Nou sisme dins el partit

La ruptura pel CGPJ complica la construcció del lideratge de Feijóo

«¿Per això van matar Casado?», es pregunten alguns membres del partit al veure com ha reaccionat Feijóo davant la seva primera gran decisió

La recta final de les negociacions va coincidir amb diversos articles de mitjans conservadors que posaven en dubte el potencial del polític gallec

La ruptura pel CGPJ complica la construcció del lideratge de Feijóo

David Mudarra / PP

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’impacte de la decisió d’Alberto Núñez Feijóo de suspendre les negociacions amb el Govern per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha suposat un terratrèmol per al PP a nivell intern, malgrat el suport públic que barons, dirigents, alcaldes i diputats han donat aquests dies al seu cap de files. En converses amb una desena, EL PERIÓDICO DE CATALUNYA ha pogut escoltar gairebé la mateixa pregunta en dos sentits molt diferents: «¿Per això van matar Pablo Casado?». La construcció del lideratge de Feijóo ha quedat compromès tant per als que el volen amb un perfil dur com per als que el prefereixen més moderat. El dilema que va patir Casado l’està vivint ara el seu successor.

Un dels dirigents més pròxims al polític gallec va admetre divendres a aquest diari que la pressió mediàtica i d’alguns jutges conservadors que el líder del PP i Esteban González Pons, el seu negociador, estaven patint des de feia dies era tan forta que va haver d’acabar cedint i trencant amb Pedro Sánchez. Aquest baró, i en això coincideix amb el Govern central, considera que el polític gallec ha perdut una oportunitat per fer un cop a la taula davant «l’ecosistema madrileny» i alçar-se com un home d’Estat. «Ha acabat fent el que feia Pablo, bloquejar... ¿Per a això el vam matar?», lamenta.

De fet, en el congrés de Sevilla en el qual va ser elegit per aclamació, Feijóo va dedicar el seu discurs principal a prometre una oposició moderada que pogués facilitar pactes d’Estat. El divorci amb Sánchez (i la seva afirmació que no acordarà res més aquesta legislatura amb el líder socialista) complica el perfil que ell mateix ha estat venent des que va arribar al seu lloc com a president del PP. «Li hem posat amb safata a l’esquerra això que a Feijóo li han tremolat les cames a la primera i que som un partit antisistema, perquè continuem sense complir la Constitució», apunta un diputat del PP.

«Prou de gallegades»

Però aquesta pregunta, «¿per això van matar Casado?», també se l’han plantejat dues persones que van ser de les últimes a abandonar l’exlíder del partit quan intentava resistir al febrer. Aquestes dues fonts consultades consideren que Feijóo s’ha «empassat» durant «massa dies» el debat públic sobre la reforma del delicte de sedició i la voluntat de Sánchez de reformar-lo per retallar les penes de presó. «¿Per això van matar Casado? ¿Per sembrar l’abúlia ideològica i política en el PP?», es pregunta un dels interlocutors. «Prou de gallegades», continua. En aquest sector del partit consideren que a Feijóo li passa més factura asseure’s a negociar el CGPJ amb el cap de l’Executiu, de mandat caducat fa gairebé quatre anys, que no fer-ho. La mateixa filosofia que va mantenir l’anterior dirigent del PP durant tres anys.

I, coses de la vida, és també la que defensa Isabel Díaz Ayuso, que, com al febrer, quan va fer pinça amb Feijóo per fer fora Casado, ha tornat a tenir un paper capital en la resolució d’aquesta decisió de Feijóo. La presidenta de la Comunitat de Madrid, dijous al matí va demanar al líder del seu partit que s’aixequés de la taula de negociació perquè aquest pacte, amb Sánchez compromès a reformar el delicte de sedició, passaria factura al PP en les urnes.

Aquesta conversa entre els dos va arribar hores després que Feijóo i l’equip amb el qual va aterrar a Madrid fa sis mesos comencessin a comprovar l’impacte que alguns mitjans de comunicació conservadors tenen en les seves files. Casado ho va patir en la seva caiguda. En aquest cas, tant en el Govern –que ha tingut el seu negociador del poder judicial en el ministre de Presidència, Félix Bolaños– com en el PP admeten que alguns articles i les intervencions d’alguns opinants van fer que Feijóo es repensés la posició que havia establert de desvincular la renovació del CGPJ del debat de sedició.

I concreten alguns dels missatges que més van influir-hi: l’enquesta d’‘El Confidencial’ titulada «Sánchez retalla a la meitat l’avantatge del PP en dues setmanes: l’‘efecte Feijóo’ es dilueix»; un article en aquesta web de Rubén Amón titulat ‘¿És Núñez Feijóo un bluf?’; la intervenció de Federico Jiménez Losantos a EsRadio dient que no sabia si Feijóo «arribarà a president» i la portada d’‘El Mundo’ que obria amb el titular «El PP tem la reacció de la ‘dreta política, judicial i mediàtica’».

Notícies relacionades

Fins aquell dia, dijous, Feijóo semblava que no temia cap reacció, ja que, amb Vox immers en una crisi interna, s’havia decidit a pactar el CGPJ amb Sánchez. Estava gairebé tot fet, segons coincideixen Bolaños i Pons. I el president dels conservadors feia més d’una setmana que demanava als seus (així ho van fer tots en públic excepte Ayuso) que insistissin a desvincular la sedició del poder judicial. Dijous, però, va començar a relacionar-los i va anunciar la ruptura.

Feijóo va resoldre així el seu primer dilema rellevant al capdavant del PP. En vindran més i, amb ells, haurà d’anar forjant un lideratge que ara ha quedat en dubte.