El PIB de BCN supera per primera vegada els 100.000 milions de €

El PIB de BCN supera per primera vegada els 100.000 milions de €
1
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’economia de Barcelona va arribar el 2023 a una fita estadística: el PIB de la ciutat supera per primera vegada els 100.000 milions d’euros. La xifra pot deixar indiferent la ciutadania, perquè efectivament no sempre es tradueix en progrés clar en el dia a dia. Però implica, assumint les imperfeccions d’aquest tipus de mètriques, que la capital catalana ha sortit completament de la crisi de la covid-19 i que genera més d’un terç de la riquesa de Catalunya, cosa que a més és una constatació delicada en plena campanya electoral.

L’Oficina Municipal de Dades ha elaborat un detallat informe, difós ahir. Barcelona va tancar l’any amb un PIB de 103.589 milions d’euros i un increment interanual del 2,8%, lleugerament per sobre de les mitjanes tant catalana (2,6%) com espanyola (2,5%) en el mateix període. El PIB, cal recordar, suma tots els béns i serveis quantificables, declarats i retribuïts d’un territori i un període concrets. En resum: sous i rendes.

Creixement moderat

Notícies relacionades

El del 2023 és un creixement més moderat que el de l’any anterior, quan la capital catalana va presumir d’un esprint postpandèmic del 9,5%, gairebé tres punts sencers per sobre de la mitjana catalana. El vigor barceloní es troba fonamentalment al sector serveis (botigues, transport, hostaleria...), en la inversió pública (administració, educació, sanitat, serveis socials...) i en l’àmbit que engloba ciència i professions sovint qualificades de liberals (des d’advocats fins a veterinaris).

És a dir, comerç, funcionariat i especialistes: tres elements que en gran manera són fruit de la condició de capital, al concentrar Barcelona seus destacades i gran part del consum i el turisme. L’informe atribueix la forta recuperació del PIB a "l’estructura sectorial de l’economia de la ciutat".

Temes:

Barcelona PIB