al Festival de Sant Sebastià

Viggo Mortensen, premi Donostia a tota la seva carrera

L'actor nord-americà presentarà 'Falling', el seu debut com a director, en la 68a edició del Zinemaldi, que se celebra del 18 al 26 de setembre

zentauroepp46768486 los angeles  ca   january 27   viggo mortensen attends the 2200622112848

zentauroepp46768486 los angeles ca january 27 viggo mortensen attends the 2200622112848

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’actor i cineasta Viggo Mortensen rebrà el premi Donostia en reconeixement a la seva carrera durant la 68a edició del Festival de Sant Sebastià, que se celebrarà del 18 al 26 de setembre i on l’intèrpret nord-americà presentarà la pel·lícula ‘Falling’, el seu debut com a director.

El llargmetratge, que va clausurar el Festival de Sundance i forma part de les pel·lícules seleccionades pel Festival de Cannes, tindrà la seva ‘premiere’ europea a Sant Sebastià. ‘Falling’ està protagonitzat per la veterana Lance Henriksen i pel mateix Mortensen, que també firma el guió.

Henriksen i Mortensen interpreten un pare i un fill «els diferents mons del qual col·lideixen» en aquest drama familiar produït pel segell de l’actor, Perceval Pictures, amb Ingenious, Hanway Films, Scythia Films i Zephyr Films. La seva estrena està prevista el 2 d’octubre a Espanya, on la pel·lícula serà distribuïda per Caramel Films i Youplanet Pictures.

Segons ha recordat el certamen cinematogràfic donostiarra, en els últims 35 anys, Viggo Mortensen ha participat en mig centenar de pel·lícules –de cineastes com David Cronenberg, Peter Weir, Jane Campion, Peter Jackson, Gus Van Sant, Brian de Palma, Agustín Díaz Yanes, Ana Piterbarg, Lisandro Alonso, David Oelhoffen, Peter Farrelly o Matt Ross– en les quals «ha estampat el seu segell de qualitat sense importar el gènere cinematogràfic».

Mítico Aragorn

No només va formar part de l’elenc de la trilogia fantàstica ‘El senyor dels anells’, en la qual va interpretar Aragorn, sinó que també ha optat a l’Oscar en tres ocasions per ‘Eastern Promises’ (Promeses de l’est, David Cronenberg, 2007), ‘Captain Fantastic’ (Matt Ross, 2016) i ‘Green Book’ (Peter Farrelly, 2018).

Nascut a Nova York el 1958 de pare danès i mare nord-americana, Viggo Mortensen va viure gran part de la seva infància a l’Argentina, on va aprendre a parlar espanyol, un dels molts idiomes en els quals pot expressar-se. Després de tornar al seu país natal, va estudiar art dramàtic i va treballar al teatre. El seu primer paper en el cine va ser al costat de Harrison Ford a ‘Witness’ (‘Único testigo’, Peter Weir, 1985), intriga policíaca en la qual va encarnar un granger amish.

En els seus inicis va cultivar el cine de gènere i va aparèixer en seqüeles com ‘Leatherface: Texas Chainsaw Massacre III’ (La matanza de Texas III’, Jeff Burr, 1989), en què va ser germà del llegendari Cara de Cuero, o en el ‘western’ ‘Young Guns II’ (‘Intrépidos forajidos’, Geoff Murphy, 1990).

Primers protagonistes

Mortensen no va tardar a aconseguir els seus primers papers protagonistes com el de misteriós reclús de ‘Prison’ (‘Presidio’, Renny Harlin, 1987), el de germà més gran a l’inquietant film de culte ‘The Reflecting Skin’ (‘La pell que brilla’, Philip Ridley, 1990) o el de veterà del Vietnam a ‘The Indian Runner’ (‘Estrany vincle de sang’, 1991), debut en la direcció de Sean Penn.

En la dècada dels 90 va treballar per a cineastes com Brian de Palma (Carlito’s Way / Atrapat pel passat, 1993), Tony Scott (Crimson Tide / Marea roja, 1995), Jane Campion (The Portrait of a Lady / Retrat d’una dama, 1996) i Ridley Scott (G.I. Jane / La teniente O’Neil, 1997).

Poc després de realitzar les seves primeres aparicions en produccions espanyoles com ‘Gimlet’ (José Luis Acosta, Zabaltegi-Nuevos Directores, 1995) o ‘La pistola de mi hermano’ (Ray Loriga, 1996), va actuar en dos ‘remakes’ d’Alfred Hitchcock a càrrec d’Andrew Davis (A Perfect Murder / Un crim perfecte, 1998) i Gus Van Sant (Psycho / Psicosi, 1998).

‘El senyor dels anells’

Va ser en el canvi de mil·lenni quan Mortensen «va veure la seva figura catapultada a la fama» gràcies a l’adaptació de la trilogia fantàstica ‘El senyor dels anells’, dirigida per Peter Jackson a partir de l’obra literària de J.R.R. Tolkien. Després va encarnar un intrèpid capità del Segle d’Or espanyol a ‘Alatriste’ (2006), la superproducció dirigida per Agustín Díaz Yanes.

També va ser «un home corrent assaltat per un fosc passat» a ‘A History of Violence’ (Una història de violència, 2005), la primera de les seves tres col·laboracions amb David Cronenberg, a les ordres del qual va tornar a posar-se com a empleat de la màfia russa a ‘Eastern Promises’ (Promeses de l’est, 2007), que va inaugurar amb la seva presència la Secció Oficial del Festival de Sant Sebastià i li va procurar la seva primera nominació a l’Oscar, i com a Sigmund Freud en ‘A Dangerous Method’ (Un método peligroso, 2011).

En l’última dècada ha participat en altres adaptacions literàries com ‘The Road’ (La carretera, John Hillcoat, 2008) i ‘On The Road’ (En el camino, Walter Salles, 2011), basades en llibres de Cormac McCarthy i Jack Kerouac, respectivament. En la seva doble faceta d’actor i productor ha brindat el seu talent a films argentins com ‘Todos tenemos un plan’ (Ana Piterbarg, 2012) o ‘Jauja’ (Lisandro Alonso, Horitzons Latinos, 2014), amb el que va tornar a Sant Sebastià.

Nominacions als Oscars

Notícies relacionades

Les seves dues últimes nominacions als premis de l’Acadèmia de Hollywood van ser per ‘Captain Fantastic’ (Matt Ross, 2016), en la qual va interpretar un pare a càrrec de sis fills, i pel seu treball en la guanyadora de l’Oscar a la millor pel·lícula ‘Green Book’ (Peter Farrelly, 2018), en la qual va ser el xòfer del pianista afroamericà senyor Shirley.

A més de la interpretació, l’escriptura, producció i direcció de pel·lícules, Mortensen cultiva també altres arts com la pintura, la música, la fotografia i la literatura. També és fundador de Perceval Press, una editorial independent especialitzada en art, escriptura crítica i poesia.