El referent

Songokumania a Barcelona

El Saló del Manga demostra que 'Dragon Ball', la sèrie que va revolucionar el gènere, no ha passat de moda

El Saló del Manga ret homenatge a la sèrie ’Bola de drac’ / MÒNICA TUDELA

4
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / Barcelona

Joves que rondaven l'adolescència. Llicenciats que aprofitaven el dia festiu. Pares amb els seus fills. Grups d'amics forjats gràcies a internet. I, tots, disfressats de personatges deDragon Ball. Així va ser el tret de sortida delSaló del Manga de Barcelona, que va obrir ahir les portes alrecinte firal de Montjuïc amb un gran èxit de públic i un sentit homenatge a la sèrie que va revolucionar el gènere i va marcar tota una època i una generació. La sèrie d'Akira Toriyama va enganxar grans i petits i, ara, 20 anys després de l'estrena de la publicació del manga a Espanya, el fenomen segueix atraient persones de totes les edats.

El Saló del Manga va homenatjar la sèrie amb una exposició i amb un acte molt especial: el registre del rècord Guinness de més persones disfressades d'algun dels personatges de la sèrie. Ho van aconseguir, entre altres coses, perquè no ho havia intentat mai ningú abans: 307 persones (de totes les edats, i no és un tòpic), van decidir celebrar amb tots els ets i uts el primer dia de fira del sector. «He vistBola de Drac Z Kaiper TV-3 i m'ha agradat molt», assegurava el Jan, de 8 anys. El seu pare el va introduir en la matèria: era d'aquells que, dues dècades enrere, intercanviaven fotocòpies amb els seus amics.

«Un distribuïdor local que sempre ens venia sèries [Marius Bistagne, que també va portarDr. SlumpiCapità Harlock a la televisió catalana] ens en va oferir una que assegurava que era molt bona. Quan va ser el moment, la vam emetre, però no sabíem exactament de què es tractava. El meu fill Jan, que llavors era a l'hospital, em va dir que era genial, i vaig decidir veure'n uns quants episodis. Em vaig adonar que es tractava d'una sèrie diferent de tota la resta», relata Oleguer Sarsanedas, en aquella època (febrer de 1990) director de programació de TV-3.

«Només en teníem 26 capítols. Quan es va acabar, la gent ens va començar a trucar i a dir que no ho podíem deixar perquè estaven al mig d'un torneig, que la sèrie havia de continuar. Vam moure cel i terra per comprar-ne més capítols, i la sèrie es va convertir en un símbol de TV-3 i del Club Super3», afegeix.

GENERACIÓ / La televisió catalana (que no va ser l'única autonòmica que va emetre aquells episodis) estava creant, sense saber-ho, la primerageneració Bola de Dracque continuaria anys i anys sent fidel a la sèrie protagonitzada per Son Goku. L'èxit (en audiències i en repercussió a les escoles) va ser tan gran que Planeta DeAgostini també va insistir en gran manera per aconseguir els drets del còmic japonès. I, així, va començar a editar el títol a les mítiques sèries blanca i vermella, que van canviar el panorama de l'edició del manga a Espanya.

«Vam ser el primer país occidental que va publicar el manga deDragon Ball. Només veure'l a la televisió vaig pensar que havíem d'editar-lo. Vam enviar desenes de faxos durant molts mesos a l'editorial japonesa, que no ens va fer ni cas. Al final, el gener de 1992, ens van trucar i vam poder negociar», explica Antonio Martín, director editorial de Planeta DeAgostini Cómics a l'època. No només van aconseguir convèncer els japonesos que s'havia d'editar a Occident, sinó que s'havia de fer en català. «El maig de 1992 vam sortir amb les dues edicions, i la catalana es va vendre més que la castellana. En vam arribar a tirar 85.000 exemplars en català», recorda. En aquests 20 anys les edicions han estat múltiples; l'última, una numerada per celebrar l'efemèride.

FOTOCÒPIES / Després de l'èxit a TV-3, l'intercanvi de fotocòpies es va fer habitual al mercat de Sant Antoni i les copisteries catalanes, i les carpetes començaven a portar aquells personatges que fins i tot es podien transformar en superguerrers. Van arribar les primeres figures, i també els videojocs. Tot un fenomen mediàtic que, curiosament, no va acabar mai de fer el salt amb èxit a les cadenes estatals.

Notícies relacionades

«Bola de Drac ens va marcar en la nostra feina, però també la nostra vida. Moltes vegades els taxistes, quan els dius l'adreça, es giren i et diuen: '¡Tu ets Son Goku!'», explica Marc Zanni, actor de doblatge que va posar veu al protagonista de la sèrie (a partir deBola de Drac Z) en català. Amb Joan Sanz (Vegeta), han publicat un llibre titulatLa sèrie de la teva vida(es pot adquirir al saló i a Amazon) on expliquen anècdotes del doblatge i de l'època. «Va ser un fenomen de masses, i encara ho és», afegeix Zanni.

«Per a Planeta va ser importantíssim. És un fenomen editorial, que encara perdura, només a l'altura deMortadel·lo i Filemó,TintíniAstèrix», diu Martín.