EL POLS SOBIRANISTA

La Generalitat assegura que convocarà l'1-O encara que el TC suspengui la llei del referèndum

Rull sosté que la norma seguirà sent vàlida perquè emana d'una Cambra "legítima i democràtica"

Margallo aposta per fer una oferta a Catalunya, però admet que en l'actualitat no és possible el diàleg

zentauroepp39512676 imatge en un pla mig rere d un faristol de josep rull  conse170808124513

zentauroepp39512676 imatge en un pla mig rere d un faristol de josep rull conse170808124513 / Josep Molina

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El Govern català segueix mantenint el seu pols a l'Executiu de Mariano Rajoy i ha reiterat aquest dimarts que convocarà el referèndum de l'1 d'octubre fins i tot si, com és d'esperar, el Tribunal Constitucional la suspèn. Segons ha explicat el conseller de Territori, Josep Rull, en declaracions a RAC-1 la llei que van registrar Junts pel Sí i la CUP la setmana passada serà aprovada per un Parlament "legítim i democràtic", per la qual cosa considera que pot aplicar-se encara que sigui rebutjada pel Govern i l'alt tribunal.

"El que farem com a Generalitat és obeir una llei que ha sigut aprovada pel Parlament de Catalunya i li donarem plena vigència", ha afegit Rull, que ha evitat en tot moment utilitzar el terme desobediència.

L'Executiu de Carles Puigdemont considera que l'assisteixen dos drets reconeguts internacionalment: el principi democràtic, que reconeix el referèndum com una operació democràtica, i el dret d'excepció, que els permet saltar-se el TC, segons la seva opinió. Segons el conseller, el dret d'excepció els permet no complir amb el dret intern espanyol perquè el Govern català ha intentat de "bona fe" pactar el referèndum i, al negar-se l'Estat, considera que pot elaborar una llei catalana per fer la consulta.

Rull també ha lamentat la decisió de Rajoy, reiterada la vigília, de combatre "obsessivament" el procés als tribunals en lloc d'abordar la qüestió dialogant.

Vot per correu, no "per Correus"

Per una altra part, el titular de Territori ha aconsellat el vot presencial l'1 d'octubre per evitar possibles traves de l'Estat contra els mecanismes que habiliti la Generalitat per als que no puguin acudir a votar físicament.

Notícies relacionades

Descartada la votació electrònica, el conseller ha assegurat que la Generalitat buscarà facilitar "el vot per correu més que per Correus", preveient que no podrà comptar amb la col·laboració de l'empresa estatal.

Margallo i l'oferta

Per la seva banda, l'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo ha afirmat que ara com ara no és possible el diàleg amb el Govern català perquè ha mostrat "la seva voluntat de desconnectar absolutament del marc jurídic". Margallo, amb tot, ha apostat per "fer una oferta" a la societat catalana, en especial als que han passat de l'autonomisme a l'independentisme i als que demanen una sortida acordada "per evitar una situació de bloqueig" com la que hi ha ara. En declaracions a Onda Cero, García-Margallo ha afirmat que creu que amb Catalunya "s'hauria d'haver mogut fitxa abans".