«Units en la resposta econòmica»

El Govern demana a Feijóo que renovi el CGPJ i ofereix canvis en el pla anticrisi a canvi del seu suport

  • La portaveu remarca que l’oposició d’Estat que proclama el PP «es practica» i que «ara és el moment de fer-ho»

  • El president rebrà dijous a la Moncloa el nou líder del PP amb disposició d’«escoltar» i per «recuperar consensos bàsics»

El Govern demana a Feijóo que renovi el CGPJ i ofereix canvis en el pla anticrisi a canvi del seu suport

DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

«L’oposició d’Estat no es predica, es practica». És la resposta que el Govern dona a Alberto Núñez Feijóo quan queden dos dies per a la seva trobada amb Pedro Sánchez a la Moncloa. I és la frase amb la qual la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, reproduïa el «més fets i menys paraules» que també se sentia el cap de setmana passat a l’Executiu i a Ferraz. És a dir, que no n’hi ha prou que el nou líder del PP proclami un gir en el partit i un canvi respecte a Pablo Casado, sinó que ho ha de demostrar. Haurà de fer-ho, defensen en el Gabinet, amb dos gestos immediats: donant suport al pla nacional de resposta a les conseqüències de la guerra a Ucraïna i facilitant la renovació del Consell General del Poder Judicial després de més de tres anys de bloqueig. A canvi, el Govern s’ofereix a introduir canvis en el decret llei, tot i que la seva intenció és mantenir el text com està, amb l’esperança que la contesa a l’est d’Europa acabi.

Rodríguez va insistir que la Moncloa es planteja la primera reunió de Sánchez amb Feijóo com una presa de contacte «de manera constructiva» i que serveixi per «recuperar consensos bàsics que mai s’haurien d’haver perdut». I si el dirigent gallec proclama que vol liderar una «oposició d’Estat, ara és el moment de fer-ho possible», va prescriure. La ministra va assenyalar que és «raonable» demanar a Feijóo, primer, que «compleixi les seves obligacions constitucionals» i, per tant, pugui desbloquejar el CGPJ després de més de 1.200 dies de paràlisi. Segon, que es pal·liï la «polarització política». És a dir, que abaixi el to, que es mitigui la crispació. I tercer, que «davant circumstàncies extraordinàries» com la guerra provocada per Vladímir Putin, el Govern i el principal partit de l’oposició estiguin «units en la resposta».

En aquest sentit, l’Executiu «aspira a conformar una majoria» per convalidar el decret llei aprovat fa una setmana pel Consell de Ministres, majoria «en la qual estigui» el PP. El raonament de la Moncloa és que si tots dos comparteixen que s’ha d’estar del costat d’Ucraïna i recolzar la reacció de la Unió Europea, llavors també s’ha d’estar «units» en la resposta a les conseqüències econòmiques. El pla de xoc, segons el parer de la coalició, sí que afronta els efectes del conflicte, protegeix els «sectors més afectats» i alleugereix les classes mitjanes. «No trobem cap raó perquè Feijóo s’estigui negant a donar suport a aquest pla», va apuntar.

Notícies relacionades

El líder del PP, no obstant, no ha revelat quin serà el sentit de vot del seu grup en el Congrés. El que sí que continua reclamant és una baixada generalitzada d’impostos, però el Govern s’hi nega, com va tornar a explicitar la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, durant la roda de premsa de dimarts: «Es tracta d’una proposta que no només no es correspon amb allò que el nostre país necessita en aquest moment, sinó que tampoc es correspon amb el que estan fent els països del nostre entorn i amb les recomanacions dels organismes internacionals».

«Interlocució» amb el PP en matèria econòmica

Calviño va manifestar el seu desig que sigui possible també la «interlocució» amb el PP en l’àmbit de la política econòmica. Ella mateixa va remarcar que l’actuació de l’Executiu en aquest terreny és «ben coneguda, ja que s’assenta en la responsabilitat fiscal, la justícia social i les reformes estructurals. Línies que el Govern «explica cada setmana» a les Cambres, que es projecten en el pla de recuperació, que s’estan «complint» i que estan «molt alineades» amb les orientacions d’organismes internacionals i dels experts. Política econòmica, va apuntalar, que està tenint «molt bons resultats», com ho provaria l’augment de la contractació indefinida (30,7% al març), producte de la reforma laboral.