26a Conferència de Presidents a La Palma
Sánchez busca la unitat autonòmica per afrontar la guerra a Ucraïna
El president crida a la cogovernança i la cooperació entre administracions per «mitigar» l’impacte del conflicte a Espanya
Pretén teixir acords per a l’ajuda humanitària i l’acollida de refugiats, per a les mesures socioeconòmiques i per lluitar contra els atacs cibernètics
«Unitat, unitat i unitat». A la Moncloa resumeixen amb aquesta expressió l’objectiu que Pedro Sánchez es marca en la 26a Conferència de Presidents. La que se celebra aquest diumenge, 13 de març, a l’illa canària de La Palma, poc més de dues setmanes després de la data que primer es va assenyalar i que es va haver de cancel·lar per l’agressió de Rússia sobre Ucraïna. La guerra a l’est d’Europa, el conflicte que ha convulsat el món, ha provocat una tragèdia humanitària de dimensions encara impredictibles i ha obligat a un gir geopolític i també ha mudat la pell de la cimera autonòmica. Ucraïna serà al centre dels debats i des de tots els angles, des de l’acollida de refugiats fins a la reflexió sobre les mesures econòmiques necessàries per mitigar el dany econòmic o la recerca d’una millora en la protecció contra els atacs cibernètics.
L’«excepcionalitat» de la situació a Ucraïna també ha motivat el canvi de posició de Pere Aragonès. Finalment, el president sí que viatjarà fins a l’arxipèlag, així que la d’aquest 13-M serà la primera conferència a la qual acudiran presencialment tots els dirigents autonòmics des de 2012. Però també serà la primera ocasió en la qual Alberto Núñez Feijóo, cap de la Xunta, confrontarà amb Sánchez ja com a pròxim líder del PP, tot i que serà coronat en el congrés extraordinari de l’1 i 2 d’abril.
L’esborrany d’acord de la cimera [aquí en PDF] que el Ministeri de Política Territorial ha traslladat a les comunitats insisteix molt en la necessitat d’«unitat» per afrontar la resposta davant la guerra a Ucraïna, la mateixa que va caldre, afirma l’Executiu, per fer front a la pandèmia. «La unitat, tant a escala europea com al nostre país, és essencial per afrontar aquestes conseqüències i, en general, les repercussions d’aquest conflicte sobre Espanya i sobre Europa». El text crida a «intensificar la col·laboració entre totes les administracions públiques», a estirar els mecanismes de «cogovernança i la disposició i el treball conjunt» per «mitigar» l’impacte de la guerra.
Amb la vista posada en el Consell Europeu de finals de mes
La proposta de l’Executiu s’atura en diversos capítols. El més rellevant és el que recull les mesures socioeconòmiques. A més de l’impuls del pacte de rendes, el Govern recorda les mesures decidides: reducció el 2022 d’un 80% dels peatges en 600 consumidors electrointensius; pròrroga de l’IVA del 10% per a l’electricitat i suspensió de l’impost al valor de la producció d’electricitat i de l’impost especial sobre l’electricitat al 0,5%; prolongació fins al 30 de juny del bo social elèctric per als col·lectius més vulnerables i extensió de la minoració del benefici extraordinari de les centrals de generació de gas.
L’objectiu de Govern i comunitats és el d’«atenuar l’impacte de l’increment dels preus energètics» sobre els més afectats. El text no concreta més perquè Sánchez, com va dir divendres al terme de la cimera informal de líders de la UE a Versalles, vol prioritzar l’acord a Europa, que es revisi el disseny del mercat energètic majorista, que fins i tot es desacobli el gas del preu de la llum, i per a això emprendrà la setmana que ve una gira per diversos països europeus per sumar recolzaments a la seva proposta de cara al Consell Europeu del 24 i 25 de març. Però no va descartar adoptar mesures de manera unilateral si no qualla el pacte entre els Vint-i-set.
Totes les administracions es comprometen a «accelerar la transició energètica» i a «conscienciar el conjunt de la ciutadania i els sectors productius sobre la importància de l’estalvi energètic», en línia amb el que defensa l’alt representant de la UE, Josep Borrell. El text apunta mesures com l’«ús més racional» del cotxe privat o una «moderació de l’ús d’energia dedicat a la climatització». També es fomentarà la rehabilitació i la reducció de consums energètics als edificis i infraestructures públiques i s’accelerarà l’autoconsum amb una partida de 500 milions. I per augmentar l’autonomia estratègica es crearà una reserva de béns considerats estratègics per assegurar el subministrament de serveis essencials a Espanya.
L’Executiu pretén igualment reforçar la cooperació per lluitar contra els atacs cibernètics i garantir la «qualitat de les respostes». És la manera de preparar-se davant la guerra híbrida, els intents de desestabilització constant que impulsa el Kremlin. El text crida també a la coordinació de totes les institucions per proporcionar ajuda humanitària a Ucraïna i per acollir els refugiats que arribin a Espanya. Es constituirà un grup de col·laboració intergovernamental entre el Govern, les comunitats i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), pilotat pel ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá.
#EnDirecto | Sánchez anuncia que hará una gira por países europeos para tratar con sus líderes medidas para frenar la "escalada absolutamente irracional" de la energía y "defender a las industria y pequeñas empresas del chantaje energético de Putin" pic.twitter.com/W75TUjZ5ZC
— Europa Press (@europapress) 11 de marzo de 2022
Nou ministres
El Gabinet de coalició busca posar en comú les aportacions de tots els territoris en la cimera de diumenge. Però aquesta «unitat» d’acció la persegueix en els altres temes que s’analitzaran en la conferència: situació epidemiològica, recuperació econòmica i estat d’execució dels fons. ¿Aprofitarà Sánchez el marc de La Palma per anunciar el final de la mascareta en interiors? Diferents fonts del màxim nivell ho neguen, perquè tot el focus se situarà a Ucraïna. El president va donar a entendre a Versalles que la mesura no serà imminent, tot i que confia a fer el pas aquest març.
Sánchez viatja a La Palma acompanyat de nou ministres: les vicepresidentes primera i tercera, Nadia Calviño i Teresa Ribera, i els responsables d’Exteriors, José Manuel Albares; Hisenda, María Jesús Montero; Interior, Fernando Grande-Marlaska; Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez; Presidència, Félix Bolaños; Sanitat, Carolina Darias i Inclusió, José Luis Escrivá. No s’hi suma la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que continua la seva visita a Xile.
A la foto de família amb Felip VI i un cafè informal amb ell –al qual Aragonès no acudirà–, seguirà una jornada de treball que s’espera que acabi a mitja tarda. Aquest dissabte, el president acompanyarà els Reis en l’homenatge als palmers pels 85 dies que va durar l’erupció del volcà de Cumbre Vieja.
Guerra Rússia - Ucraïna Volcà de La Palma Conferència de Presidents Isabel Rodríguez García José Manuel Albares Rússia Canàries Alberto Núñez Feijóo PP - Partit Popular PSOE Generalitat Govern Pedro Sánchez Ucraïna Félix Bolaños García Mascaretes Carolina Darias José Luis Escrivá Yolanda Díaz Pérez Nadia Calviño Teresa Ribera Rodríguez María Jesús Montero Pere Aragonès Ciberatacs Kíev Moscou Fernando Grande-Marlaska Gómez
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"
- L’ÚLTIMA GRAN CARRERA DE LA TEMPORADA Pogacar culmina a la Llombardia un any històric en el ciclisme
- Lliga F Regnar i renéixer: torna un derbi "descompensat"