Dijous, primer cara a cara

Feijóo vol polsar el tarannà de Sánchez per decidir la seva estratègia

Gamarra respon a Vox que els espanyols volen «trobada i acord» i el PP treballarà per aconseguir-los

El pla contra la guerra, el pressupost de Defensa i la renovació del CGPJ seran els principals assumptes a tractar

  • Perfil de Feijóo, per Antón Losada: L’home que sabia esperar

Feijóo vol polsar el tarannà de Sánchez per decidir la seva estratègia

Julio Muñoz / Efe

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La nova secretària general del PP, Cuca Gamarra, va assegurar aquest dilluns que el seu cap de files, Alberto Núñez Feijóo, anirà a la Moncloa amb la millor disposició a tancar acords amb el Govern de Pedro Sánchez, perquè els populars consideren que els espanyols volen que les dues parts busquin «la trobada i l’acord». El missatge llançat per la número dos del partit era per al Govern central i també per a Vox, que ja està atiant en contra de qualsevol entesa entre Feijóo i Sánchez.

En una roda de premsa a la seu de Génova, Gamarra va assegurar que el seu partit és conscient de la «gravetat» del moment, però va afegir que el líder del PP necessita comprovar cara a cara dijous quina és l’«actitud» del president del Govern i si realment té «voluntat d’entesa» o no. Pablo Casado va denunciar en nombroses ocasions que Sánchez, malgrat les seves crides, no volia arribar a cap acord amb el PP, perquè creu que perjudica el PSOE.

Feijóo arriba a la cita després de dos discursos en el congrés extraordinari de Sevilla en els quals ha ressaltat la seva voluntat pactista.L’encara president de la Xunta tindrà oportunitat de concretar-lo en pocs dies, ja que el Govern ha de convalidar al Congrés dels Diputats el reial decret amb el paquet de mesures per mitigar l’impacte econòmic i social de la guerra.

La baixada d’impostos

El dirigent conservador ha denunciat que Sánchez no ha inclòs en aquest pla una rebaixa contundent d’impostos, una cosa que considera un incompliment respecte al que va deixar firmat amb els presidents autonòmics en la Conferència de La Palma. No obstant, malgrat la crítica, segons fonts de l’equip de Feijóo, aquest assumpte no és una línia vermella i no impedeix el suport. El president del Govern considera que abaixar més els impostos soscavaria els ingressos de l’Estat del benestar i, en conseqüència, la potencialitat econòmica de les iniciatives per protegir els més afectats per la crisi.

El líder del PP vol prendre el pols del president del Govern i saber si pot reconstruir els ponts de comunicació entre les dues institucions, que van quedar molt danyats en l’etapa de Casado. A sobre de la taula, a més del pla econòmic per la guerra, hi haurà almenys dues carpetes més: l’augment del pressupost de Defensa per arribar de forma gradual al 2% del PIB i la renovació del Consell General del Poder Judicial, que fa més de tres anys que té el mandat caducat.

Un altre missatge a Ayuso

Gamarra, en la seva compareixença, també va enviar diversos missatges en clau interna, ja que aquest dilluns al matí Feijóo va convocar el seu primer comitè de direcció, amb ella; el coordinador general (Elías Bendodo), els cinc vicesecretaris i l’encarregat del comitè de drets i garanties.

Notícies relacionades

La número dos va avisar que el president els ha demanat treballar al «200%» i preparar el partit al més aviat possible per a les eleccions que venen. Les andaluses, que ha de convocar Juanma Moreno (PP), s’esperen per al juny o l’octubre. Després arribaran les municipals i autonòmiques, el maig del 2023, i les generals, en una data sense concretar.

Preguntada sobre quan posarà Feijóo el congrés del PP de Madrid i acontentar així Isabel Díaz Ayuso, va respondre que de manera «molt, molt ràpida». Va dir que és el que es necessita a Madrid i en altres autonomies que també n’estan pendents. No obstant, va aprofitar la pregunta per enviar un encàrrec a Ayuso, i ja en van alguns aquests dies. «Tenim molt clara una cosa i aprofito per traslladar-l’hi. I és que la vida orgànica per a nosaltres no serà la notícia. Aquest serà el treball intern d’una organització com és el PP. Ens centrarem a donar les respostes i solucions als problemes que tenen els espanyols i per als quals ens esperen. Aquesta serà la prioritat», va avisar. La data d’aquest congrés va ser l’origen del xoc entre Ayuso i Casado. L’exlíder va retardar el conclave per impedir que reunís més poder i, segons ella, la va espiar per trobar draps bruts i desacreditar-la.