Què passarà si no s’aproven els pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona

  • El desenllaç dels comptes municipals estarà vinculat als de la Generalitat, i la pròrroga és una alternativa no traumàtica si no hi ha pacte

Què passarà si no s’aproven els pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona

EFE /Alejandro García

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Els pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona per al 2023 han passat aquest dimecres el primer tràmit per a l’aprovació, i ho han fet amb el suport dels dos socis del govern municipal, Barcelona en Comú i el PSC, amb el qual no n’hi havia prou perquè els comptes continuessin el tràmit, i amb les abstencions d’ERC, soci extern habitual en els grans temes del mandat del govern d’Ada Colau, i Junts, decisives perquè el procés no s’aturi.

Ara falta una bona tirada perquè els pressupostos, que amb gairebé 3.600 milions d’euros estan un 5,6% per sobre dels del 2022, acabin rebent la llum verda definitiva, una cosa que, si l’entesa es manté, es produirà en el ple del 23 de desembre.

Però si finalment no hi ha pacte, la pròrroga es presenta com una alternativa no traumàtica i habitual l’any electoral si el govern no té prou majoria. Queden set mesos per a les municipals, i no sorprèn que els suports externs agafin distància. Fins ara, Colau ha aprovat els tres pressupostos del mandat amb pacte, una cosa que no va aconseguir amb cap dels del primer mandat.

Modificació pressupostària

Si no hi ha aprovació i es dona la hipòtesi d’un pròrroga, n’hi hauria prou, diuen els coneixedors de l’assumpte, que el nou govern de la ciutat, que prendrà possessió a meitat de juny, després de les eleccions del 28 de maig, faci una modificació pressupostària limitada per ajustar una mica les xifres a l’alça.

Notícies relacionades

Colau ho va fer la tardor del 2015, després d’assumir l’alcaldia al juny amb els pressupostos aprovats pel govern de Xavier Trias a finals del 2014. I va tornar a impulsar-ne una modificació el 2016.

La Generalitat i el consistori

Tot apunta que el desenllaç serà comú a l’ajuntament i en el Govern català. Si hi ha pacte pressupostari en el Parlament, n’hi haurà en el consistori, com va succeir l’any passat. Si per contra no n’hi ha a la Cambra catalana, es pot preveure una pròrroga municipal.