Cimera informal de la UE a Versalles

Sánchez anuncia una gira per Europa per guanyar recolzaments al seu pla de reforma energètica

  • El president viatjarà a diversos països la setmana vinent, tant partidaris de la seva proposta com alguns més reticents, i aconseguir una revisió del sistema

  • Adverteix que, amb l’acord de govern del PP i Vox a Castella i Lleó, la democràcia espanyola arriba a un moment «greu», «crític»

Sánchez anuncia una gira per Europa per guanyar recolzaments al seu pla de reforma energètica

EFE / CHEMA MOYA

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez repeteix l’estratègia de l’estiu del 2020. En aquell moment, va viatjar a diverses capitals europees per defensar la posada en marxa d’un fons gegant amb què injectar recursos als socis comunitaris per afrontar els seus respectius plans de recuperació de sortida de la pandèmia. Ara, i així ho va anunciar el president aquest divendres, emprendrà una gira per diversos països per intentar aconseguir recolzaments per a la seva proposta de reforma del mercat energètic que aconsegueixi reduir el preu de l’electricitat.

El periple arrencarà la setmana vinent, però encara no s’han tancat totes les parades, així que no hi ha detall del recorregut, tal com el cap de l’Executiu central va indicar als periodistes a l’acabar la cimera informal de líders de la Unió Europea (UE) a Versalles. Precisament un dels assumptes principals a debat en aquesta cita, a la qual seguirà el Consell Europeu formal del 24 i 25 de març, va ser la qüestió energètica, atesa l’escalada imparable de preus i el difícil desenganxament de la dependència d’hidrocarburs russos.

Una possibilitat que la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, va deixar sobre la taula dimecres va ser fixar límits al preu de la llum. Fins i tot va apuntar que Espanya podia avançar la UE en aquesta mesura. Sánchez va recordar que ja va ser «clar» en les seves últimes compareixences públiques i davant el Congrés, en el sentit que el seu Executiu «farà tot el que estigui a la seva mà» per defensar la indústria, les pimes i els ciutadans, perquè no siguin «ostatges del xantatge energètic» de Moscou. L’Executiu, va afegir, ja ha prolongat un «important paquet de rebaixes i suspensions d’impostos» de moment fins al juny de 2022 (IVA, impost de la producció elèctrica...) i ha estès la protecció per als consumidors més vulnerables.

Però ara mateix, va insistir, la seva prioritat és que la UE prengui «decisions» i adopti «mesures» de cara al Consell Europeu del 24 i 25 de març, ja que la situació és «d’emergència», i és molt millor» fer-ho a escala europea. En aquest sentit, va reiterar que és necessari que es revisi el disseny de la formació de preus en el mercat majorista, perquè no resisteix l’«estrès» de la pujada del gas des de fa mesos, i més encara després de la invasió russa a Ucraïna. Aquesta anàlisi, va observar, explica la gira per «diferents països europeus» per parlar amb els seus líders i «unir entre tots una proposta que freni aquesta escalada absolutament irracional dels preus de l’electricitat i del gas» i es defensi així la indústria, les empreses i els ciutadans del «xantatge» que busca «infligir» Vladímir Putin al conjunt de la UE.

Disseny «desfasat»

El president va explicar que ja ha concertat els detalls en algunes de les reunions que ha mantingut durant la cimera de Versalles, però es tancaran pròximament. Fonts de l’Executiu van precisar posteriorment, informa Efe, que la intenció de Sánchez és visitar quatre o cinc països, alguns partidaris de revisar el sistema com d’altres més reticents a les propostes que fa Espanya. El mandatari socialista entén que l’acord és «urgent i necessari», perquè hi ha «molts sectors productius» que estan «patint» les conseqüències d’un disseny del mercat majorista «desfasat» i «no tindrien per què». Amb el sistema actual, el preu el determina l’última tecnologia que entra en el sistema per cobrir la demanda, i es retribueix per igual a totes amb independència del seu cost de producció. D’aquesta manera, l’escalada del gas contagia tot el mecanisme de fixació de preus.

Notícies relacionades

L’Executiu ha plantejat mesures a Brussel·les des de la tardor passada, i sent que les seves propostes van calant i trobant un suport més gran malgrat que llavors van ser rebudes amb més fredor. L’objectiu és «tallar aquest efecte contagi», i el pla espanyol és desacoblar el gas de l’electricitat. Altres països, va dir, defensen altres mecanismes, però comparteixen aquesta mateixa meta, així que serà fonamental, va dir, com es jugui el «partit de tornada», el Consell Europeu d’aquí 15 dies. En aquest sentit, espera que el mandat a la Comissió que ha sortit d’aquesta cimera informal de Versalles tingui la seva traducció més concreta en dues setmanes.

Però si el Consell de finals de març no culminés amb mesures concretes, van indicar fonts de l’Executiu, informa Efe, llavors el Govern es plantejaria prendre decisions de manera unilateral.