Indagacions per la mort d'ancians

La fiscalia segueix ja 224 diligències penals pel que ha passat a les residències

A Catalunya estan obertes 35 diligències penals i ja estan en marxa quatre processos judicials

A Madrid se segueixen 110 diligències penals i sis procediments en jutjats d'instrucció

undefined53097131 graf8955 madrid 11 04 2020   una trabajaora atiende a uno de200616101251

undefined53097131 graf8955 madrid 11 04 2020 una trabajaora atiende a uno de200616101251 / Mariscal

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Ja són 224 les indagacions penals de les diferents fiscalies de tot el país sobre possibles delictes comesos en les residències durant la pandèmia de Covid-19, segons ha anunciat aquest dimecres la Fiscalia General de l’Estat. Els expedients del ministeri públic en causes civils de seguiment de la situació en establiments residencials són ja 194.

Catalunya i Madrid continuen sent els principals escenaris d’investigació per als fiscals. A Catalunya estan obertes 35 diligències penals, de les quals 19 les instrueix la Fiscalia Provincial de Barcelona, cinc la de Sabadell i quatre la de Granollers. A tot Catalunya estan en marxa quatre procediments judicials arran de denúncies de particulars.

Els expedients civils de seguiment de la situació en residències són ja 62 a Catalunya. En aquests expedients, la Fiscalia comprova o descarta l’existència de situacions de desemparament o irregularitats. Les residències catalanes que estan sota la lupa del fiscal en aquests expedients són 77.

La Fiscalia General de l’Estat ha ressenyat que la Generalitat va informar diferents fiscals el passat 9 de juny sobre el còmput de morts, proves PCR realitzades i plans d’actuació davant de possibles repunts.

El gruix, a Madrid

A la comunitat de Madrid la fiscalia està realitzant 110 investigacions penals diferents, gairebé la meitat de totes les iniciades a Espanya. A més, els fiscals madrilenys han incoat sis diligències civils.

En jutjats madrilenys se segueixen sis procediments penals, segons les dades de la Fiscalia General. A tot el país són ja 24 els jutjats que instrueixen causes per possibles delictes comesos en les residències de gent gran.

Després de Madrid i Catalunya, Castella-la Manxa és la comunitat amb més diligències penals, 22, seguida de Castella i Lleó i Galícia, totes dues amb 13.

No només els particulars s’han dirigit a la Fiscalia; també les associacions de perjudicats o de familiars d’ancians morts durant la fase més dura de l’epidèmia. De les denúncies que han arribat al ministeri públic, en destaca una a Barcelona després d’una comunicació de l’Associació Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència.

Entre els delictes que s’investiguen en totes aquestes indagacions, i que podrien donar lloc a querelles de la Fiscalia, és el principal el d’omissió de socors, seguit per les conductes de caràcter negligent.

29 diligències noves

Les xifres aportades per la Fiscalia General de l’Estat presenten una foto de l’activitat del ministeri públic a 15 de juny, data a què estan referides les dades.  Aquesta setmana s’han incoat 29 diligències noves a tot Espanya, de les quals quatre són a Catalunya (tres a Barcelona i una a Girona) i vuit a la Comunitat de Madrid.

La resta de diligències d’investigació noves s’ha obert a Jerez de la Frontera, amb tres casos, i les fiscalies provincials de Càceres, Terol, Ciudad Real, Toledo, Àvila, Burgos, Palència, i una a nivell autonòmic a Extremadura.

Des del passat 10 de juny s’ha decretat l’arxivament de cinc expedients d’investigació penal, a Palència, Sòria, Salamanca, Lugo i la Fiscalia de la Comunitat Autònoma de Galícia. Durant la setmana s’han arxivat, a més d’aquestes cinc diligències penals, tres més de civils.

Notícies relacionades

Aquesta setmana s’han incoat quatre nous procediments judicials per fets ocorreguts en residències, tres d’ells s’han obert en jutjats de Vilanova i la Geltrú i un altre en un jutjat de Gavá.

La investigació de les diferents fiscalies sobre l’ocorregut a les residències ha anat creixent veloçment des que, el passat 18 d’abril, transcendís una primera xifra de 38 indagacions obertes. El nombre d’expedients de la Fiscalia s’ha multiplicat per sis en només dos mesos.