Les companyies d’aliments malgasten 6,5 quilos de productes per tona

La secretària general de Recursos Agraris celebra els avenços de les empreses espanyoles contra el desaprofitament i avisa d’inspeccions el 2026

Les companyies d’aliments malgasten 6,5 quilos de productes per tona
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

De cada tona d’aliments que produeixen o distribueixen les empreses del sector a Espanya, un total de sis quilos i mig, això és un 0,65%, acaba descartat i no es reaprofita. Traduït en diners significa que, també per cada tona de producte, les indústries alimentàries i les cadenes de distribució perden una mitjana de 0,73 euros per les pèrdues que s’originen en els seus processos. Les dades les va presentar ahir l’associació empresarial Aecoc, que agrupa a 34.000 empreses espanyoles i que ha elaborat, en col·laboració amb el Ministeri d’Agricultura i Alimentació, un estudi sobre el desaprofitament alimentari entre 150 de les seves companyies associades.

L’estimació de l’impacte econòmic es dedueix a partir de la informació facilitada pel 59% de les companyies participants en l’estudi. "Tot i que n’hi ha un 72% que afirmen que coneixen la quantitat de producte que malgasten, són moltes menys que reporten el valor econòmic d’aquestes pèrdues", va admetre Laia Balañà, coordinadora de projectes de l’Aecoc. A més dels costos econòmics que el desaprofitament té per a les empreses, l’informe també constata les dificultats amb què de vegades es troben les petites i mitjanes empreses per aconseguir reduir-lo.

Quan falten poc més de nou mesos per a l’entrada en vigor a Espanya de la llei de prevenció de la pèrdua i el desaprofitament alimentari, el 62% de les empreses del sector ja compten amb un pla de prevenció (tal com preveu la norma, aprovada al març). Ara bé, mentre el percentatge de grans companyies que ja estan preparades s’enfila al 78,6%, el de les pimes és només del 48,2%, tot i que dins d’aquest grup són bastantes les que ja apliquen mesures puntuals. "Aquesta tipologia d’empreses, les petites i mitjanes, necessitaran ajuda extra per poder aplicar la llei", va advertir en aquest sentit Núria Pedraza, directora del projecte La alimentación no tiene desperdicio, de l’Aecoc.

La bretxa entre empreses s’evidencia, així mateix, en les qüestions logístiques i a l’hora d’establir convenis amb oenagés a les quals puguin cedir els aliments sobrants, un altre dels punts que estan inclosos en la nova llei. Així, el 83% de les grans companyies ja disposa d’aquesta mena d’acords, mentre que entre les pimes es redueix al 42%, va remarcar Balañá en la presentació de l’informe, en la qual va participar la secretària general de Recursos Agraris i Seguretat Alimentaria, Ana Rodríguez Castaño.

Implementar les mesures

Notícies relacionades

Rodríguez va destacar els progressos que han fet durant els últims anys les empreses agroalimentàries en relació amb la reducció del desaprofitament alimentari i va remarcar que "el següent pas ha de ser arribar al consumidor aportant valor als aliments i fent-li veure què implica cada vegada que tira un aliment a les escombraries".

I tot i que l’aplicació de la llei és voluntària fins a l’abril de l’any que ve i, després, "el Govern no actuarà coercitivament per exigir-ne el compliment", Rodríguez va reconèixer que les comunitats autònomes han de desplegar inspeccions i controls perquè s’implementin les mesures que s’han previst.