitat», ha sentenciat la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, sobre un eventual escenari en el qual el PNB aconseguís la presidència del Congrés. Acompanyada pels altres cinc diputats i els cinc senadors que van aconseguir el 23J, la dirigent ‘abertzale’ ha rebutjat que els ‘jeltzales’ aconsegueixin la presidència de la Mesa de la Cambra baixa, com ha demanat aquest cap de setmana el secretari general de Coalició Canària, Fernando Clavijo. Per contra, fonts de la formació basca auguren que aquest lloc recaurà sobre el PSOE.

A tres dies que es constitueixin les Corts, les negociacions sobre la Mesa del Congrés, un òrgan clau en el dia a dia polític, es continuen produint sense que, de moment, hi hagi cap acord tancat. El que té clar Aizpurua és que s’ha d’aconseguir una majoria progressista –cinc dels nou llocs que la componen– per «poder donar curs als debats i decisions que durant aquesta legislatura s’han de produir». I, també, que el PNB s’asseurà al capdavant d’aquesta mesa.

Les paraules d’Aizpurua es produeixen després que el líder de Coalició Canària, Fernando Clavijo, obrís la porta que els ‘jeltzales’ presideixin la Cambra baixa. En una columna publicada a EL PERIÓDICO va assenyalar que «el millor àrbitre perquè governi la Cambra durant aquest procés és el PNB». «No tenim constància ni que el PNB ni que un altre grup hagi demanat aquesta qüestió o l’hagi posat sobre la taula», ha sentenciat Aizpurua, per afegir minuts després que aquest escenari ni tan sols s’està contemplant.

El que no ha descartat és que en la Mesa del Congrés hi hagi un seient per a una formació nacionalista o independentista, tot i que en cap cas l’ocuparia EH Bildu: «Mai hi hem tingut llocs ni els volem. No és una cosa que necessiti el nostre poble». Sobre les seves exigències per donar suport al candidat que proposi el PSOE, Aizpurua ha assenyalat que «no són inassumibles, són molt raonables», i que no han fet casus belli amb aquest assumpte: «Creiem que té més importància que es constitueixi una Mesa del Congrés que possibiliti i que garanteixi que les mesures socials siguin factibles».

Sumar mira al PSOE

Notícies relacionades

La formació ‘abertzale’ no és l’única que descarta un escenari en el qual el PNB aconsegueixi la presidència del Congrés. La portaveu de Sumar, Marta Lois, ha apuntat que s’ha de donar una «majoria progressista» i, tot i que no ha volgut donar més informació sobre les negociacions, sí que ha assenyalat que, «tenint en compte el pes electoral que ha obtingut cada una de les forces polítiques aquesta presidència, ha de fer justícia a la proporcionalitat del que són les forces progressistes del nostre país». És a dir, la dirigent de Sumar ha donat a entendre que ha de ser el PSOE el que sigui al capdavant d’aquesta institució.