Les endimoniades legislatures
Les calculadores creuades de Sánchez i Aragonès: els pactòmetres dels pressupostos
Comprova de manera interactiva les opcions que tenen els dos presidents per salvar les votacions al Congrés i al Parlament
¿Què passaria si no hi hagués nous pressupostos a Espanya, Catalunya o Barcelona?

Després de tres anys de legislatura, Pedro Sánchez ja té experiència en les puntes de coixí parlamentàries. En canvi, per a Pere Aragonès serà un inesperat experiment que li arriba quan encara no ha travessat l’equador del seu mandat. De manera paral·lela, els dos presidents s’enfronten a intricades negociacions per mirar d’aprovar els seus respectius pressupostos, la pedra angular de la gestió de qualsevol govern. Els interessos de l’un i de l’altre s’entrecreuen en una tardor endimoniada per la crisi de la inflació, però tots dos tenen el desafiament de superar l’obstacle de la minoria parlamentària i la recerca de suports.
¿Quines opcions tenen Sánchez i Aragonès per tirar endavant els comptes del 2023 i qualsevol altra votació? Els següents pactòmetres interactius permeten realitzar els càlculs i construir alguns dels escenaris possibles a partir d’ara al Congrés i al Parlament.
EL PACTÒMETRE DE SÁNCHEZ
El PSOE i Unides Podem sumen 155 escons dels 350 del Congrés, però el partit morat disposa d’un diputat menys perquè s’han negat a cobrir la vacant d’Alberto Rodríguez, inhabilitat pel Tribunal Suprem. Una altra diputada podemista, Meri Pita, va abandonar la disciplina del grup per discrepàncies amb la direcció del partit, tot i que sol votar en el mateix sentit que Unides Podem. És a dir, a la pràctica, el Govern compta amb 154 vots i necessita tenir almenys un vot més a favor que en contra per salvar els pressupostos.
Descartats de qualsevol equació el PP (89), Vox (52), Ciutadans (9 més el no adscrit Pablo Cambronero), Junts (4), CUP (2) i Navarra Suma (2), els focus estan posats sobre els socis d’investidura de Sánchez i, en especial, sobre ERC (13), PNB (6), EH Bildu (5) i PDECat (4), que solen aprofitar fins a l’últim moment per decidir el sentit del seu vot. Els altres aliats habituals del Govern són Més País-Compromís (3), BNG (1), PRC (1) i Terol Existeix (1). El suport de Coalició Canària (2), més canviant que els de les forces d’esquerres, també sol ser objecte de desig.
Al necessitar majoria simple (més vots a favor que en contra), el Govern pot combinar els ‘sí’ d’algunes formacions amb les abstencions d’altres. Al llarg de la legislatura s’han viscut votacions d’infart, com la de la reforma laboral, que el PSOE i Unides Podem van salvar gràcies a l’error d’un diputat del PP que va votar a favor del projecte en comptes de fer-ho en contra. No obstant, els dos últims pressupostos van ser aprovats amb una majoria molt àmplia, de 188 vots a favor.
EL PACTÒMETRE D’ARAGONÈS
El president de la Generalitat ja ha provat la geometria variable al llarg de la legislatura. Va ser investit amb els vots d’ERC (33), Junts (32) i la CUP (9), però aviat va perdre pel camí el suport dels anticapitalistes i va tirar endavant els seus primers pressupostos amb l’aval d’En Comú Podem (8). En algunes votacions clau, com el pacte per blindar el català a les aules i la renovació de càrrecs institucionals, també va aconseguir sumar-hi el PSC (33).
Notícies relacionadesTot i això, la ruptura de la coalició entre Esquerra i JxCat ha deixat els republicans amb el precari suport assegurat dels seus 33 diputats. Descartats de tota equació Vox (11), Ciutadans (6) i el PP (3), per arribar als 68 escons de la majoria absoluta al Parlament o per aconseguir més vots a favor que en contra, Aragonès necessita sempre el concurs mínim de dos grups, i que almenys un d’ells sigui el PSC (33) o Junts (32).
Poden donar-se fins a 5 possibles combinacions per salvar les votacions:
Si Junts vota en contra, ERC necessita els vots del PSC i de la CUP (9) o En Comú Podem (8).
Si el PSC vota en contra, ERC necessita els vots de Junts i de la CUP o En Comú Podem.
Si Junts s’absté, ERC necessita el vot favorable del PSC.
Si el PSC s’absté, ERC necessita el ‘sí’ de JxCat.
Si s’abstenen alhora PSC i Junts, ERC encara necessita el suport o l’abstenció de la CUP o En Comú Podem.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Pressupostos Generalitat de Catalunya Pressupostos Generals de l'Estat Pedro Sánchez Pere Aragonès
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- Rampes nocturnes: per què es produeixen, quines són les causes i què he de fer?
- De 7Cases Detinguda una administradora de finques per apropiar-se de 256.246 euros de 14 comunitats de veïns
- Xarxa de pederàstia Els educadors que tractaven la menor tutelada violada pel 'Pelicot català' van descobrir al seu mòbil fotos i vídeos dels abusos