Crisi institucional

Feijóo s’atrinxera i avisa ja Sánchez que no pactarà res aquesta legislatura

Ayuso va demanar al seu cap de files dijous al matí que trenqués perquè no podia desvincular la negociació

El PP culpa el cap de l’Executiu de voler dinamitar l’acord per la pressió de Podem, ERC i tres dels seus ministres

Feijóo s’atrinxera i avisa ja Sánchez que no pactarà res aquesta legislatura
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern i el PP es van dedicar aquest divendres a culpar-se mútuament dels motius de la ruptura de les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Al desembre farà quatre anys, que el mandat d’aquest òrgan que regula els jutges està caducat, una situació que ha sigut denunciada per la Comissió Europea en diverses ocasions. Amb aquest nou xoc, els equilibris interns del CGPJ continuaran sent els que es van decidir amb la majoria absoluta del popular Mariano Rajoy, el 2013.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va justificar dijous la seva decisió de suspendre les converses amb l’Executiu per la voluntat de Pedro Sánchez de reformar el delicte de sedició, per rebaixar les penes de presó. Aquest és un compromís que Sánchez va començar a dir que compliria el 2020 i que ara, amb la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, ERC ha recuperat i ha tornat a posar sobre la taula. Feijóo va driblar durant dies aquest obstacle sobrevingut fins que dijous el va utilitzar com a principal argument per al (nou) divorci de Sánchez. Es queden així sense l’únic motiu de comunicació entre l’Executiu i el principal partit de l’oposició. De nou, no hi ha cap via oberta entre la Moncloa i Génova.

El dirigent conservador, a més, va avisar que els que esperen grans pactes d’Estat en aquest difícil context econòmic per la guerra a Ucraïna i postpandèmic han de seguir asseguts. Aquests acords «arribaran amb aquest PP i amb un altre PSOE», va afirmar en un acte a Vitòria, donant a entendre que haurà de caure primer Sánchez de la secretaria general socialista. Si alguna cosa de miraculós van tenir els Pactes de la Moncloa que tant menteixin els dirigents del PP és que es van arribar a acords entre polítics que estaven als antípodes uns dels altres.

«Negociar amb els constitucionalistes al matí i pactar el contrari a la tarda amb independentistes, entenc que un president del Govern no pot incloure les dues coses, ha de decidir», va declarar Feijóo. Els populars van reclamar en el comunicat de ruptura del dijous que el PSOE ha de donar «garanties suficients» que no reformarà el delicte de sedició si vol tornar a negociar el CGPJ.

La trucada

El líder del PP va prendre la decisió de suspendre les converses després de parlar per telèfon amb Sánchez a mitja tarda de dijous i comprovar que el cap de l’Executiu mantenia el seu compromís de modificar el Codi Penal per «homologar» les penes a alguns altres països europeus que les tenen més baixes.

Esteban González Pons, el negociador per part del PP, ja li havia avançat els dies anteriors al seu interlocutor Félix Bolaños, el ministre de Presidència, que no se sentien còmodes pactant el CGPJ mentre els mitjans de comunicació omplien desenes de pàgines de la premsa i moltes hores de televisió amb la sedició.

Missatges tranquil·litzadors

Bolaños, segons fonts de l’equip del ministre, va intentar tranquil·litzar Pons remarcant que «no hi havia res nou», que els «comptes» d’escons que els periodistes llançaven en les seves cròniques sobre la suposada votació per aprovar la reforma del Codi Penal eren castells en l’aire i res més. Tanmateix, no va ser suficient. Segons el PP, la falta de «garanties» de Sánchez a Feijóo, més la pressió d’alguns mitjans de comunicació conservadors en contra de l’acord i els arguments que li va donar Isabel Díaz Ayuso dijous al matí, el van portar a trencar.

EL PERIÓDICO va avançar divendres que la presidenta de Madrid va parlar amb el líder del partit per dir-li que no podia continuar desvinculant l’acord del poder judicial del debat sobre la sedició. Aquesta tesi era la que els principals càrrecs del PP (Cuca Gamarra i Elías Bendodo) i el mateix Juanma Moreno, el baró més afí a Feijóo, havien estat defensant fins a la vigília per salvaguardar el pacte, i ella hi estava en contra.

Notícies relacionades

Ayuso li va insistir que l’acostament a un Sánchez que parla sense embuts de retallar un delicte que pot beneficiar els fugits del procés perjudicaria el partit a les urnes. L’any que ve hi ha municipals, autonòmiques i generals. La direcció del PP, després de la revelació de la conversa, va intentar dissoldre la influència d’Ayuso i va assegurar a Europa Press que també va parlar dijous amb el mateix Moreno (Andalusia), Fernando López-Miras (Múrcia), Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó) i Alfonso Rueda (Galícia).

Bolaños va lamentar que la «dreta reaccionària» li hagi «doblat el pols» a Feijóo. A Génova, per la seva banda, creuen que el que ha volgut «dinamitar des de dins» el diàleg ha sigut el mateix Sánchez per «les pressions d’Unides Podem, ERC i els tres ministres jutges». Es refereixen els populars que a Pilar Llop (Justícia), Margarita Robles (Defensa) i Fernando Grande-Marlaska (Interior) no els agrada que dins de l’acord del CGPJ es reforci la independència i s’obligui els que han ocupat càrrecs polítics a estar dos anys en excedència abans de tornar a un jutjat, una cosa que els tres neguen categòricament, informa Ángeles Vázquez.