Malestar entre els socis

Podem es desvincula de la querella contra Batet i Rodríguez abandona el partit

  • Els dos moviments poden ajudar a rebaixar la tensió dins el Govern entre socialistes i morats

Podem es desvincula de la querella contra Batet i Rodríguez abandona el partit
6
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE va sortir en defensa de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, després que els seus socis en el Govern i el Congrés carreguessin contra ella per la decisió de retirar l’escó a Alberto Rodríguez, dirigent d’Unides Podem. Batet va procedir després de rebre la nota explicativa del Tribunal Suprem (TS) en què Manuel Marchena insisteix que la pena que se li va imposar per atemptat a l’autoritat, al donar una puntada de peu a un policia el 2014, implica la seva «obligada» inhabilitació. Tot just conèixer la resolució, els líders morats van acusar Batet i el TS de «prevaricació» i van anunciar una querella contra la dirigent socialista. Però aquest dissabte, en un intent de rebaixar la tensió, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va assegurar que la presentarà Rodríguez «a títol personal» i no serà una iniciativa d’Unides Podem. Poc després, Rodríguez anunciava que deixava la formació morada.

«Es tracta d’una acció jurídica a títol personal per part d’algú que, com la resta de l’espai polític, estem indignats per aquest procés», va afirmar Garzón en un acte a l’estació Madrid Puerta de Atocha. Garzón va dir que «és natural», des del seu punt de vista, que la persona que és «víctima d’aquest procés», el diputat, «hagi pensat iniciar una sèrie d’accions legals».

«Crec que toca tancar un cicle», va anunciar Rodríguez poc després. «Tinc clara la meva innocència. Això ha sigut una cacicada a la voluntat popular i el poble canari i faré tot el que estigui a la meva mà jurídicament, per descomptat», va assenyalar a l’arribar a l’aeroport de Tenerife. Rodríguez va acusar el PSOE de «robar» la seva acta de diputat. «El mes greu és que hi ha hagut una interferència amb molt pocs precedents del poder judicial en el legislatiu. I el PSOE, que és qui ostenta la presidència de la Cambra, sense reunir la Mesa i amb un informe demolidor en contra dels lletrats del Congrés, acaba de robar l’acta», va assenyalar el ja exdirigent de Podem. Segons l’exparlamentari, fins fa uns mesos secretari d’Organització de Podem, la sentència del Suprem busca «perseguir l’activisme social i criminalitzar la protesta». 

Per la seva banda, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va defensar que «els problemes polítics es resolen políticament i no interposant querelles», i va apostar per un país amb diàleg, tolerància i convivència. «Judicialitzar la vida política no és el millor», va afegir des de Santiago de Compostel·la. Al seu torn, el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, va expressar el seu suport a Batet en el seu «compliment rigorós de la llei», perquè les sentències «es recorren però no s’incompleixen».

El comunicat del CGPJ

La ministra i líder de Podem, Ione Belarra, va acusar el TS de «pressionar» Batet perquè li retirés l’escó a Rodríguez, «tot i que tots dos saben que no és el que diu la sentència». L’atribució d’un delicte als magistrats va desencadenar un comunicat de la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en el qual van mostrar «el seu profund malestar perquè tals declaracions hagin sigut formulades per un membre del Govern de la Nació» i «recordant-los que la primera obligació d’un responsable públic és no contribuir al desprestigi de les institucions democràtiques i, dins d’elles, el Poder Judicial».

El president del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, va criticar el retret del CGPJ i va afirmar que l’«únic comunicat legítim» després de gairebé tres anys amb mandat caducat ha de ser el de la seva «dissolució». El portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, va manifestar a la mateixa xarxa social que cada vegada hi ha «més veus jurídiques explicant que el que s’ha fet amb Alberto Rodríguez no s’ajusta a dret, per ser molt suau en els adjectius». I a continuació, va afirmar que l’«Estat profund està tan desbocat que ja passa completament del dret», cosa que «òbviament» és «molt perillosa per a la democràcia».

PP i Cs demanen el cessament de Belarra

Des de l’oposició, mentrestant, el vicesecretari de Participació del PP, Jaime Olano, va reclamar l’abandonament «immediat dels atacs per part del Govern contra la justícia», i va tornar a demanar al president de l’Executiu, Pedro Sánchez, el cessament de Belarra després de la seva «inacceptable» crítica al Tribunal Suprem. «Si Pedro Sánchez no cessa avui mateix la senyora Belarra, s’està convertint en còmplice d’aquests atacs a la separació de poders, a la Justícia i en definitiva al nostre estat de dret i sistema de llibertats. ¡Que posi ordre d’una vegada en aquest govern que s’ha convertit en una olla de grills!», va reclamar.

Per la seva banda, el líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va demanar al president del Govern, Pedro Sánchez, que «cessi immediatament» Belarra. «Aquest insult, aquesta calúmnia que la senyora ministra ha proferit contra els membres del Tribunal Suprem ha de suposar que Sánchez la cessi immediatament», va defensar en declaracions als mitjans després del Comitè Autonòmic del partit a Sant Vicenç dels Horts (Barcelona). El líder taronja també va considerar que, en un primer moment, Batet «no va voler acatar la decisió del TS», cosa que ha provocat, segons ell, un enfrontament entre el poder legislatiu i el judicial.

Junts i ERC s’afegeixen a les crítiques

Notícies relacionades

El dirigent d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va voler «recordar a l’esquerra espanyola que es va posar de perfil quan els jutges ja van fer amb independentistes el que ara han fet amb un dels seus», en al·lusió a Podem. «Ser al seu costat davant una repressió que va contra tots i totes? Més encara. Que la crítica no ens faci perdre el focus», va afegir a les xarxes socials.

La portaveu de JxCat, Míriam Nogueras, va afirmar que els morats «van mirar cap a una altra banda» quan la justícia va retirar l’escó als presos independentistes al Parlament i la Cambra baixa i «va empresonar» el Govern de l’1-O. «La gent de Podem, dels comuns, ¿on era quan el 2017 Marchena va fer retirar l’acta a Francesc Homs? Estaven mirant cap a una altra banda, immersos en la seva guerra per destruir el nostre espai, i també estaven anestesiant l’independentisme», va afirmar en un acte a Granollers (Barcelona) en què ha dit que l’independentisme és l’únic moviment que s’ha aixecat davant la justícia. Així mateix, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va retreure a la presidenta del Congrés que no hagi «preservat» l’«autonomia» de la Cambra baixa