MANIFEST

Els editors en català demanen "no-violència" i "diàleg" a Frankfurt

L'Associació d'Editors en Llengua Catalana demana a la Fira del Llibre que els seus col·legues de tot el món els recolzin

zentauroepp40503088 feria libro frankfurt171011183631

zentauroepp40503088 feria libro frankfurt171011183631

1
Es llegeix en minuts
Ernest Alós / Frankfurt

L'Associació d'Editors en Llengua Catalana, una de les entitats que participen, juntament amb elGremi d'Editors de Catalunya, la Generalitat, l'Institut Ramon Llull i l'Ajuntament de Barcelona, en el pavelló conjunt de Catalunya i Barcelona a la Fira del Llibre de Frankfurt, ha aprofitat avui el 'brindis català' que se celebra cada any des de la participació catalana del 2007 per llegir un manifest sobre la situació de Catalunya i difondre'n còpies en anglès i alemany.

El manifest denuncia les accions violentes de la policia espanyola i demana al mateix temps que el conflicte se solucioni "a través del diàleg". "La diversitat cultural, lingüística i nacional és inherent a la condició humana. La diversitat comporta diferències i aquesta és justament la riquesa d'una societat plural. Però, quan les diferències deriven en conflicte, s'han de resoldre de manera pacífica, per mitjà del diàleg, que és l'instrument més poderós per a l'entesa i la concòrdia", comença el text. 

Fent un repàs històric des del segle VIII fins a la guerra de successió, l'associació que reuneix 96 editorials planteja que "l'encaix de Catalunya en el projecte espanyol ha sigut motiu de debat constant" i que "la dictadura de Franco, una transició democràtica massa complexa, l'aprovació  de l'Estatut del 2006 severament mutilat pel Tribunal Constitucional i els bloquejos econòmics i polítics de les últimes dècades han agreujat la situació".

Notícies relacionades

Pel que fa als últims esdeveniments, el manifest relata la situació prèvia a la declaració d'independència suspesa per part de la Generalitat. "L'absència de resposta del Govern de l'Estat espanyol als anhels legítims de Catalunya d'expressar-se en un referèndum pactat va donar lloc als fets del dia 1 d'octubre. El poble català va defensar el seu dret a vot de forma pacífica i democràtica i la resposta de la policia espanyola va ser altament repressiva i violenta, amb el resultat de més de 800 persones ferides".

Finalment, l'associació manifesta "el rebuig més enèrgic a tot tipus de violència" i al mateix temps expressa "la seva confiança en la fortalesa de la paraula com a únic instrument per resoldre els conflictes", i demanen el suport dels "companys del món editorial de tot el món" en la reivindicació catalana "tan nostra i tan universal".