EL PROCÉS SOBIRANISTA

El retorn de la "bona vida" fa caure l'independentisme, segons Bloomberg

La companyia nord-americana exposa que el rècord de suport a la secessió va coincidir amb el moment més dur de la crisi

sin-ttulo

sin-ttulo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La fi de la crisi pot suposar la fi del procés sobiranista. Aquesta és la tesi que argumenta Bloomberg --companyia nord-americana que ofereix 'software' financer, dades i notícies-- en un article que publica aquest dimecres a la seva web.

En l'article, firmat per Esteban Duarte i titulat 'Els catalans es pensen dues vegades els riscos de la ruptura amb el retorn de la bona vida', s'exposa que el suport a la independència va arribar al 49% el 2013, coincidint amb el moment més dur de la crisi econòmica, amb un rècord en la taxa d'atur del 26%.

Ara, afegeix, amb una desocupació que ha baixat fins al 17% i l'economia creixent a un ritme del 3%. "Després d'una dècada de turbulències, els moderats catalans estan nerviosos perquè es posi en risc la recuperació", afegeix el text, que recorda la caiguda del suport a la independència en l'última enquesta del CEO.

Testimonis

Notícies relacionades

Per una altra part, Bloomberg entrevista dos empresaris independentistes. Joan Boix, que ha anat a les marxes independentiestes dels últims cinc anys, té una fàbrica de palets del Berguedà que ocupa 130 persones, confessa que està dubtant de si seguiria una vaga general com la plantejada per Oriol Junqueras o de si ingressaria els seus impostos a l'Agència Tributària Catalana. "Si se'ns demana que parem un dia o dos, està bé. Trobarem la manera de compensar-ho treballant en un festiu", assegura. Però si afecta el seu compte de resultats, llavors hi posa més dificultats.

Pere Gendrau, que regenta un 'pub' a Berga, es mostra disposat a seguir una vaga general, però admet que pot ser un problema per a aquelles empreses que fan operacions més importants. "No estic segur de la reacció de les grans companyies", afegeix.