Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia

L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya

Prevost va fer el 1982 la ruta del Cares amb un grup d’agustins, però no van passar del pont de Bolín: «La baixada a Poncebos era complicada»

L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya

FOTO CEDIDA POR ISAAC GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Alicia García-Ovies

Estiu de 1982. Un grup d’estudiants agustins decideixen embarcar-se en un viatge en furgoneta per Espanya durant un mes i mig per conèixer diverses comunitats agustines del país. Entre els intrèpids joves, Robert Prevost, l’actual papa Lleó XIV, que aleshores tenia tan sols 27 anys. Va ser el seu primer recorregut per la península Ibèrica, tot i que posteriorment hi tornaria en nombroses ocasions.

En aquella època, el que en el dia d’avui és el Pontífex de l’Església catòlica, era encara un estudiant de Dret Canònic disposat a gaudir sense preocupacions d’un inoblidable viatge per Espanya. El seu únic objectiu era millorar el seu espanyol i conèixer la feina que els agustins estaven desenvolupant en diferents institucions nacionals. Poc després s’ordenaria sacerdot, a l’Angelicum de Roma, i acabaria tornant en més d’una ocasió a Espanya, ja com a superior general de l’Orde de Sant Agustí, càrrec que va ocupar durant dos mandats.

Però en el seu primer viatge, aquell recorregut en furgoneta va portar els joves agustins per Salamanca, Valladolid i Lleó. També per Galícia i les seves platges. I per la ruta del Cares, el popular camí entre Astúries i Lleó que discorre pel parc nacional dels Picos d’Europa. «No la vam arribar a fer sencera perquè només hi vam dedicar un dia i ens ho vam prendre amb molta calma. Vam fer la volta al pont de Bolín», recorda el pare Isaac González, que formava part d’aquella expedició. Es van quedar a menys de dos quilòmetres de la frontera amb Astúries.

El pont de Bolín es va construir com a substitució al pas anterior, que havia estat destruït el 1944 per una roca. El seu nom fa al·lusió a Luis Bolín, director general de Turisme d’Espanya en aquell temps, que va col·laborar amb 5.000 pessetes per a la seva construcció.

En el seu recorregut, el grup es va fer diverses fotografies. Una la van fer a la torre Comea, prop del poble Corona, on hi ha una capella on es diu que va ser coronat Pelai. ¿Per què no van arribar a terres asturianes? La resposta la té González. Ell havia fet el recorregut amb només 15 anys i recordava que la baixada a Poncebos, el primer poble asturià de la ruta, era «complicada». «S’havia d’agafar a les branques i baixar de costat», explica. Tot i així, des del recorregut sí que van poder observar el Taronger de Bulnes. Una altra de les raons que el Principat no estigués en el seu itinerari és que els agustins no tenen cap casa a la regió. «N’haureu d’obrir una perquè ara us visiti», diu fent broma ara el religiós.

Notícies relacionades

Isaac González guarda amb especial afecte els records d’aquestes vacances. «Érem joves i pobres, així que vam fer la ruta en furgoneta i amb una tenda de campanya», relata. A Galícia, refereix, van decidir instal·lar la tenda «en el primer prat que vam trobar». A mitja matinada, un intens xàfec els va agafar desprevinguts i van haver de sortir corrents xops cap a la furgoneta.

Els anys que l’espanyol va coincidir amb Lleó XIV a Roma els van servir per forjar una intensa amistat. Tant, que González va arribar a viatjar a Chicago, on va poder conèixer la família de Prevost. Isaac González, molt unit a Astúries, on cada estiu viatja per assistir a la fira taurina de Gijón, espera que el nou Papa sigui un gran Pontífex. De moment, «els primers gestos han sigut bons».