On Catalunya
Festival cultural
L’antiga Roma reviu a Tarragona
Tarraco Viva recorda, fins al 25 de maig, el seu passat com a ciutat de l’Imperi romà a partir de 500 activitats, entre les quals les celebrades recreacions històriques

Tarraco Viva 2025 /
La ciutat de Tarragona va començar dilluns la 27a edició del seu festival més important, Tarraco Viva, que s’allargarà fins al diumenge 25 de maig. Una edició que està d’enhorabona per la coincidència amb la celebració dels 25 anys de la declaració del Conjunt Arqueològic de Tarraco com a patrimoni de la humanitat per la Unesco. Durant els dies del certamen s’han previst prop de 500 activitats en tots els jaciments romans de la ciutat per recordar el passat més gloriós del municipi.
Entre totes les propostes programades, destaquen les recreacions històriques, la marca més popular de Tarraco Viva, que cada any atrau milers de visitants de la comarca, de tot Catalunya, de molts punts d’Espanya i d’Europa. La qualitat i la fidelitat de les reconstruccions que fan les entitats de recreació han col·locat el festival entre els millors del continent sobre època romana. Però més enllà de les recreacions, també s’hi podrà disfrutar de monòlegs històrics, conferències, presentacions de llibres i documentals, tallers, actes gastronòmics d’època i exposicions, activitats que contribueixen a oferir una llarga llista de propostes per a tots els públics.
Com és habitual al festival, un tema central marca l’edició, que aquest any és la plebs romana, és a dir, el poble. Segons explica el director de Tarraco Viva, Magí Seritjol, el festival mirarà de "matisar i canviar la visió tan dura i tendenciosa que s’ha mantingut sempre des dels membres de l’elit romana i d’una part de la historiografia moderna", i que ha considerat el poble romà com "una xusma famolenca i menyspreable", en paraules de Ciceró, o una "multitud d’ociosos", segons Karl Marx.

Tarraco Viva 2025 Festival /
Al mateix amfiteatre
Les recreacions i els monòlegs històrics són els actes més esperats pel públic general. Són gairebé 40 propostes, majoritàriament concentrades durant els dos caps de setmana que dura el certamen, i que tenen en les lluites i representacions de gladiadors, algunes d’aquestes al mateix amfiteatre com a escenari, el seu punt culminant. Es tracta d’espectacles de prop d’una hora de durada (les recreacions) i de mitja hora (els monòlegs) en els quals es divulguen el dia a dia de les societats romana, grega o egípcia a través de casos i noms reals i documentats. Thaleia, Projecte Phoenix, Septimani Seniores o Nemesis són només alguns dels grups de reconstrucció històrica de Tarragona, als quals es pot afegir la visita de grups de fora, com els italians Associazione Ruva Leu. Per als monòlegs en directe, Tarraco Viva compta amb actors com Agustí Farré, Cristina Murillo, Carles Alcoy, Marc Pinyol, Marta Antolín i Paco Tovar, entre d’altres.
Notícies relacionadesUna altra manera de conèixer el passat romà és a través de les conferències i els col·loquis, de la mà de l’escriptor i arqueòleg Néstor F. Marqués; l’historiador Miguel Ángel Cajigal, i el professor d’Arqueologia de la URV Joaquín Ruiz de Arbulo. També es proposen presentacions de llibres, exposicions, documentals, visites i itineraris i tallers, així com fires d’artesania i de llibreria als jardins del Camp de Mart.
A més de Tarragona, el festival s’expandeix per Altafulla i Constantí, amb monuments que també són patrimoni de la Unesco, i Cambrils, els Pallaresos, Reus, Salou, Torredembarra i Vila-rodona. De les 500 activitats proposades, algunes són d’accés lliure i d’altres són de pagament o requereixen reserva d’entrada a través de la pàgina web del festival o a les taquilles presencials.
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- incident als voltants de l’estadi Detinguda la dona que va atropellar 15 aficionats de l’Espanyol
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- Radiografia d’un campió La Lliga de la revolució de Flick
- Treballadors de la DGAIA van alertar el 2023 del risc en les fugues de menors
- Indemnització L’Audiència Nacional reconeix una indemnització de 232.500 euros a Rosell pel temps que va estar a la presó
- Col·loqui de Diario de Noticias i Prensa Ibérica Illa: «Fomentar l’eusquera o el català no és anar contra el castellà, és protegir el patrimoni de tothom»
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Pacte amb els Comuns El Govern tindrà en marxa el registre de grans propietaris de vivendes a l’octubre
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó