Acusacions de negligència

La USOC denuncia Grifols per «posar en risc la salut de la plantilla» arran d'una mort per coronavirus

El sindicat acusa l'empresa de no aplicar els protocols i lamenta que un treballador de Parets del Vallès hagi perdut la vida

El primer cas confirmat en la plantilla de la localitat vallesana es va saber el 21 de març i ara ja hi ha quatre infectats en el grup

foto 3003934

foto 3003934

4
Es llegeix en minuts
ACN

La Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) ha alertat que un treballador de Grifols a Parets del Vallès ha mort per coronavirus i ha denunciat la multinacional a la Inspecció de Treball per posar en risc la plantilla i mostrar «desídia i negligència total» en plena pandèmia. 

En un comunicat, el sindicat ha acusat la multinacional d’«incomplir» les mesures de seguretat i de dur a terme accions «gens fiables» per prevenir contagis dins del centre de treball. 

L’organització sindical assegura que s’ha evitat informar dels possibles positius, que les quarantenes preventives «no han sigut correctes en gaires casos» i han assenyalat que els treballadors amb personal especialment sensible se’ls ha denegat la possibilitat de confinar-se.

Un mort i quatre encomanats

L’empresa ha continuat treballant des que es va decretar l’estat d’alarma perquè és un fabricant de medicaments i desenvolupa una funció essencial. Segons el sindicat, el primer cas de coronavirus confirmat a la plantilla d’Instituto Grifols a Parets del Vallès es va saber el 21 de març i ara ja hi ha quatre infectats en el grup. 

El dia 26 de març els treballadors van ser informats que el primer encomanat havia perdut la vida. Els companys de torn de la persona que havia mort no van ser confinats després de la mort, assegura el sindicat.

En el document presentant a la Inspecció, expliquen que el material de protecció s’ha «racionat setmanalment», «sense donar resposta a les inquietuds» dels treballadors. En aquest sentit, fonts sindicals han afirmat que el nombre de mascaretes de què disposen els treballadors ha passat de cinc a dos al dia.

Acusacions de negligència

L’organització també ha criticat que la multinacional farmacèutica especialitzada en plasma i hemoderivats no ha respectat la distància social mínima en «gaires departaments» i no ha permès que els treballadors es confinessin de forma preventiva «si no mostraven símptomes». «Molts companys de torn han estat en contacte amb positius i han continuat treballant, sense cap tipus d’inconvenient», denuncien.

Quant a la reubicació dels treballadors en altres àrees, no s’ha tingut en compte ni la formació ni la informació dels seus riscos al nou càrrec que han ocupat i s’ha hagut de reclamar roba adequada, lamenten.

La USOC també ha denunciat que les empreses subcontractades encara no han rebut informació sobre els protocols d’actuació davant de l’emergència sanitària, malgrat haver-ho demanat.

«Per tot això, considerem tot aquest tipus d’actuacions realitzades per l’empresa de desídia i negligència total, tenint nen compte la salut de les persones que treballen en un grup empresarial i més quan ha mort un company,» sentencia la denúncia.

L’empresa, sorpresa 

L’empresa es mostra sorpresa per les queixes de la USOC i recorda que fa dues setmanes va arribar a un acord amb els sindicats amb l’objectiu d’assegurar la continuïtat de l’activitat farmacèutica i, alhora, garantir la seguretat i la salut de la plantilla. 

«La col·laboració entre els sindicats és constant; a hores d’ara, els treballadors són el més important per a la companyia», afirma Grifols. L’acord al qual es va arribar el 19 de març inclou mesures com la promoció del teletreball, la creació de dos grups de treball per garantir la producció i evitar contagis o la instauració d’una bossa d’hores flexible a recuperar durant els pròxims quatre anys per a aquells departaments on la producció no sigui urgent.

«Des de l’inici de la pandèmia hem pres les mesures necessàries per garantir la seguretat del nostre equip humà, tants als nostres centres de treball corporatius com en les àrees de producció», ha expressat Grifols en declaracions a l’ACN. 

Així mateix, la farmacèutica remarca que ha pres mesures que han anat «més enllà de les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres autoritats sanitàries». En aquest sentit, assegura que s’ha reduït en un 60% el nombre de treballadors que es presenten cada dia en el seu lloc de treball i que s’han extremat les mesures de prevenció i riscos laborals per evitar qualsevol situació de risc».

Més denúncies

El sindicat USOC no ha sigut l’únic a denunciar la multinacional Grifols aquests últims dies. També ho ha fet la Confederació General del Treball (CGT) davant d’Inspecció de Treball per «posar en risc la salut dels treballadors».

El sindicat assegura que l’empresa no va activar cap protocol de confinament després que un treballador de Parets del Vallès morís per coronavirus. Segons el seu parer, les mesures preventives que s’han aplicat des de l’inici de l’estat d’alarma han sigut «insuficients». «Alguns responsables s’han saltat algunes de les normes de la mateixa empresa en determinats llocs de treball sense cap conseqüència», apunta en un comunicat.

Notícies relacionades

També remarca que hi ha equips de protecció individual que són col·lectius i no tenen cap tipus d’higiene, i els utilitzen entre 15 i 20 persones. Els torns s’han organitzat, diu la CGT, per poder fer neteges extraordinàries, però fan que coincideixin més treballadors, «fet que augmenta el risc de contagi». Segons el sindicat, continua treballant un 70% o més de la plantilla de producció, cosa que «obliga» els treballadors d’algunes zones a fer hores extres.

Més notícies de Parets