A SOTHEBY'S DE NOVA YORK

Subhastat per 6,6 milions el segell més car del món

'Magenta d'un penic de Guaiana Britànica', emès el 1856, és l'únic supervivent d'un sèrie especial reduïda

El segell magenta d’un centau del 1856 que s’ha subhastat a Sotheby’s per 6,6 milions.

El segell magenta d’un centau del 1856 que s’ha subhastat a Sotheby’s per 6,6 milions. / JUSTIN LANE (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El segell 'Magenta d'un penic de Guaiana Britànica', emès el 1856 i únic supervivent d'una sèrie especial reduïda impresa en la que aleshores era colònia britànica, va arribar aquest dimarts al preu rècord de 9,013 milions de dòlars (6,6 milions d'euros) en una subhasta de la casa Sotheby's a Nova York.

Malgrat haver quedat per sota de les previsions, que establien el seu preu en entre 10 i 20 milions de dòlars, aquesta peça va tornar a batre el rècord de preu pagat per un sol segell, com havia aconseguit cada vegada que havia sortit a la venda, l'última vegada el 1980 per 935.000 dòlars.

La vàlua d'aquest segell ve del fet que la Guaiana Britànica rebia els segells de la metròpolis, però el 1856 un problema amb els enviaments va causar una escassetat que amenaçava de bloquejar els enviaments postals.

Per això, les autoritats locals van anar a la impremta d'un diari per sortir del pas i així van néixer uns segells coneguts pel seu preu i color: el magenta d'un penic, el magenta de quatre penics i el blau de quatre penics.

Únic supervivent

Aquest únic supervivent del magenta d'un penic va ser trobat el 1873 per un escolar de 12 anys a la Guaiana, Vernon Vaughan, que el va localitzar entre uns papers familiars i el va afegir a la seva col·lecció de segells sense sospitar del valor que la peça aconseguiria.

David Redden, director de projectes especials i del departament de llibres de Sotheby's, havia definit aquesta peça com "un objecte màgic, la definició mateixa de raresa i valor" a un nivell "extraordinari".

Vaughan va vendre el segell a un col·leccionista, la peça va arribar al Regne Unit el 1878 i poc després va ser comprat pel comte austríac Philippe la Renotière von Ferrary, possiblement el col·leccionista de segells més important de la història.

Ferrary, austríac de parla italiana i resident a París, havia donat la seva col·lecció al Museu Postal de Berlín, però les autoritats franceses la van confiscar com a reparacions després de la Primera Guerra Mundial.

Notícies relacionades

La col·lecció va ser subhastada en diverses fases entre el 1921 i el 1926, i el segell va ser comprat el 1922 per un milionari nord-americà, Arthur Hind, que en va pagar 35.000 dòlars, una xifra rècord per a aquest tipus de peces.

Després de passar per altres propietaris, un altre milionari nord-americà, John DuPont, va pagar 935.000 dòlars pel segell en una subhasta el 1980, l'última vegada que aquest exemplar únic ha estat posat a la venda.