Polèmica al Congrés

Unides Podem es querellarà contra Batet per treure-li l’escó a Alberto Rodríguez

  • Belarra i alts dirigents del partit acusen la presidenta de la Cambra baixa i el Tribunal Suprem de «prevaricar»

Unides Podem es querellarà contra Batet per treure-li l’escó a Alberto Rodríguez

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Alberto Rodríguez ja no és diputat. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet ha pres aquest divendres la decisió de retirar l’escó al dirigent d’Unides Podem després de rebre la nota explicativa del Tribunal Suprem en què Manuel Marchena insisteix que la pena que se li va imposar per atemptat a l’autoritat implica la seva «obligada» inhabilitació. Tot just conèixer la resolució, els líders morats han acusat Batet i el Suprem de «prevaricació» i han anunciat que es querellaran contra ella.

«Presentarem una querella contra Meritxell Batet per prevaricació. La decisió que ha pres cedint davant la vergonyosa pressió del Suprem i a l’extrema dreta fa un mal enorme a la democràcia i al nostre país», ha assegurat Unides Podem en un comunicat.

En plena lluita al si del Govern de coalició per la reforma laboral, Batet ha decidit executat la sentència del Suprem després que li arribés la nota explicativa que va sol·licitar aquest dijous. Segons expliquen fonts parlamentàries, la presidenta ha comunicat personalment a Rodríguez l’escrit enviat per Marchena pel qual es dona trasllat de la sentència que comporta «la pèrdua de la seva condició de diputat». El dirigent morat no s’ha pronunciat. El seu últim missatge a Twitter, hores abans de la decisió, advertia que «el vot democràtic de desenes de milers de canaris i canàries» estava sent «atacat sense cap base jurídica».

Tot just conèixer-se la notícia, la líder de Podem, Ione Belarra, ha qualificat de «prevaricació» la decisió. A través de les xarxes socials ha denunciat que la condemna a Rodríguez només tenia per objectiu «treure-li l’escó» i ha acusat el Suprem de «pressionar» Batet «per retirar-l’hi tot i que tots dos saben que no és el que diu la sentència». El portaveu dels morats al Congrés, Pablo Echenique, ha lamentat que la presidenta de la Cambra baixa hagi «cedit» a les pressions de Marchena i de la «(ultra)dreta política i mediàtica», «encara en risc de prevaricar». «Cops d’Estat tous. Prevaricació. La democràcia espanyola en escac», ha arribat a lamentar el coportaveu nacional del partit, Alberto Fernández.

Discussions jurídiques

Notícies relacionades

A més, els morats lamenten que Batet, l’única amb potestat per prendre aquesta decisió, s’hagi posicionat en contra d’Unides Podem i del criteri dels seus propis companys del PSOE. El malestar dels de Belarra ja era patent a última hora de dijous passat al finalitzar una reunió extraordinària de la Mesa del Congrés per tractar aquest assumpte. Després de més de dues hores d’agre debat, socialistes i morats van considerar la necessitat de sol·licitar un «aclariment» al Suprem, en contra del criteri del PP i Vox. Batet, tot i que va acceptar demanar més informació, va mostrar la seva predisposició a retirar l’acta a Rodríguez. El que ja feia preveure aquest desenllaç.

No obstant, els dos partits del Govern consideraven que la sentència no obligava a retirar-li el seu escó. A més, van esgrimir que l’informe dels lletrats de la Cambra defensa que Rodríguez pot continuar amb la seva acta perquè va substituir la pena de presó (d’un mes i mig) per una sanció que ja ha abonat de 540 euros i, per tant, la condemna no ha de tenir efectes extra penals. No obstant, Marchena detalla en l’ofici que va enviar a Batet que es manté la vigència de la inhabilitació especial per a l’exercici del dret de sufragi passiu com és «obligatori» quan s’imposa una pena de presó.

Temes:

Unides Podem