CONVENCIÓ MUNICIPALISTA REPUBLICANA

ERC busca 'merengues'

Junqueras es fixa com a objectiu penetrar a l'àrea metropolitana

Vol llistes plurals on càpiga «el president de la penya del Reial Madrid»

Junqueras exigeix als seus alcaldables que obrin les llistes a la societat. / ACN / LLUÍS VILARÓ

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / CASTELLDEFELS

La principal diferència entre Oriol Junqueras i els seus antecessors a la presidència d'ERC és el seu hàbitat. Junqueras és del Baix Llobregat i això determina, sens dubte, la seva estratègia per arribar, algun dia, a l'hegemonia al Parlament que li permeti declarar la independència. Poc abans de les últimes eleccions al Parlament, és a dir, just ara fa dos anys, el líder republicà va publicar en aquestes pàgines un article en què defensava la cooficialitat del castellà en una Catalunya independent. En el seu objectiu, trencar la bombolla electoral de seguretat en què ERC sempre ha viscut i escampar-se per electorats que, per ara, no són seus. El líder republicà va fer ahir un pas més. En la convenció municipalista que el partit clausura avui a Castelldefels -amb una taula rodona amb destacades veus que un dia van ser del PSC-, Junqueras va reconèixer que «a l'àrea metropolitana, on viu més gent, la posició» d'ERC «és feble» i va cridar a revertir la situació: «Hem de bolcar tots els esforços a l'àrea metropolitana».

Amb la vista posada en les municipals del maig, i quan falta poc per confeccionar les llistes, va demanar que aquestes siguin «tan plurals com els municipis que volen representar. És difícil representar una societat si aquesta no se sent representada». Per a això, i fent gala d'un sarcasme britànic, va reclamar «que les tres primeres places de les candidatures no estiguin ocupades per historiadors [ell ho és], sinó que s'hi inclogui presidents de comitès d'empresa del mateix municipi, líders dels sindicats, de pimec...». I per si algú no havia entès el missatge, va sentenciar: «I està molt bé tenir el president de la penya del Barça, però s'ha de buscar el de la penya del Reial Madrid, que també és molt important».

El flanc socialista

En aquesta mateixa línia de conquista metropolitana s'enquadra l'ofensiva per aconseguir l'espai socialista sobiranista que ha estat centrifugat del PSC. Com va avançar aquest diari dimecres passat, ERC manté converses amb diversos grups, com la Nova Esquerra Catalana d'Ernest Maragall i Avancem, de cara a les mateixes municipals.

El discurs de Junqueras a Castelldefels va tenir una segona coordenada, la de la transparència. I, és possible, empesa per l'espectacle observat en la primera sessió de la comissió d'investigació del cas Pujol, en què CiU i el PSC van vetar la compareixença de diversos dels noms que han copat portades per escàndols de corrupció.

Notícies relacionades

«Perquè som els que som ens vigilaran estretament i estaran a sobre de tot el que firmem», va clamar Junqueras, i va afegir: «Però això s'ha d'entendre com una oportunitat extraordinària per demostrar que el nostre compromís amb la transparència és total». Fins i tot va arribar a recomanar, als centenars de càrrecs locals reunits, que miressin de buscar l'homologació mitjançant segell de qualitat de les seves polítiques d'obertura i de lliure informació, per poder presumir-ne.

Com si fos més un taller o un curs de formació, Junqueras, alcalde de Sant Vicenç dels Horts, va anar donant consells: «Els plens s'han de fer quan la gent hi pugui anar, a les 7 de la tarda, no a les 10 del matí», o bé «els regidors han de sortir i caminar pel municipi. Anar a buscar les entitats, no esperar que vinguin». I va finalitzar amb una de les seves ironies vaticanes, potser per la cara que va fer algun dels presents: «En aquest partit funciona molt la ciència infusa, i ho sabem tot sense que ningú ens ho expliqui».