Conclusions de la conselleria

Els festivals de música van registrar un 58% més de contagis del que s’esperava

  • Salut xifra en 2.279 les persones infectades després del seu pas pel Vida Festival, Canet Rock o Cruïlla, 842 més de les previstes, i rebutja que es puguin considerar aquestes mostres musicals «esdeveniments superdisseminadors»

Carmen Cabezas asegura que los festivales de música han jugado un papel en la transmisión del coronavirus

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Els festivals catalans que van funcionar amb test d’antígens (Vida Festival, el Canet Rock i el Cruïlla) van incidir en un augment dels nivells de contagi superior a l’esperat, d’un 58,6% més, ja que s’estimava una xifra total de 1.437 positius en els 14 dies posteriors, i han resultat ser 2.279 casos, és a dir, 842 més dels pronosticats. Malgrat aquesta desviació a l’alça, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va situar el balanç de l’estudi en el context d’aquells dies de juliol, «quan hi havia 8.000 infeccions al dia», i va concloure que «no es pot parlar dels festivals com a esdeveniments superdisseminadors». 

L’estudi de Salut extreu conclusions a partir de dos valors: els casos esperats (calculats segons la mesura estadística dels intervals de confiança) i la comparació amb una població de control aparellada per edat, sexe, zona de residència i estat immunitari que no va acudir al festival. Els 2.279 casos (956 de Canet Rock, 857 del Cruïlla i 466 del Vida Festival) contrasten amb aquests 1.437 previsibles, i s’eleven més respecte als 1.292 del grup de control, en què l’increment arriba al 76,4%.

271 positius que van entrar

Segons l’estudi, l’increment de casos representa una multiplicació d’entre 1,35 i 2,6 en funció del festival, i aquí el Cruïlla dona els valors més baixos (1,5), seguit del Canet Rock (1,8) i el Vida Festival (2,4), esdeveniment que va patir una incidència amb l’‘app’ en la primera jornada i certa aglomeració de públic. Cabezas va afegir que van accedir als festivals 271 persones positives, i va destacar «la importància de la quarantena i de l’aïllament».

L’estudi està elaborat a partir de 49.570 persones registrades, si bé als festivals van acudir uns 70.000 assistents únics (sense repetir d’una jornada a una altra), ja que, apunta Salut, el departament treballa amb les dades de les persones de qui té informació continuada, i exclou els qui no tenen targeta sanitària catalana o amb errors de registre. També exclou els assistents que havien passat la Covid-19 abans d’anar al festival.

Carmen Cabezas va assenyalar que aquests augments de contagis es van donar «en un moment en què hi havia molts altres esdeveniments, com els brots de Mallorca i Menorca, i les festes de fial de curs», i que els festivals van fer «una contribució més, entre moltes altres», a la cinquena onada. Segons el seu parer, «aquests festivals no es poden celebrar mentre tinguem aquesta situació epidemiològica».

L’efecte del cribratge

Notícies relacionades

El director del Cruïlla, Jordi Herreruela, va destacar a aquest diari que «no es pot afirmar que els casos registrats s’haguessin infectat tots al festival», ja que podrien haver-ho fet en altres situacions aquells dies, i va defensar els cribratges fets. «Vam detectar 285 casos que haurien generat més de 1.000 contagis, i aquest factor de prevenció no s’ha tingut en compte en l’estudi», diu, en la mateixa línia que Gemma Recoder (Canet), per a qui «el benefici causat pels cribratges és superior al prejudici derivat d’uns contagis que no es pot demostrar si es van produir als festivals».

Els promotors admeten que «la cinquena onada va agafar a tothom per sorpresa, no només els festivals, sinó totes les autoritats sanitàries», afirma Dani Poveda (Vida), que «estudiarà» les conclusions de Salut i remarca que, pel que fa al seu festival, «tothom va entrar al recinte després d’haver donat negatiu en el test».