UN GENI DELS FOGONS HIPERACTIU FORA DE LA CUINA

Mickey, ajudant d'Adrià

Un llibre de receptes per a nens és l'enèsim projecte del xef

3
Es llegeix en minuts
JUAN FERNÁNDEZ / MADRID

Ferran Adrià eesbufega quan li pregunten què està fent. «Es pensen que estic de vacances, però vaig més atrafegat que abans. Em llevo a les 5 del matí i no paro. Coordinar tots els projectes de la Bulli Foundation no és fàcil», deia aquesta setmana a Madrid després de presentar la seva última criatura, el llibre Te cuento en la cocina, en què el xef ensenya a cuinar els nens ajudat per dibuixos animats. Tampoc és fàcil explicar què acabarà sent El Bulli després d'El Bulli, ni comprendre tot el que bull al cap del seu creador. Només la seva actitud és clara: «Seguir creant plats ja no era un desafiament per a mi. Després de tancar el restaurant, necessitava trobar challenges tan brutals que em fessin dubtar de si seria capaç de fer-los realitat», explica. Aquests són alguns dels «challenges» de l'Adrià d'avui dia.

EL LLIBRE

Personatges de Disney i Pixar per cuinar

El bruixot de l'Hospitalet ha tornat a fer «el que no s'havia vist mai»: ajuntar en un mateix llibre els personatges de Disney, Pixar, Star Wars i Marvel. Amb l'ajuda de Mickey, Rayo McQueen, Han Solo i Spiderman, entre altres, Adrià explica als nens com cuinar una «truita Mickey & chips», uns «rotllets Hakuna Matata» i unes costelles «a la Spidey». En Te cuento en la cocina apareixen 60 receptes, però el xef crida l'atenció sobre la part didàctica del llibre. «Per primera vegada en la història, els nens pregunten als seus pares: ¿què cuinarem avui? El llibre pretén aprofitar aquests minuts a la cuina per ensenyar-los les claus del menjar sa», explica sobre un projecte que es completarà amb una aplicació per a mòbils a finals d'aquest any.

LA FUNDACIÓ

La seu de Cala Montjoi s'adapta

Després dels últims canvis, la Bulli Foundation, entitat hereva del restaurant El Bulli, tindrà dues úniques seus. A Cala Montjoi (Roses) s'ubicarà El Bulli 1846, un centre d'investigació visitable. «Hi veuràs gent creant que explicarà el que està creant. Allà no menjaràs plats, sinó coneixement. Es pujarà tot a internet i les visites seran escasses. No volem aglomeracions», diu. El disseny final del centre, que podria estar obert a finals del 2017, dista del que es va anunciar després del tancament del restaurant. Adrià no vol tirar més llenya a la polèmica suscitada amb entitats ecologistes: «He sentit coses molt marcianes, com que volíem especular amb el terreny, però això és una fundació i no volem problemes, així que adaptarem el projecte». Al carrer de Mèxic de Barcelona, on ara hi ha El Bulli Lab, hi haurà la Bulligrafia: un arxiu que albergarà tots els documents d'El Bulli. «Ens preocupa conservar el nostre llegat per al futur, quan ja no siguem aquí», indica.

LES EXPOSICIONS

Al museu Dalí de Florida i a CaixaForum

Des del 2012, Adrià ha inaugurat set exposicions diferents en 15 ciutats. Actualment, a Buenos Aires es pot visitar Auditant el procés creatiu i a Maastricht s'exposa Notes on Creativity. Totes dues han conegut abans altres destins. «No és mai la mateixa mostra, sempre canviem alguna cosa a l'arribar a una nova ciutat», adverteix. Al setembre inaugurarà una exhibició al museu Dalí de Florida i en prepara una altra per a la tardor al CaixaForum de Barcelona. «Girarà al voltant de Sapiens, el nostre sistema de treball. Explicarem una cosa tan simple, però a la vegada complexa, com és el pa amb tomàquet», avança.

LA COL·LECCIÓ

La cuina en 15 llibres segons diversos experts

S'acosta una intensa producció bibliogràfica amb el segell Adrià. El 2 de maig vinent llançarà una guia per gestionar restaurants. Al novembre publicarà El Bulli 2005-2011. En les 3.500 pàgines d'aquest llibre explicarà el que va passar al llorejat restaurant durant aquells anys. Per exigències de l'editorial (Phaidon), només sortirà en anglès i xinès. El cuiner també prepara 15 llibres, de 500 pàgines cada un, en què s'abordarà la cuina des de perspectives diferents, amb la col·laboració d'experts (filòsofs, arquitectes, periodistes...).

ALTRES PROJECTES

Notícies relacionades

Bullipedia, un màster a Elisava i Heart

A partir de la Bullipedia i amb la col·laboració de Telefónica, Adrià prepara una eina digital que pretén posar a l'abast dels professionals tot el coneixement culinari. «No serà un buscador convencional. El seu objectiu no és acumular dades, sinó fer el menjar comprensible, que entenguis què és un tomàquet des del seu origen fins a l'actualitat», assenyala. També està organitzant un màster sobre el procés creatiu utilitzant el disseny com a llenguatge. L'impartirà a l'escola Elisava de Barcelona i estarà acabat el 2017. Abans, a finals de maig, els seus plats es tornaran a degustar a Heart, l'«experiència culinària i artística» que l'any passat va posar en marxa a Eivissa juntament amb el Cirque du Soleil.