Un camí de negres i blancs

La gastronomia informal i de proximitat és l'aliada dels nous bars de vins

fcasals34688339 tema patricia castan 13 07 2016 bar de vinos la volatil foto160715213422

fcasals34688339 tema patricia castan 13 07 2016 bar de vinos la volatil foto160715213422
fcasals33554220 barcelona 15 04 2016 boom bares de vinos  enotecas  foto amb160715171450

/

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després del pitjor de la crisi, que va revertir els percentatges i va elevar al 60% la quota del vi consumit a casa, tornen a pujar els brindis en bars i restaurants, animats per nous locals per a un públic ampli i amb vins més fàcils de prendre, més frescos o amb l’empenta dels blancs davant d’un nou exèrcit de consumidores (femenines) que hi veuen un plaer en boca. Tot i que els negres segueixen manant i els rosats (millorats) comencen a aixecar el cap.

Barcelona suma molts santuaris consolidats que fusionen menges i tragos de quirats. Monvinic (Diputació, 249) ha fet una feina titànica des del 2008 sumant a l’art culinari de proximitat un univers de 3.000 referències líquides. La Vinya del Senyor (plaça de Santa Maria, 5) va portar la passió al Born. Osmosis (Aribau, 100) ja fa 10 anys que marida menús degustació amb vins seleccionats fins i tot amb els seus propis cupatges i etiquetatge. La Taverna del Clínic (Rosselló, 155), amb 600 referències, s’ha tornat a imposar com a restaurant (en la seva categoria) amb més bona carta de vins de Barcelona, segons l’Associació Vinícola Catalana. En són només uns quants  exemples.

Però, d’acord amb un consum més jove i una gastronomia per compartir, afloren els petits i explícits bars de vins. A Ciutat Vella, on el Zona d’Ombra (Sant Domènec del Call, 12) va obrir la trinxera fa cinc anys, remant contra vent i marea per imposar el protagonisme del vi (n’ofereix 30 per copes, des de 2,5 euros), proliferen les propostes. Destaca el recentíssim Cometa Pla (Cometa, 5), despatxant 20 vins bio que amaguen la història de petits cellerers poc convencionals, des de 3,5 euros la copa. Aquest germà 'healthy' del Pla i el Bar Pla, obre de moment a mitja tarda, però tempta els brindis amb una carta saludable on el xef Giuseppe Padula excel·leix en les tapes des de 5 euros, on un plat vegetarià es converteix en una petita joia elaborada en directe, però també hi ha cabuda per a llengua de vaca del dia, o els calamars aliats amb algues, galtes aliades amb pastanagues i creativitat anticrisi.

Tast i sopar

Al barri de Sant Antoni, va obrir fa mesos a la fàbrica Moritz (ronda de Sant Antoni, 49) el seu Bistrot de Vins. Compten amb 700 referències i la possibilitat de consumir en tast, mitja copa o copa, primant cellers tradicionals amb petites produccions. Busquen la diversió i l’aprenentatge, com amb un joc que proposa tastar cinc varietats de blancs o de negres i encertar, d’entre una llista, quin és quin. L’aliança amb els plats la firma el xef Jordi Vilà, amb cinc opcions: platillos, tapes, pintxos, formatges artesanals i postres. Ja hi ha 'hits' com el pastís de xoriço o l’'éclair' de pollastre escabetxat.

Notícies relacionades

A la vora, a Muntaner, 6, està donant la campanada fa un any La Volàtil, el somni dels germans Víctor i Susana Company, decidits a «acostar el vi a la gent», amb els naturals. Sorprenents i sense fronteres, com amb un Clar i Net de València, un rosat amb carbònic natural, o un 30.000 Maravedíes de Madrid. I per descomptat també catalans, a joc amb les seves tapes desenfadades i de temporada. Les copes, des de 3 euros, es casen amb croquetes de gorgonzola, embotits de Graus, gambes de Palamós i propostes assessorades pel xef Jordi Anglí.

També hi ha molta pedagogia a la barra de Matos, el bar de vins i enoteca de Muntaner, 412, impulsada per la distribuïdora Vinosdulces.com. Alineen 400 referències de 63 cellers, de diferents països. Anna Matos disfruta en un espai càlid on l’assessoria ho és tot. Sigui per delectar-se amb un priorat, un albariño o un bordeus, sempre poc comercials i per descobrir. Cada mes hi ha dos apassionats tastos de dues hores, però també s’ensenya des del bar, a copes o ampolles (de la botiga) sumant-hi 5 euros de destapament. «Vénen alumnes d’escoles de sommeliers», explica, mentre serveix un douro del 2009 amb un formatge asturià Afuega’l Pitu. Conserves de Santoña i 'delikatessen' tempten el que hi entra a sopar o obre la gana després del primer i entusiasta trago. 

Temes:

De copes