EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El pronòstic de Margallo sobre el referèndum de l'1-O: "Els polsos seran cada vegada més freqüents"

L'exministre creu que s'impedirà el referèndum, però demana diàleg

"Ningú pot discutir que hi ha una realitat catalana inconfusible i indestructible que mereix ser reconeguda"

jgblanco38368394 barcelona 10 05 2017 politica debate margallo joana ortega e170510142442

jgblanco38368394 barcelona 10 05 2017 politica debate margallo joana ortega e170510142442 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP / Madrid

L'exministre d'Afers Exteriors i de Cooperació José Manuel García Margallo creu que el Govern ha d'impedir el referèndum que la Generalitat de Catalunya té previst celebrar l'1 d'octubre, però també l'insta a "abordar la qüestió catalana en tota la seva complexitat i profunditat" perquè, segons el seu parer, "els polsos seran cada vegada més freqüents".

"L'important no és només que el Govern impedeixi el procés participatiu; l'important és abordar la qüestió catalana en tota la seva complexitat i profunditat perquè, si no ho fa, els conflictes puntuals seran el nostre pa de cada dia", ha assenyalat Margallo en un article escrit al diari 'El Mundo'.

L'exministre sosté que, si no s'aborda el problema amb Catalunya, "els polsos seran cada vegada més freqüents com passa en qualsevol procés de ruptura familiar": "Un dia serà una manifestació, un altre una seguda, el de més enllà l'ocupació d'un edifici públic...", avisa.

Així, Margallo reclama "diàleg" per donar solució al conflicte amb Catalunya, però afirma que "només pot ser protagonitzat pels que es comprometin a respectar la legalitat": "No tindria sentit fer-ho amb els que una vegada i una altra han manifestat la seva voluntat expressa de tirar pel dret sense comptar amb la Constitució", diu.

El diputat del PP es mostra "convençut" que l'Executiu impedirà la consulta a Catalunya i apunta que, per a això, "compta amb instruments suficients". En aquest context, Margallo esmenta l'article 155 de la Constitució espanyola, entre altres, però insisteix que "amb això no n'hi ha prou".

Nacionalisme català, "realitat indestructible" 

Notícies relacionades

En referència al nacionalisme català, Margallo creu que és "una realitat catalana inconfusible i indestructible" que "ningú" pot discutir i que, segons el seu parer, "mereix ser reconeguda". Això sí, critica als independentistes la seva "perpètua vocació d'exclusivitat" i la seva negativa a reconèixer "la realitat hispànica de Catalunya" que "mereix el mateix reconeixement" i és "compartida per molts altres espanyols".

Davant de considerar "incompatibles" aquestes dues realitats, el popular ha tornat a reivindicar la "tercera via" per "harmonitzar-les" i que aconsegueixi "una coordinació de la qual les dues realitats resultin beneficiades".