Conversa clau

Ayuso va parlar amb Feijóo al matí per demanar-li que no pactés el CGPJ

La presidenta de la Comunitat de Madrid va dir al seu cap de files que no podia continuar desvinculant l’acord del poder judicial del debat sobre la reforma de la sedició

Ayuso va parlar amb Feijóo al matí per demanar-li que no pactés el CGPJ

EFE/ /Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La comunicació entre Isabel Díaz Ayuso i Alberto Núñez Feijóo és molt fluida. Aquesta comunicació va ser fonamental en l’operació per enderrocar Pablo Casado, al febrer, i ho és en el dia a dia, amb les decisions que afecten el PP. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, Ayuso va parlar dijous al matí amb el líder del seu partit per demanar-li que no pactés la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). No podia continuar amb una negociació oberta amb Pedro Sánchez, li va dir, mentre el Govern central continuava confirmant que la seva voluntat és reformar el delicte de sedició, per reduir les penes de presó i acontentar ERC. No podia continuar desvinculant els dos assumptes, va apuntar, com estaven fent els principals col·laboradors de Feijóo (Cuca Gamarra, Elías Bendodo...) des del divendres anterior.

A dos quarts de nou de la tarda, el PP va enviar un comunicat als mitjans de comunicació anunciant que suspenia les negociacions per actualitzar el poder judicial. L’únic possible acord entre el Govern i el principal partit de l’oposició saltava pels aires.

No era la primera vegada que la presidenta de la Comunitat de Madrid aconsellava al seu cap de files trencar les negociacions per renovar el CGPJ, que té el mandat caducat des de ja fa gairebé quatre anys. L’hi havia dit personalment en altres ocasions aquests dies enrere, segons fonts coneixedores d’aquestes converses, i li va tornar a insistir aquest dijous al matí. Ho va fer fins i tot abans que María Jesús Montero, la ministra d’Hisenda, fes unes declaracions ambigües en les quals va donar a entendre que el PSOE portaria al Congrés la reforma del delicte amb diligència. Ayuso no coneixia aquestes paraules, que després Montero va matisar, quan va deixar clar davant la premsa a Ordes (la Corunya) que ella sabia molt bé què fer amb el CGPJ: «Per absoluta lleialtat al meu partit, he dit el que correspon a qui correspon. I per això em correspon no entorpir ni molestar ni ser un problema per a ningú. Estic a la completa disposició de tothom».

Notícies relacionades

En aquesta mateixa intervenció davant la premsa, la dirigent madrilenya també va tornar a demanar a Sánchez que convoqui eleccions generals. Els espanyols, va apuntar, han de decidir «si volen un país de terroristes al carrer i d’independentistes i de condemnats per corrupció i d’indults o volen una Espanya de llibertat i de llei».

«A Madrid –va dir remarcant el seu poder doble, a la Comunitat i al partit– ho tenim clar. ‘No’ al nacionalisme, al racisme, ‘no’ als indults, perquè hi tornaran, per això estan conjuminant això [...] ‘No’ a la ruptura i la venda d’Espanya i sempre ‘sí’ a la llibertat, a la democràcia i a la llei», va continuar. ¿Ho tenia tan clar el partit a nivell nacional? La resposta, que la va satisfer, li va arribar hores més tard quan el PP va anunciar la ruptura de les negociacions per arribar al primer gran acord d’aquesta legislatura.