Assemblea General

Petro i Boric alcen a l’ONU les veus de la nova esquerra llatinoamericana

El president de Colòmbia denuncia sense pal·liatius de la guerra contra les drogues i del sistema capitalista, mentre que el de Xile utilitza l’experiència del plebiscit per demanar «democràcies que escoltin més els ciutadans»

Petro i Boric alcen a l’ONU les veus de la nova esquerra llatinoamericana
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Gabriel Boric ha mirat sobretot cap a dins en el seu primer discurs com a president de Xile davant l’Assemblea General de les Nacions Unides. Gustavo Petro, el president de Colòmbia, que també debutava al conclave, principalment cap a fora. I els dos enfocaments poden haver sigut diferents, però han exposat amb força i vigor la veu i la determinació de la nova esquerra llatinoamericana.

El més radical ha sigut Petro, antic guerriller, que ha fet sense pal·liatius una denúncia no només de la guerra contra les drogues, que ha dit que «ha fracassat», sinó del sistema capitalista, o en les seves paraules «el poder mundial», que ha assegurat que «s’ha tornat irracional». «¿Què és més verinós per a la humanitat: la cocaïna, el carbó o el petroli?», ha plantejat en un moment de la seva intervenció el líder colombià, que ha denunciat l’«addicció a combustibles fòssils» però també al consum, al poder i als diners.

«Els comptes bancaris s’han tornat il·limitats, els diners guardats dels més poderosos de la terra ja no podran si més no gastar-se en el temps dels segles», ha dit. «La tristesa de l’existència que produeix aquesta artificial convocatòria a la competència, l’omplen amb soroll i amb drogues. L’addicció als diners i al tenir té una altra cara: l’addicció a les drogues en les persones que perden la competència, en els perdedores de la carrera artificial en què han transformat la humanitat. La malaltia de la soledat no es curarà amb el glifosat sobre les selves. No és la selva la culpable. La culpable és la seva societat educada en el consum sense fi, en la confusió estúpida entre consum i felicitat que permet, això sí, que les butxaques del poder s’omplin de diners».

Petro ha denunciat la guerra d’Ucraïna però també les de l’Iraq, Líbia i Síria, assegurant que «van envair en nom del petroli i gas». Ha afirmat també que s’han «inventat» guerres «que «han servit d’excusa per no actuar contra la crisi climàtica». I després d’asseverar que «la causa del desastre climàtic és el capital», ha tancat la seva intervenció recordant que «no hi ha pau total sense justícia social, econòmica i ambiental».

Boric demana justícia social

Més introspectiu tot i que també enèrgic s’ha mostrat Boric, que ha aprofitat el relat sobre l’«intens procés polític» que viu Xile i la història de com un model que accentua la desigualtat porta al descontentament i la fractura social per deixar sobre la taula lliçons útils sobre el futur democràtic. «Els convido a anticipar-se en la recerca de més justícia social», ha plantejat, assegurant que «distribuir de millor manera la riquesa i el poder ha d’anar de la mà amb un creixement sostenible i és possible».

Boric ha tornat a allunyar la idea que el resultat del plebiscit que va rebutjar la proposta constitucional, que assegura que els ha ensenyat «humilitat», fos una derrota. «Mai un govern pot sentir-se derrotat quan el poble es pronuncia», ha dit. I ha plantejat que «un dels desafiaments principals de la humanitat és justament el de construir democràcies que de veritat li parlin i escoltin a la ciutadania».

Notícies relacionades

«Tenim la responsabilitat de trobar millors respostes a les desigualtats dels nostres països i també a aquests senyals que ens indiquen que és cada vegada més la quantitat de gent que no se sent representada pels que estan governant, ni amb la manera en què uns pocs prenen decisions per la majoria», ha dit Boric, que ha apostat per respondre als reclams de la ciutadania «amb més democràcia, mai amb menys».

El xilè ha tancat la seva intervenció comprometent-se «des del multilateralisme amb la justícia i la pau». Ha denunciat la «injusta guerra de Rússia sobre Ucraïna», la violència sobre les dones, les «permanents violacions contra els drets humans del poble palestí»,  la situació dels presos polítics a Nicaragua i les vulneracions dels drets humans. «El món sencer demana canvis i les noves generacions tenim el dret, i també la responsabilitat, de pensar i materialitzar un futur diferent», ha conclòs.