Partit Popular

Feijóo dispara contra la política econòmica de Sánchez: «No vull portar el meu país a la ruïna»

Feijóo donarà prioritat a la política econòmica i a les mesures per reduir la inflació en la seva reunió amb Sánchez

Si el president aborda la renovació del CGPJ, el líder del PP l’escoltarà

Feijóo dispara contra la política econòmica de Sánchez: «No vull portar el meu país a la ruïna»
4
Es llegeix en minuts

Alberto Núñez Feijóo donarà prioritat als assumptes econòmics en la reunió de dijous amb Pedro Sánchez. El nou líder del PP és molt crític amb la política econòmica de l’Executiu, «que només incrementa el dèficit i el deute públic», i, segons la seva opinió, no «la pot compartir ningú, ni tan sols el mateix Govern». «Jo no la puc compartir, perquè no vull portar el meu país a la ruïna», va arribar a pronunciar el president gallec en una entrevista a Onda Cero en la qual va insistir a prendre mesures per reduir la inflació.

«Jo no vull mentir al meu país. Si vol parlar d’això, li donaré alternatives», va reiterar després d’haver criticat el fet d’«haver sigut l’últim país a prendre mesures» arran de les pèrdues com a conseqüència de les aturades en el transport i l’amarratge de les flotes pesqueres. «El Govern ha desconnectat de la realitat», va insistir.

«Sánchez no em necessita»

El PP serà present a la cita a la Moncloa per decidir el seu vot en el reial decret llei sobre les mesures econòmiques per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna. Com va publicar aquest diari, el grup parlamentari se situa per ara en l’abstenció i per passar al vot afirmatiu necessitarà un gest fiscal que augmenti la baixada d’impostos aprovada. 

En tot cas, el president dels populars considera que el Govern «probablement no vol que el PP el recolzi», perquè ja té prou vots per convalidar el decret en el termini de 30 dies. «¿Està disposat a fer modificacions o és el que diu el decret sí o sí?», es va preguntar Feijóo. «Perquè ja té el recolzament de l’independentisme, d’ERC, de Bildu... Li agrairé en la reunió la cordialitat, però no em necessita. Si vol el recolzament del PP, que escolti les meves propostes». 

Per a Feijóo les mesures del decret que va aprovar el Consell de Ministres «són un pedaç», «ajornaments de préstecs i pedaços per aquí i per allà». El líder gallec creu que és prioritari prendre mesures per reduir la inflació, que ja voreja el 10%. «Disminuirem els impostos, perquè tot és un 10% més car». Tampoc no es va desdir de la declaració de fa setmanes segons la qual el Govern «s’està enriquint» com a conseqüència dels impostos: «És evident que Hisenda ha recaptat molt més del que s’havia previst. No crec que sigui un desqualificatiu», va dir.

«Probablement es parli del CGPJ»

El que també és clar és que per a Feijóo la renovació del Consell General del Poder Judicial no és una prioritat, però s’obre a parlar-ne si per al president ho és. «Probablement se’n parli, tot i que crec que el més urgent és la situació econòmica i la posició internacional sobre el Sàhara, o la posició espanyola en el conflicte d’Ucraïna en el marc de la UE i l’OTAN», va assegurar el líder del PP, que va reiterar les seves prioritats en la trobada a la Moncloa. En tots aquests aspectes, Feijóo va tornar a reiterar el seu recolzament al Govern «malgrat la posició tèbia dels seus socis de Podem».

En tot cas, el líder gallec no es va allunyar de la posició que durant aquests anys ha mantingut Pablo Casado per renovar l’òrgan de govern dels jutges, quan va afirmar que el criteri del seu partit «acceptat comunament i amb certa validació de la UE» és crític amb l’última norma aprovada pel Govern per impossibilitar que el CGPJ prengui decisions estant en funcions. «Impossibiliten que es cobreixin les vacants. Estem bloquejant el Tribunal Suprem, els tribunals superiors de justícia de les comunitats. És una ingerència impròpia i mai vista», va retreure el president del PP.

El Senat i Mañueco

«No descarto anar al Senat», va dir taxatiu Feijóo sobre el seu possible desembarcament a la Cambra alta. Segons va explicar, la decisió la prendrà quan abandoni la Xunta «en les pròximes setmanes» i es reuneixi amb els grups parlamentaris. El president del PP dubta perquè hi veu qüestions a favor i en contra, igual que altres veterans dirigents. Tenir presència a les Corts Generals és important, reconeixen, però el Senat no és el Congrés i només li garanteix un bis a bis al mes pràcticament amb Sánchez.

Notícies relacionades

Un altre plat fort dins del PP és el primer govern de coalició amb Vox. Feijóo tampoc no va aclarir si acudirà a la investidura d’Alfonso Fernández Mañueco«Si la meva agenda m’ho permet, ho faré», va dir. En realitat la data no està posada i depèn del president de les Corts, Carlos Pollán, de Vox. Aquest esdeveniment podria suposar la primera imatge institucional de Feijóo i Santiago Abascal junts.

El president de la Xunta va tornar a recalcar les diferències dels dos partits, «un és europeista i autonomista, i l’altre, no», va dir, però alhora va insistir en el «respecte total» per tots els dirigents espanyols i molt especialment pels votants que van abandonar la casa del PP, als quals demanarà el vot de nou.