Els preparatius del 14-F

Totes les mesures especials per garantir un vot segur

  • La Generalitat oferirà material de protecció a tots els que hagin sigut elegits per custodiar el procés electoral

Totes les mesures especials per garantir un vot segur
4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sorteig per elegir els membres que ocuparan les meses electorals el 14 de febrer a Catalunya ja s’ha celebrat. Els ajuntaments han comunicat a les 75.000 persones dels més de 8.000 punts de votació la seva elecció i els han entregat un manual amb mesures sanitàries davant el coronavirus. Les conselleries de Salut i Acció Exterior ja tenen pràcticament tancats els protocols sanitaris i de seguretat que permetran que el 14-F sigui un procés segur, tant per als votants com les milers de persones mobilitzades en les meses electorals.

Material de protecció

La Generalitat entregarà quatre mascaretes quirúrgiques a cada membre de la mesa per poder renovar-les al llarg de la jornada, una mascareta FFP2, una pantalla facial i guants d’un sol ús per efectuar el recompte, així com gel hidroalcohòlic. Entre les 19 hores i les 20 hores hauran de vestir equips de protecció individual (epis) d’alta seguretat perquè en aquesta franja horària és quan es recomana el vot de positius per Covid-19 o contactes estrets. Se’ls facilitarà un segon manual en què s’explica com posar-se l’abillament per evitar el contagi. «Se’ls hauran de posar entre les 18.40 hores i les 19 hores per torns, quedant sempre dos membres en custòdia de l’urna i per continuar amb el procés electoral», exposa el text. Està estudiant fer una prova d’antígens als membres de les meses.

Presa de temperatura

Abans de començar la jornada, a tots els membres de les meses se’ls prendrà la temperatura, que haurà de ser inferior a 37,5 graus sense prendre antitèrmics. Si és superior, hauran d’anar a urgències per realitzar una valoració i rebre el corresponent informe mèdic.

Cues al carrer i sentit únic

Les cues per exercir el dret al vot es faran al carrer i s’entrarà d’un en un per votar, respectant la distància mínima d’un metre i mig. Els circuits seran de sentit únic. L’ús de la mascareta serà obligatori, així com de gel hidroalcohòlic. Hi haurà personal de seguretat sanitària controlant que es respectin les mesures. La recomanació és portar el vot preparat des de casa per agilitar el procés. Es desinfectaran sovint tots els espais, hi haurà menys taules que de costum, que hauran d’estar separades dos metres entre elles, i els locals seran més amplis i ben ventilats. S’han previst tres franges horàries per evitar el risc de contagi. La franja del matí, entre les 9 i les 12, es reserva els col·lectius de risc. Entre les 12 i les 7 de la tarda vota el gruix de la població i l’última hora, fins a les 8 es reserva per a les persones en quarantena: els positius, els seus contactes estrets i casos sospitosos. No obstant, s’incentiva el vot per correu, que es pot demanar a les oficines de Correus fins al 5 de febrer. En el cas de disposar de signatura electrònica, es pot demanar des de casa de forma telemàtica. Es pot dipositar el vot en una oficina de Correus fins i tot dos dies abans dels comicis.


Test d’antígens

La Generalitat no aclareix si es farà un test d’antígens a totes les persones involucrades en la jornada electoral. «Si procedeix i les condicions d’usos del test ho fan possible, es farà un test d’antígens als membres de la mesa i un altre personal acreditat (representants de l’Administració, responsables de seguretat, interventors, etc.) abans de constituir-se com a mesa», explica el manual. Sobre aquest punt, la consellera de Salut, Alba Vergés, va especificar ahir que el Govern «treballa» per poder fer els tests d’antígens als membres de les meses electorals.

Contacte amb els votants

Els membres de les meses podran requerir als votants que s’abaixin momentàniament la mascareta si no poden identificar-los correctament. Els electors hauran de deixar el seu DNI en una safata i no donar-lo en mà, ja que el personal del col·legi electoral no ha de tocar en cap moment la documentació.

Organització del col·legi electoral

Hi haurà responsables de seguretat sanitària controlant l’accés ordenat dels votants, organitzant les cues –que hauran de ser a l’exterior– i custodiant el flux d’electors per garantir el compliment de les mesures sanitàries. Els membres de les meses hauran de mantenir la distància d’1,5 metres; i de 2 metres entre meses. Es desinfectaran de manera constant aquestes zones, i els punts de votació es mantindran ventilats amb les portes i finestres obertes.

Col·lectius de risc

El Ministeri de Sanitat ha definit com a grups vulnerables per a la Covid-19 les persones amb malaltia cardiovascular, inclosa hipertensió, malaltia pulmonar crònica, diabetis, insuficiència renal crònica, immunodepressió, càncer en fase de tractament actiu, malaltia hepàtica crònica greu, obesitat mòrbida (IMC>40), embaràs i més grans de 60 anys. Totes les persones que estiguin incloses en aquest col·lectiu poden recórrer el seu nomenament com a membres de la mesa electoral davant la Junta Electoral fins al 30 de gener.

Compensacions

Les persones que actuïn com a membres de les meses electorals tenen dret a una indemnització de 65,00 euros. Els presidents tenen un increment de 10,00 euros per entregar la documentació electoral al jutjat de primera instància o de pau –als municipis de més de 500 meses, l’increment és de 25,00 euros–. També tenen dret a la protecció del sistema de la Seguretat Social davant les contingències i situacions que puguin derivar-se de la seva participació en les eleccions; i a una reducció de les cinc primeres hores de la jornada laboral l’endemà de les eleccions.