Bloqueig institucional

El TEDH declara vulnerats els drets dels candidats del CGPJ per la seva tardança a renovar-lo

El TEDH declara vulnerats els drets dels candidats del CGPJ per la seva tardança a renovar-lo
2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha posat en evidència la incapacitat d’Espanya per renovar el seu òrgan de govern dels jutges, el Consell General del Poder Judicial, que s’arrossega des de fa quatre anys i mig davant la incapacitat del PSOE i del PP per arribar a un acord. La cort d’Estrasburg estima que la situació ha arribat a tal punt que ha suposat una vulneració dels drets fonamentals de sis dels jutges que integren la llista d’aspirants entre els quals ha d’escollir les Corts.

El recurs va ser instat per sis magistrats de l’Associació de Jutges Francisco de Vitoria, que sol·liciten empara davant la inactivitat de les Corts Generals en el procés de renovació de l’òrgan en funcions, les competències de les quals s’han vist, a més, limitades des de fa més de dos anys, cosa que ha afectat la seva capacitat de fer nomenaments a la cúpula judicial.

Els demandants formen part de la llista de mig centenar de candidats entre els quals el Congrés ha d’elegir els nous vocals, a l’haver sigut proposats per l’associació a què pertanyen, i acudeixen al TEDH després d’haver obtingut un cop de porta per part del Tribunal Constitucional quan van denunciar que la paralització del procés afecta també els seus drets fonamentals.

Van al·legar davant Estrasburg ser «víctimes directes de la infracció del seu dret a accedir a càrrec públic i a la tutela judicial efectiva», fet que, segons el seu parer, representa una vulneració de l’article 6.1 del Conveni Europeu de Drets Humans

Impacte en la vida privada i familiar

A més d’estudiar-se una possible vulneració d’aquest article, el mateix TEDH va afegir d’ofici que en aquest cas també podria estar afectada una vulneració de l’article 8, que és el que garanteix el dret a la vida privada i familiar.

Segons les fonts consultades, aquest tema, que no va ser en principi al·legat pels jutges, pot tenir a veure amb els perjudicis de tot tipus que el bloqueig en la renovació està causant les persones que han aspirat legítimament al lloc des que van optar-hi el 2018, i que poden haver renunciat a altres activitats mentre la seva candidatura adorm el somni dels justos, a causa de la incapacitat dels polítics per complir amb la llei.

Notícies relacionades

En la seva demanda, els magistrats esgrimien davant el tribunal europeu que el setembre del 2018 es va remetre al Parlament el llistat dels 50 jutges en actiu que es presentaven candidats per renovar el Consell. Des d’aleshores esperen que les Corts compleixin la Constitució i renovin l’òrgan.

Des d’aleshores, aquestes llistes no han sigut votades per les Corts Generals i «davant la passivitat de les institucions», el 14 d’octubre de 2020 els esmentats magistrats van recórrer en empara davant el Tribunal Constitucional per la suposada vulneració del dret d’accés a càrrec públic, recollit a l’article 23 de la Constitució Espanyola. El TC no va admetre a tràmit els seus recursos d’empara perquè va considerar que havien sigut presentats fora de termini.