El PSOE i ERC obren la porta a noves vies de consulta als catalans

Socialistes i republicans creen una taula de governs paritària en què faran propostes «amb llibertat»

El nou fòrum començarà a treballar 15 dies després de la reelecció de Sánchez amb el compromís de «lleialtat institucional»

undefined51127995 madrid  28 11 2019  politica  la vicesecretaria general y po200102153719

undefined51127995 madrid 28 11 2019 politica la vicesecretaria general y po200102153719 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Després de set setmanes de negociacions en secret el pacte entre el PSOE ERC surt a la llum. Sense litúrgia de grans ocasions, sense fotografia solemne per immortalitzar l’instant, sense discursos, ni somriures. Sense abraçades. El text que tant ha costat teixir, el que permetrà a Pedro Sánchez ser investit i als republicans erigir-se en artífexs del ‘sit and talk’, es va donar a conèixer aquest dijous a la tarda sense afectes, en un document remès a la premsa després de ser validat pel Consell Nacional dels d’Oriol Junqueras.

L’acord, clau de volta de la investidura, tira endavant embolicat en una intensa tempesta de crítiques. L’atac furibund de la dreta (el PP, Vox i Cs) contra els socialistes i les acusacions de l’ala radical de l’independentisme, que mira d’arraconar ERC com a traïdors mentre mira a les eleccions catalanes en l’horitzó.  

El pacte confirma la voluntat d’obrir una nova etapa en la relació entre l’Estat i Catalunya, basada en el diàleg i la «lleialtat institucional» com a via per resoldre el «conflicte polític». Es confirma la creació d’una taula entre executius, en què s’asseuran de forma paritària, representants del Govern i la Generalitat. «Taula bilateral de diàleg, negociació i acord» és el nom oficial d’aquest fòrum. El que crida més l’atenció, potser la gran conquista d’ERC, és que s’obre la porta a buscar escletxes perquè els pactes que emanin d’aquesta taula puguin ser sotmesos a una votació entre els catalans.    

Segons el document, els acords hauran de ratificar-se amb una «validació democràtica, a través d’una consulta a la ciutadania de Catalunya d’acord amb els mecanismes previstos o que puguin preveure’s en el marc del sistema juridicopolític».  El redactat és acurat. Sánchez s’havia compromès que el pacte seria dins de la Constitució, fórmula que al desembre va substituir per «seguretat jurídica», buscant una entesa. En el text, de poc més d’un foli, no hi ha mencions expresses a la Carta Magna.  

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va explicar en un comunicat que «la solució s’haurà de produir en el marc legal vigent que pot ser modificat a través dels procediments i les majories legalment previstos», malgrat que actualment no hi ha prou consens parlamentari per a una eventual reforma. 

El calendari de reunions d’aquesta taula és un altre dels aspectes sensibles en la negociació. L’acord estableix que els treballs s’iniciaran en el termini de 15 dies des de la formació de Govern. A més, el PSOE i ERC es comprometen a potenciar la comissió bilateral i la taula de partits creada al Parlament. 

Amb la creació d’aquesta taula entre governs, ERC pot presentar-se davant l’independentisme com el partit que va aconseguir trobar un curs polític per avançar en la resolució del conflicte català, en lloc de continuar en l’estratègia de confrontació encapçalada per Carles Puigdemont. 

El pacte, tot i que ambigu en alguns aspectes, constitueix el primer pont en l’abisme institucional que hi havia entre Govern i Generalitat des que l’esmena a la totalitat d’ERC als Pressupostos, al febrer, va dinamitar el primer intent de Sánchez per encarrilar el conflicte territorial. Si aquesta segona oportunitat cristal·litza en avenços substantius o resulta fallida, s’haurà de veure, però l’esforç de retrobament ha sigut ardu. 

Les dues parts han cedit i totes dues han suportat el flagell dels seus adversaris. Crítiques abans que es conegués i també després.  Les reaccions no van tardar a arribar. El president del PP, Pablo Casado, va opinar que el pacte «liquida» la sobirania nacional, la igualtat entre espanyols i la legalitat, informa Pilar Santos.  «No ha de presidir Espanya qui l’ataca així», va afirmar. 

Després de conèixer l’acord, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC, 1 diputat) va anunciar que votarà en contra de la investidura. En canvi, Nova CanàriesCompromís Terol Existeix, que han garantit atès el seu recolzament a Sánchez, formalitzaran els seus pactes amb el PSOE aquest divendres al migdia. 

Investidura convocada

Notícies relacionades

Just després de fer-se públic el document, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va convocar oficialment el ple d’investidura per als dies 4, 5 i 7 de gener.

La sessió començarà dissabte a les nou del matí, tres hores abans de l’habitual en aquestes ocasions, per intentar que la primera votació, diumenge, es pugui celebrar entorn de l’una del migdia, fet que permetria als diputats tornar a casa seva per a la cavalcada de Reis