NOVETAT EDITORIAL

Domesticar el bàrbar

El periodista Rossend Domènech publica 'Els nous bàrbars', tres assajos que alerten sobre la nostra relació amb les noves tecnologies, la informació i els aliments

zentauroepp48838924 icult190628183404

zentauroepp48838924 icult190628183404

2
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Segons explica Rossend Domènech al seu llibre recentment aparegut 'Els nous bàrbars' (Editorial Gregal), la irrupció del telèfon intel·ligent té tanta importància en l’evolució de la humanitat com la va tenir al seu dia l’arribada de Colom a Amèrica, en tant que els dos esdeveniments suposen la construcció d’un nou món. "De la mateixa manera que les caravel·les de Cristòfor Colom van canviar els mapes i Europa va deixar de ser el centre del planeta per convertir-se en perifèria, de la mateixa manera el mòbil ens està canviant totalment l’horitzó", afirma l’autor en conversa telefònica des de la seva residència de Roma, on escriu per a aquest diari des que el Papa era polonès. Després compara l’'smartphone' amb la impremta, revolucionaris tots dos. El denominador comú dels tres assajos divulgatius continguts a 'Els nous bàrbars' és que parlen d’una època de transformació, però més que res de les grans incògnites que són allà, en la manera en què ens relacionem amb el món, reclamant ser resolt. És un toc d’atenció: s’ha de domesticar el canvi.

'Els nous bàrbars' parla d’una època de transformació i de les incògnites que planteja

Els temps són d’avançar cap a un lloc nou en molts ordres de les coses, però Domènech dirigeix la seva atenció cap a tres realitats especialment desafiadores: la manera en què fem servir les noves tecnologies, la manera en què ens informem i la manera en què mengem (Domènech, remarca la solapa biogràfica, "ensenya temes agrícoles i d’alimentació i és especialista en el cultiu de tomàquets autòctons de tot el món", a més de ser un dels fundadors del Gruppo del Gusto, "que reuneix uns 110 corresponsals que escriuen sobre agricultura i alimentació", dades que apunten a una mena d’erudició que el llibre no desmenteix). Dit en poques paraules, l’autor crida l’atenció sobre els drets que posa en perill el senzill acte de portar sempre a sobre un telèfon mòbil; sobre la precarització del periodisme i el perill que suposa la manipulació de la informació (els periodistes s’han tornat "inofensius i intranscendents", escriu), i sobre el risc per a la salut derivat d’una indústria alimentària sense escrúpols i àvida d’uniformització.

Configurar el mòbil

Notícies relacionades

"Són tres assajos de divulgació –diu l’autor. Jo ho veig com un toc d’alerta que diu, senyors, si no fem alguna cosa, tot això se’ns menjarà, se’ns empassarà, perdrem els drets que teníem, no menjarem d’una manera saludable i no estarem ben informats, i per tant no podrem exercir aquest dret a la crítica del capital i de la política que teníem". Domènech explica que el toc d’alerta "està dirigit als que han d’ocupar-se d’aquestes coses", però també "al públic en general, perquè no prengui les innovacions com simplement joguines que fan la vida més fàcil. Per exemple, s’ha d’aprendre a configurar el mòbil. Però no és res nou. Els grans canvis sempre han hagut de ser domesticats. Els tres assajos tenen en comú que conviden a aprendre a navegar amb els forasters, amb les innovacions, amb els bàrbars. Conviden a conèixer-los".

"Els tres assajos tenen en comú que conviden a navegar amb els forasters, amb les innovacions, amb els bàrbars"

És a dir que ens hem d’educar, diu Domènech. No assumir el canvi sense més ni més, per molt que brilli com l’or. "S’han d’ensenyar aquestes coses des de l’escola. S’ha d’ensenyar a les noves generacions, i als pares i els avis de les noves generacions, a sotmetre d’alguna manera la innovació. Si no es fa això, si no s’aconsegueix això, els ciutadans estaran cada vegada més a mercè del que sap més que ells, i per tant pot manipular-los”.

Temes:

Llibres