BATALLA EN EL PP

Santamaría i Casado competeixen per endurir el seu antiindependentisme

L'exvicepresidenta diu que a Catalunya els sobiranistes "practiquen l'apartheid"

El candidat recupera la seva proposta d'il·legalitzar els partits independentistes

zentauroepp44166253 soraya casado180705230147

zentauroepp44166253 soraya casado180705230147

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Hores després de la trobada en què Pedro Sánchez i Quim Torra van iniciar el desglaç del diàleg territorial, els candidats del PP van aprofitar per endurir les seves posicions contra els independentistes catalans davant els compromissaris que els votaran en el congrés extraordinari. Soraya Sáenz de Santamaría, la guanyadora de les primàries i en altre temps dissenyadora de l’‘operació diàleg’ amb els sobiranistes, va arribar a denunciar que els que defensen la ruptura d’Espanya practiquen a Catalunya l’"apartheid’"una paraula que no va utilitzar mai mentre va estar en el Govern central. Pablo Casado va recuperar una idea que ja va llançar a la seu de Génova l’octubre passat: la il·legalització "urgent" dels partits independentistes.

El diputat de Palència va declarar en una entrevista a TVE que lesconstitucions de França, Alemanya i Portugalno permeten l’existència de forces independentistes, tot i queaixò no és del tot cert. Només en l’últim cas, el país veí va incloure a la Carta Magna del 1976 la prohibició dels partits regionalistes i ho va fer per temor que, després de la dictadura salazarista, les illes es volguessin independitzar. A Alemanya i a França no estan prohibits i hi ha formacions separatistes.

Casado considera que la seva proposta, que desperta recels fins i tot en la seva candidatura, entre d’altres, en el diputat per Àlaba Javier Maroto, s’ha de portar a la pràctica com més aviat millor perquè tot i que "no hi ha violència" sí que hi ha, segons la seva opinió, "coaccions a la llibertat, amenaces, els nens pateixen a les escoles, es pinten botigues i es fan ‘escraches’". També va defensar la necessitat de tipificar eldelicte de sedició impròpia(separar un territori sense violència ni actituds tumultuàries) i tornar a incloure el delicte per convocar un referèndum il·legal.

L’exvicepresidenta va reclamar "fermesa" a Sánchez contra Torra i el va advertir: “L’apaivagament amb aquesta gent no existeix perquè a Catalunya practiquen l’apartheid”. Santamaría, executora del 155 i pilar de l’estratègia jurídica contra la Generalitat durant anys, va fracassar en una ‘operació diàleg’ que ara sembla voler oblidar al dir que només es va reunir dues vegades amb el llavors vicepresident Oriol Junqueras.

San Gil, "il·lusionada" altre cop

En paral·lel a aquest argumentari polític contra els independentistes, la guanyadora de les primàries va seguir en el seu intent de voler integrar Casado a una llista conjunta, que sembla difícil en aquests moments. El diputat de Palència segueix de campanya i sumant recolzaments. Ahir va aconseguir que l’expresidenta del PP basc María San Gilassistís a un dels seus actes i digués que ha recuperat la “il·lusió” de militar en aquest partit gràcies a ell. San Gil va abandonar la presidència de la formació a Euskadi perquè va veure que “es començava a desdibuixar i aparcaven a les golfes” els “principis i valors” pels quals molts dels seus militants es jugaven la vida.

A la recerca del recolzament de Feijóo

Casado, a l’espera que es visualitzi el recolzament dels defensors de María Dolores de Cospedal, amb alguns dels quals ja està treballant discretament, segons fonts de la candidatura del diputat, s’ha preparat un acte amb els compromissaris gallecs i Alberto Núñez Feijóo aquest dimecres a Santiago. Totes les càmeres estaran pendents del president de la Xunta, que fins ara ha mantingut una posició neutral.  

Notícies relacionades

També diu estar en territori de ningú el coordinador general,Fernando Martínez-Maillo, malgrat que es mostra en contra d’uncara a caraque Casado reclama i Santamaría descarta ara per ara. Segons fonts del PP, el coordinador vetlla "pel bé del partit” i prova d’evitar que “s’esquarterin en ‘prime time’”. 

De moment, aquest dimarts a la nit els dos candidats s’han esforçat per exhibir proximitat en l’habitual sopar d’estiu del grup popularper acomiadar el curs parlamentari. A tots dos se’ls ha pogut veure compartint taula i somrients.