Consell de Ministres extraordinari

El Govern agilitarà l’asil als ucraïnesos que fugen de la guerra

  • Marlaska assegura que hi haurà «una finestreta única, real i efectiva» per als refugiats que arribin

El Govern agilitarà l’asil als ucraïnesos que fugen de la guerra

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La decisió de la Unió Europea d’activar el sistema de protecció temporal proporcionarà acollida completa a la totalitat de refugiats ucraïnesos que arribin a Espanya. Ho ha assegurat aquest divendres el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la roda de premsa celebrada després de la reunió extraordinària del Consell de Ministres.

El titular d’Interior ha destacat «la unanimitat manifestada en el Consell», amb referència a la reunió europea de ministres d’Interior feta aquest dijous per tractar el problema humanitari que s’està generant amb la riuada de persones que fugen de la invasió russa, un milió en una setmana de guerra, segons dades de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats.

Marlaska ha recordat que el Govern té constituït un grup de treball en el qual hiha els ministeris d’Interior, Exteriors i Inclusió per preparar l’acollida. Són els mateixos ministeris principals que, amb Defensa, es van encarregar de l’acollida de col·laboradors afganesos rescatats el mes d’agost passat. En actitud d’acollida treballen també l’Oficina de Asil i Refugi (OAR) i la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional.

El mecanisme europeu de protecció temporal, activat per primera vegada, permetrà als refugiats ucraïnesos plena llibertat de residència a Espanya i accés al mercat de treball, educació i serveis socials. Per a l’acollida, Marlaska ha recordat que l’OAR té actualitzat els seus sistemes tecnològics per a la tramitació i ja va ser objecte d’una ampliació de 230 places noves d’acollida, i la ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha assenyalat també que a Espanya hi ha una nombrosa colònia ucraïnesa –115.000 persones– que l’Executiu suposa «disposades a participar en el mecanisme d’acollida».

Notícies relacionades

L’Oficina d’Acollida i Refugi té creada ja una secció específica d’ucraïnesos, «perquè hi hagi una finestreta única, real i efectiva» en la seva rebuda, ha dit el ministre de l’Interior, i la ministra portaveu ha explicat la dimensió autonòmica de l’acollida: el Govern ho està parlant amb les comunitats autònomes i ajuntaments per canalitzar «l’onada de solidaritat del poble espanyol». De fet, aquest assumpte ha sigut inclòs a l’agenda de la Conferència de Presidents, que se celebrarà a La Palma el pròxim dia 13. Ni Marlaska ni Rodríguez han volgut augurar quants refugiats poden arribar a Espanya en els pròxims dies.

La directiva europea per a aquest pla especial d’acollida es va crear i va emetre el 2001, amb una Comissió i un Europarlament llavors encara impactat pel drama humanitari de l’ex Iugoslàvia, però en vint anys de vigència no s’havia activat encara. La mesura permet la residència i lliure circulació durant un any, ampliable a tres, i contempla la possibilitat d’acollir amb les mateixes condicions ciutadans no ucraïnesos –en aquest cas– però que residien al país atacat.