Anunci a Nova York

Espanya es compromet a aportar 236,5 milions d’euros per al desenvolupament

Espanya es compromet a aportar 236,5 milions d’euros per al desenvolupament
2
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que Espanya donarà 151,5 milions d’euros i n’aportarà 85 milions més en crèdits del Fons per a la Promoció del Desenvolupament (Fonprode) de l’Aecid en els pròxims tres anys, que es destinaran a projectes en l’àmbit de seguretat alimentària. El cap de l’executiu ha fet aquesta anunci durant la seva intervenció en una cimera sobre els esforços davant la crisi de seguretat alimentària que afecta el món, celebrada en paral·lel a l’Assemblea General de l’ONU.

Al fòrum, organitzat per Espanya, els Estats Units, la Unió Europea i la Unió Africana, Sánchez ha demanat a Rússia que posi fi a la seva «guerra il·legal» contra Ucraïna «que ha amenaçat una font essencial del subministrament mundial d’aliments». «Mentre lluitem per la pau, és urgent prendre mesures concretes que protegeixin els més vulnerables i evitin que la situació empitjori», va afegir Sánchez, que va declarar que el president rus Vladímir Putin «està mirant de fer xantatge a la comunitat internacional amb gran part de les necessitats alimentàries del món».

Notícies relacionades

La guerra a Ucraïna ha agreujat enormement la crisi alimentària a nombrosos països empobrits o en via de desenvolupament, que han vist com augmentaven els preus d’aliments bàsics i que durant mesos no han pogut accedir al blat, fertilitzants i altres productes bàsics que exportava Ucraïna. L’ONU i Turquia van aconseguir al juliol que Ucraïna i Rússia arribessin a un pacte per crear un corredor marítim segur per exportar cereal des dels ports del mar Negre. Malgrat aquest acord, les Nacions Unides han avisat que hi ha risc de fams en llocs com el Iemen, Somàlia, Etiòpia, el Sudan del Sud, Nigèria o l’Afganistan i, per això, el tema de la seguretat alimentària s’ha convertit en un dels centrals de l’Assemblea General amb l’objectiu que aquesta amenaça no es faci realitat.

Un problema que se suma a una situació ja per si mateix complicada. Segons el Programa Mundial d’Aliments de l’ONU, la població en situació d’inseguretat alimentària es va duplicar per la pandèmia de covid-19, i va passar de 135 milions de persones al començament del 2020, a 276 milions dos anys després. Com a conseqüència de la invasió d’Ucraïna, aquest organisme de les Nacions Unides calcula que la xifra augmentarà el 2022 fins als 323 milions. En la conferència, copresidida per Sánchez, el president del Consell Europeu, Charles Michel; el president de la Unió Africana i president del Senegal, Macky Sall i el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, hi van participar una vintena de presidents, caps d’estat i organitzacions multilaterals.