Gairebé quatre anys bloquejat

El PP afegeix la carta de Puigdemont als seus arguments per trencar el pacte del CGPJ

Els populars demanen que Pedro Sánchez i Félix Bolaños expliquin en el Congrés el que creïn «els acords proposats al fugit»

Bendodo defensa Feijóo després de suspendre les negociacions i acusa els socialistes de posar a la taula la reforma del delicte de sedició per dinamitar-les

El PP afegeix la carta de Puigdemont als seus arguments per trencar el pacte del CGPJ
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Grup Popular en el Congrés ha registrat aquest dilluns una petició de compareixença perquè Sánchez acudeixi al ple a explicar un suposat «acord» amb l’expresidentde la Generalitat Carles Puigdemont per «esquivar la seva situació judicial».

Els populars també volen que el ministre de Presidència, Félix Bolaños, acudeixi a la comissió que correspongui a la Cambra baixa per aclarir si ha «donat instruccions per portar a terme mesures legals tendents a la impunitat dels qui estan condemnats o estan en situació de fugits de l’acció de la Justícia».

Amb aquesta iniciativa, el PP uneix la carta de la qual ha parlat Puigdemont en el seu argumentari per explicar la ruptura de converses amb els socialistes sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que prolonga la crisi institucional pel bloqueig d’aquest òrgan clau de l’Estat.

El coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha aprofitat la carta publicada per Puigdemont –en la qual assegura que membres del PSOE s’han posat en contacte amb ell en els últims anys per prometre-li un «bon tracte» amb un canvi en el Codi Penal– per assenyalar la impossibilitat d’arribar a un acord amb un partit que pacta amb els que «van intentar trencar Espanya»

Defensa de Feijóo

El pacte per renovar el CGPJ estava a punt. Tan sols faltaven alguns serrells, però Alberto Núñez Feijóo va donar per trencades les negociacions amb el PSOE. L’argument que va oferir va ser la predisposició del Govern a renovar el delicte de sedició, una cosa que feia mesos que estava sobre la taula. La decisió del líder del PP va ser vista, dins i fora del partit, com un pas enrere davant les pressions rebudes, tant internes com externes, perquè no negociés amb els socialistes. I Bendodo ha llançat una capa al president conservador assegurant aquest dilluns que Feijóo «escolta a tothom i pren la seva pròpia decisió».

«Té prou experiència per saber bé el que fer a cada moment», ha assegurat el dirigent popular en roda de premsa. Bendodo ha negat que les converses que va mantenir Feijóo amb diferents barons autonòmics del PP, i amb Isabel Díaz Ayuso –com va avançar EL PERIÓDICO–, no són conseqüència del gir en les negociacions. «El president Feijóo consulta i rep missatges de tothom, i parla i truca. [...] Després pren la seva pròpia decisió», ha insistit. Referent a això, Bendodo ha recalcat que Feijóo va parlar no només amb Díaz Ayuso, sinó també amb els presidents d’Andalusia i Múrcia, Juanma Moreno i Fernando López Miras, respectivament, entre d’altres.

Es trenquen els ponts

«L’acord no el trenca cap tuit ni cap trucada, el trenca el PSOE a l’incorporar en la seva agenda la reforma del delicte de sedició», ha sentenciat Bendodo per intentar allunyar novament el fantasma de les pressions a Feijóo i redirigir la culpa als socialistes. Malgrat que una setmana abans de la ruptura Pedro Sánchez havia confirmat la seva intenció d’homologar el delicte de sedició als estàndards europeus, el dirigent del PP ha revelat que en la negociació amb el Govern el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, s’havia compromès que aquest canvi no es faria.

Notícies relacionades

No obstant, Bendodo ha assegurat que el punt d’inflexió es va produir quan la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va afirmar que l’Executiu proposaria una rebaixa de les penes d’aquest delicte. «En aquell moment, el PP, en clara coherència amb el sentit comú, decideix apartar-se. El PP no serà mai còmplice, ni ara ni mai, del mercadeig pressupostari amb l’independentisme», ha asseverat. Això sí, no dona per dinamitades les negociacions amb el Govern. L’única condició que estableix per tornar a la taula és que Sánchez es comprometi «per escrit» a no reformar el Codi Penal.

Tot i així, el dirigent conservador no s’ha mostrat gaire optimista davant la possibilitat que això passi. És més, ha deixat caure que els socialistes van rebentar el pacte conscientment a l’introduir aquest assumpte en les converses. Intentant sembrar el dubte sobre els plans dels socialistes, ha dit que el Govern, «intencionadament o no», es «treu de la màniga el delicte de sedició i fa impossible l’acord». «Sap perfectament que per al PP és inassumible reformar el delicte de sedició i que els que van intentar trencar Espanya se’n surtin de franc. ¿Això és insolvència o mala fe?, treure aquest tema en plena negociació», ha resumit.