després de la mort de 18.000 ancians

Iglesias proposarà a les autonomies crear un grup de treball per evitar rebrots en residències

El vicepresident es reuneix aquest dijous amb les autonomies per abordar el repartiment del 0,7% de l'IRPF

Les tres comunitats que més rebran són Andalusia (52,35 milions), Catalunya (32,78) i Madrid (27,6)

residencia-mayores

residencia-mayores / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El vicepresident segon de Drets Socials, Pablo Iglesias, proposarà aquest dijous a les comunitats autònomes la creació d’un grup de treball, en el qual participin les mateixes autonomies, experts i agents socials per analitzar les mesures de prevenció necessàries per evitar possibles rebrots del coronavirus

Així ho plantejarà Pablo Iglesias en la reunió del Consell Territorial, que no contemplava aquest assumpte en l’ordre del dia, a què ha tingut accés Europa Press. La reunió s’havia convocat per abordar el repartiment del 0,7% de l’IRPF i els criteris de distribució dels crèdits que es destinen al finançament de certs plans i programes socials per al 2020.

No obstant, segons han confirmat a Europa Press fonts del departament d’Iglesias, en el Ple del Consell Territorial d’aquest dijous es proposarà a més la convocatòria immediata d’una Comissió Delegada del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència, per crear un grup de treball amb representació de la Vicepresidència de Drets Socials, totes les comunitats autònomes, persones expertes i agents socials.

Iniciativa d’algunes comunitats

L’objecte d’aquest òrgan serà «analitzar de forma conjunta la situació de les residències i proposar les mesures de coordinació que es considerin necessàries per prevenir possibles rebrots de l’epidèmia», han assenyalat les fonts esmentades, que han agregat que aquesta proposta és una iniciativa tant de la vicepresidència com de diverses comunitats, entre les quals, Extremadura.

La crisi provocada per la pandèmia del coronavirus ha afectat especialment els usuaris de les residències de persones grans, la competència de les quals ostenten les diferents comunitats autònomes.

Més de 18.000 ancians morts

Almenys 18.334 persones més usuàries de residències de gent gran públiques, concertades i privades de tot Espanya han mort en el marc de la pandèmia de la Covid-19, segons l’últim recompte realitzat per Europa Press.

Davant de la situació esdevinguda per la pandèmia, els empresaris de les residències han reclamat ajuda als responsables polítics. És el cas del secretari general de l’Associació d’Empreses i Serveis per a la Dependència (AETSE), Jesús Cubero, que va assegurar al Congrés que van denunciar des de «fa anys» les deficiències posades en evidència al sector.

Així mateix, va demanar als diputats que deixessin de «mantenir discussions polítiques que irriten als ciutadans» i actuïn per evitar repetir aquesta situació. «No podem permetre’ns el luxe que un rebrot a la tardor ens agafi discutint i sense coordinació», va avisar.

En la mateixa línia, la presidenta del Cercle Empresarial d’Atenció a Persones (CEAPS), Cinta Pascual, assegurava en una entrevista a TVE, que no volen «retrets», sinó que «no torni a passar» una cosa semblant, i «preparar el sistema» davant un possible rebrot del coronavirus. Així, va posar de manifest que la crisi «no ha acabat encara» i que es necessiten tests PCR i que es garanteixi l’assistència mèdica.

Repartiment del 0,7% de l’IRPF

D’altra banda, en el Consell Territorial d’aquest dijous es decidirà el percentatge final que rep cada comunitat autònoma del repartiment del 0,7% de l’IRPF. Segons una nota metodològica de la Secretaria d’Estat de Drets Socials, Andalusia, Catalunya i Madrid rebrien gairebé la meitat dels fons.

Així, en el repartiment final, Andalusia rebria 52,35 milions d’euros (6,75 milions més que el 2019); Catalunya, 32,78 milions d’euros (1,26 milions més), i Madrid, 27,6 milions (1,06 milions més). Els segueixen el País Valencià, amb 21,34 milions d’euros (3,21 milions d’euros més); i Castella i Lleó, amb 21,16 milions (813.933 euros més).

L’assumpte del repartiment del 0,7% de l’IRPF arriba envoltat de polèmica ja que aquest any la Vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030 ha decidit augmentar en quatre punts el percentatge per al tram autonòmic en detriment del tram estatal (85,1% davant 14,9%), una «retallada» que ha sigut criticada per les oenagés d’acció social.

Queixes de la Plataforma del Tercer Sector

 El president de la Plataforma del Tercer Sector, Luciano Poyato, ha avisat el Govern aquest dimecres que amb la quantitat assignada aquest any a les oenagés d’acció social «no poden continuar atenent la gran demanda de necessitats socials per part dels col·lectius vulnerables».

En aquest context, la plataforma demanarà al Ministeri de Drets Socials un pla especial d’emergència, així com «fórmules compensatòries de finançament» davant de la crisi de la Covid-19. «Està en joc poder atendre amb qualitat i dignitat aquestes persones», ha remarcat en una roda de premsa.

Notícies relacionades

Per la seva part, la Vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030 ha defensat que «tots els sectors del Tercer Sector veuen incrementat el seu finançament» aquest any. En concret, ha precisat que el finançament s’incrementa en 53 milions d’euros, perquè s’hi suma una nova recaptació, la del 0,7% de l’impost de societats, casella a través de la qual s’han recaptat 33,9 milions d’euros addicionals.

El repartiment de la ‘X solidària de les empreses’

Si bé, les oenagés d’acció social també han protestat pel repartiment d’aquesta nova casella, la ‘X solidària de les empreses,’ perquè creien que aniria destinada en exclusiva a elles i el Govern ha decidit dividir-la també entre les organitzacions ecologistes i les de cooperació.