Partit Popular

Feijóo trepitja l’accelerador de la seva successió en el partit i la Xunta

El Congrés per elegir president del PPdeG podria convocar-se de seguida i l’elegit també assumiria el comandament del Govern autonòmic abans del juny, segons creuen dirigents populars | Tots assenyalen Alfonso Rueda

Feijóo trepitja l’accelerador de la seva successió en el partit i la Xunta
4
Es llegeix en minuts

El Congrés de Sevilla que va consagrar Alberto Núñez Feijóo com a nou líder del PP ha deixat pistes del que podria passar a Galícia, amb la successió al capdavant del PP autonòmic i de la Xunta, una successió de la qual el polític d’Os Peares sempre ha dit que serà «previsible». En poc menys d’un mes Génova va muntar un conclave per consagrar el successor de Pablo Casado, així que el PPdeG podria en menys d’un mes elegir al relleu de Feijóo.

El ja expresident dels populars gallecs també va apuntar des de Sevilla que «en un partit democràtic no es pot elegir un president sense votar». Així que semblen descartades les altres opcions previstes als estatuts, i s’imposa la d’un congrés extraordinari per elegir el nou president del PPdeG i, de passada, el pròxim cap de cartell el 2024.

L’encara titular de la Xunta, a més, ha deixat caure que al maig voldria haver conclòs la seva sortida del Govern autonòmic. Amb aquesta evidència, dirigents populars comencen a pensar que els plans de Feijóo passarien per elegir primer el seu relleu al capdavant del PPdeG via congrés exprés i que l’elegit sigui també el que assumeixi després la presidència de la Xunta. La seva substitució en els comandaments de San Caetano «es pot resoldre en deu dies», des que Feijóo firmi la seva decisió. Llavors, la iniciativa la prendria el president del Parlament gallec, Miguel Santalices, que hauria d’obrir immediatament consultes amb els grups parlamentaris, proposar un candidat i fixar la data del debat d’investidura.

Des que va firmar la seva dimissió i fins que elegeixi el nou president, Alfonso Rueda, en qualitat de vicepresident primer, assumirà les regnes de la Xunta. I precisament Rueda, també president provincial del PP de Pontevedra, és el dirigent que tots en la formació conservadora veuen com «l’assenyalat per Feijóo» per rellevar-lo. Forma part de la «previsibilitat» de Feijóo. Apostar pel que ha sigut el seu número dos.

Després del Congrés de Sevilla, els dirigents que abans ja havien posat el focus sobre el polític de Pontevedra es reafirmen segons la seva opinió. Consideren que els moviments de Feijóo aquest cap de setmana aclareixen el camí de Rueda cap a la presidència del PPdeG i la Xunta. Primer, l’elecció de Diego Calvo, president provincial del PP de la Corunya i un dels barons amb ambició de succeir Feijóo, com a president del Comitè Electoral del PP nacional. Expliquen que si l’avui ja cap de Génova estigués pensant en el dirigent corunyès per a la seva successió no li donaria «aquest» càrrec a Madrid.

Més indicis

Un altre indici, el nomenament d’un altre corunyès, Miguel Tellado, com a vicesecretari d’Organització Territorial. Haurà de dimitir com a número dos del PPdeG, ja que les dues responsabilitats són difícils de compaginar. Així Rueda tindria mans lliures per col·locar algú de la seva màxima confiança en la secretaria xeral. Un altre gest, Manuel Baltar, president del PP d’Ourense i que va estudiar la seva candidatura al PPdeG, va entrar en el comitè executiu nacional. És la primera vegada que un baró d’Ourense té plaça en aquest òrgan de direcció.

Aquest pla parteix de la premissa que amb l’objecte de la unitat del PPdeG hi haurà un acord per a una única candidatura en el Congrés, la de Rueda, i perquè el Grup Parlamentari del PP promogui també Rueda com a candidat de la Xunta. Els dirigents consultats per aquest diari tornen a dir: «Farem el que digui Feijóo».

Diego Calvo, en una entrevista en la TVG, preguntat per la successió declarava dilluns: «Ho parlarem, arribarem a acords i arribarem al millor dels camins. El partit està unit, organitzat, tranquil i content, i ara el que hem de fer és cobrir un espai difícil de cobrir. Hem de fer-ho junts i organitzar-nos bé. I si ho fem així, no hi haurà grans problemes». I després afegia: «Tindrem Feijóo a Madrid a un pas, sempre al costat nostre».

Notícies relacionades

Calvo, a més, va rebutjar la possibilitat d’una bicefàlia, amb una persona en la Xunta i una altra al PPdeG. «Podria ser... però millor que no», va concloure.

Feijóo, al Parlament gallec

Després del Congrés de Sevilla i presidir dilluns al matí a Madrid per primera vegada el Comitè de Direcció del PP, Feijóo va aparèixer en el ple del Parlament gallec a la tarda per assistir a les votacions de les mocions de l’oposició. Totes van ser rebutjades. Avui tornarà a la Cambra per contestar a les preguntes de BNG i PSdeG. Feijóo intenta contrarestar les crítiques de l’oposició. Valentín Formoso, el líder del PSdeG, tornava ahir a a la càrrega, al lamentar que la Xunta està «més preocupada» per la successió que per adoptar mesures que alleugin la situació dels transportistes, ramaders, agricultors o pescadors.