Comptes públics

¿Què passaria amb una pròrroga pressupostària a l’Estat, a la Generalitat o a Barcelona?

Les administracions recorren a allargar la vigència de l’exercici que finalitza quan no poden aprovar els Comptes dins del termini

¿Què passaria amb una pròrroga pressupostària a l’Estat, a la Generalitat o a Barcelona?
1
Es llegeix en minuts

Les administracions no sempre aconsegueixen tramitar els Pressupostos d’un any abans de finalitzar l’exercici. A la tardor, tant el Govern central, com els autonòmics i un ajuntament com el de Barcelona aproven els seus Comptes per a l’exercici següent. Aquest és el tràmit en una situació de majories de govern o d’acords parlamentaris sostinguts.

Notícies relacionades

Aquesta norma és la principal i a través de la qual les administracions desenvolupen les seves polítiques. En cas de no poder aprovar els Comptes dins del termini per falta de prou majoria es produeix una pròrroga dels Pressupostos de l’exercici finalitzat, que suposa una sèrie de complicacions i limitacions, ja que, en essència, la despesa total no es pot incrementar respecte als Comptes prorrogats.

Els efectes no són sempre els mateixos i depenen de cada administració, sigui el Govern central, la Generalitat o l’Ajuntament de Barcelona, i de la situació en què estigui cadascuna. En tot cas, hi ha mecanismes pressupostaris per facilitar que els serveis i l’administració en general es mantinguin en funcionament.