5
Es llegeix en minuts
Canàries i molt més

A quatre dies de constituir-se el Congrés dels Diputats i votar-se com quedarà configurada la Mesa de la Cambra Baixa, res sembla clar. La mateixa incertesa amb què es van despertar els ciutadans el 24 de juliol continua present; existeixen dues alternatives per presidir el Govern de l’Estat i cap de les dues compta, ara mateix, amb prou vots per tirar endavant no ja una investidura; ni tan sols una segona votació en què ja no fan falta 176 sís, sinó tan sols tenir més vots a favor que en contra.

Coalició Canària ha sigut clara (com ho ha sigut sempre, cal recordar-ho) i ha posat sobre la taula una ‘Agenda Canària’; un document amb assumptes d’interès vital per a unes illes que reclamen recursos i respecte per al seu fur i el seu Estatut sense violentar cap altre territori ni buscar greuges comparatius.

Una ‘Agenda Canària’ amb què reclamem que els problemes de les Canàries i les polítiques per a les illes siguin considerats qüestió d’Estat. Fa més d’un lustre que sumem incompliments. Des de l’aplicació de criteris especials en els Fons Europeus i Regió Ultraperifèrica al finançament autonòmic (sense revisar des de fa més d’una dècada), passant per un Pacte d’Estat sobre Immigració; el compliment del nostre Règim econòmic i fiscal de les Canàries (REF) –compte, el compliment; ¡que el que exigim és que es compleixi la Llei!–; les aigües territorials; polítiques reals per a la recuperació de l’Illa de la Palma, i, tan simple, com el desenvolupament del nostre Estatut d’Autonomia.

Pel que fa a incompliments, la llista és enorme i la nostra posició, ferma com ho ha sigut sempre. Coalició Canària anirà pressupost a pressupost i llei a llei per garantir el millor resultat per a les Canàries i la conquesta i consolidació de drets per als canaris i canàries. Ho hem fet sempre, quan hem governat i quan hem estat a l’oposició. No ens importa qui gestioni els recursos o qui s’atribueixi el mèrit de la consolidació de drets que obtenim de Madrid gràcies als nostres diputats; el que volem és que Canàries compti amb aquests recursos i amb més drets.

I tot això ho hem fet combinant l’agenda canària amb polítiques transversals bones per al conjunt de l’Estat. La nostra ‘Agenda Canària’ va, com sempre ho ha fet, més enllà i inclou, sempre des de la fortalesa que ens dona ser un partit de Govern, compromisos de caràcter social i econòmic per a tot l’Estat que, estem convençuts, milloraran la convivència social i la qualitat de vida de treballadors i treballadores.

Els parlo de bonificar els increments salarials que millorin els convenis laborals, d’un gran pacte per la joventut, de garantir i blindar els avenços socials que en aquesta arrencada del segle XXI dibuixen un Estat més plural i obert i d’impulsar l’accés a l’habitatge. En definitiva, compromisos que més enllà de les Canàries impulsen i poden fer créixer socialment i econòmicament tots els territoris que conformen l’Estat.

Amb sensatesa i des de l’experiència de Govern i dels nostres 30 anys d’història com a partit en què hem pactat amb uns i altres i sempre a favor de les Canàries. «Ni dretes ni esquerres, Canàries», això repetim una vegada i una altra en campanya electoral i això és el que ara defensem. Ningú pot ni ha d’espantar-se perquè complim el que vam prometre fa un mes i que, a més, és el que repetim des de fa dècades. Els que s’entossudeixen a empènyer-nos a un costat i l’altre de l’espectre ideològic oblidant el nostre compromís amb l’«obediència canària» obliden interessadament els centenars de vegades que Coalició Canària ha donat suport a lleis i iniciatives de tots els partits quan hem entès que, vinguessin d’on vinguessin o qui les promogués, eren necessàries i bones per a tota la ciutadania.

De fet, i tot i que algú pugui ofendre’s, els nacionalistes que ens movem en el marc de la Constitució hem tingut i actuat amb més sentit d’Estat que el PP i el PSOE i només cal fer-li un cop d’ull a les hemeroteques dels últims anys per trobar exemples que refuten aquesta afirmació. I quatre dies abans de votar-se la constitució de la Mesa del Congrés cal posar en valor aquesta realitat que representen partits nacionalistes que des del marc que assenyala la Constitució, fa dècades que treballen pels seus territoris (com el cas de Coalició Canària i el PNB), però amb sentit d’Estat.

No és una ocurrència, com he llegit aquests dies, pensar que un partit com el PNB pugui tenir pes específic d’aquest calat en aquesta constitució de la Mesa del Congrés. Com no ho és que un partit que no ha guanyat les eleccions es vulgui postular per articular una majoria. El que no pot ser és aquest afany a fer lectures que només s’ajustin a la realitat de l’interès de qui les llegeix. Cal obrir la ment, revisar el que s’ha fet sempre i replantejar-ho; buscar noves solucions a una realitat que ha canviat. Les velles receptes i costums no serveixen per a aquesta nova realitat que ens han donat les urnes ¿Quin problema hi ha en donar veu i pes específic a nacionalistes constitucionalistes en un context com l’actual?

Es va viure en el passat, és cert, a un altre nivell, per governs tant de PSOE com de PP, que van donar representació a la Mesa del Congrés a CiU i al PNB, però, en un context com l’actual, ¿per què no buscar als territoris i en partits nacionalistes com el PNB una resposta assenyada i coherent per arbitrar el Congrés?

Notícies relacionades

El Congrés ha de parlar amb tot el Congrés. No es pot mantenir una situació en què la meitat dels espanyols són invisibles per a PP o PSOE. Portem gairebé deu anys sense diàleg real. Ens necessitem tots, hem de conviure, necessitem conviure per avançar. Hem de comptar amb tots en l’etapa que s’obre després de la pandèmia, centrar-nos seriosament en la gran oportunitat que ens donen els fons europeus i el millor àrbitre perquè governi la Cambra durant aquest procés és el PNB. És la clàusula de seguretat perquè hi hagi diàleg i que el Congrés parli amb tot el Congrés.

Coalició Canària vol garantir aquesta nova etapa. I el primer pas és una Mesa del Congrés plural i no com se’ns ha avançat en els últims dies a través de ‘globus sonda’ en forma de titulars, no reconeixent la representativitat de milions de ciutadans. Aquesta no és la fórmula, sens dubte no la de Coalició Canària, per sortir d’aquest bloqueig que impedeix avançar i per acabar amb aquest estat de bronca contínua en què sembla que estem instal·lats. Cal sortir d’aquest camí i la millor manera de fer-ho és fent un pas a un costat i obrint un nou camí. I cal fer-ho ja. De fet, d’aquí a quatre dies és un moment perfecte per iniciar aquest recorregut.