Temporada 2021-22

Isabella Rossellini torna al Teatre Akadèmia

L’actriu estrenarà ‘Le sourir de Darwin’ el maig en homenatge a Elsa Peretti, ànima de la sala morta el mes de març passat

Isabella Rossellini torna al Teatre Akadèmia

David Ruano

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

L’actriu Isabella Rossellini, que fa tres anys va debutar en el Teatre Akadèmia (TAK) amb ‘Link Link Circus’, tornarà l’1 de maig aquesta temporada coincidint amb l’aniversari de la dissenyadora morta Elsa Peretti (1940-2021), la seva amiga i mecenes d’aquest espai amb segell propi. Apassionada dels animals, l’actriu de ‘Blue Velvet’ i ‘Cor salvatge’ oferirà per primera vegada en un teatre ‘Le sourire de Darwin’, dues conferències teatralitzades respecte al molt que ens hi uneix. Segons explica la intèrpret en el programa seran «peculiars, divertides i educatives». L’actual temporada del TAK estarà dedicada a Peretti i a la seva visió del teatre, ha explicat Guido Torlonia, director de la sala.

Els textos internacionals predominen en la programació. La temporada comença aquest dimecres amb ‘Soc el vent’, obra del noruec Jon Fosse interpretada per dos sòlids actors: Hans Richter i Manel Barceló. El director Marc Chornet, porta a col·lació la batalla contra la literalitat de les paraules en aquesta peça estrenada en el Grec. Al novembre tornarà un èxit de la temporada passada: ‘Talking Heads’, d’Alan Bennett, una sèrie de reflexions sobre la vida a partir de monòlegs de tres dones insatisfetes interpretades per un afinat trio: Lurdes Barba, Imma Colomer i Lina Lambert.

El món de l’art serà protagonista a ‘Red’, una nova producció basada en un text de John Logan que enfronta dos artistes: Mark Rothko, al cim de la seva carrera, i Ken, el seu jove ajudant, interpretats per Lluís Soler i Ferran Vilajosana. El director Guido Torlonia aprofundirà en el sentit de l’art i el compromís de l’artista; el muntatge ocuparà el període nadalenc, del 15 de desembre al 15 de gener.

Però abans, a finals d’octubre, arribarà la ‘road-movie’ teatral ‘No em diguis reina’, el quart espectacle de Diversitat Teatral, grup que aposta per la inclusió d’artistes amb diversitat funcional. Planteja fins a quin punt som capaços de deixar els nostres privilegis de banda per tenir una societat més equitativa a través de la faula d’una princesa que abdica dels seus. El compromís social i la nostra actitud també són presents sota una altra òptica a ‘Els nostres fills’, peça de Lucy Kirkwook inspirada en la catàstrofe de Fukushima del 2011. Es va estrenar el 2016 al Royal Court de Londres i el 2019 al Teatre Kamikaze de Madrid. A Barcelona la producció està dirigida per Marta Gil, defensada per Isabelle Bres, Albert Pérez i Maria Pau Pigem.

Sexe i poder

Notícies relacionades

Albert Tola (‘Sarab’) estrenarà ‘El palmeral’, un cant a la llibertat i a la diversitat inspirat en un succés del segle XI: l’execució del poeta i historiador Abu Hassan i del soldat Tahir, dos homes que van desafiar la prohibició d’estimar-se. Un poètic calidoscopi de veus dona llum sobre el succés en aquest projecte del Nuevo Teatro Fronterizo (NTF) de Madrid. L’homosexualitat també apareix a ‘Eduard II’, de Christopher Marlowe, coetani de Shakespeare. El cas d’enamorament del rei d’un plebeu planteja un interessant pols entre llibertat i deure, noblesa i rei amb una moderna proposta multimèdia amb direcció i dramatúrgia de Moreno Bernardi.

La primera convocatòria de propostes escèniques realitzada pels Teatres de Proximitat ha portat el TAK a desenvolupar ‘Nous horitzons’, un projecte biennal que servirà per impulsar noves dramatúrgies i joves intèrprets. Ben aviat s’iniciarà el càsting per escollir sis intèrprets d’entre 18 i 23 anys –que, com a màxim, hagin participat en un projecte professional– per crear una jove companyia. Aquesta temporada s’encarregaran de la lectura dramatitzada de textos inèdits de Xavi Morató, Marc Angelet i Mikel Fernandino. La seva missió serà portar-ne un a escena la temporada 2022-23.

Temes:

Teatre