Les companyies d’aliments malgasten 6,5 quilos de productes per tona
La secretària general de Recursos Agraris celebra els avenços de les empreses espanyoles contra el desaprofitament i avisa d’inspeccions el 2026

De cada tona d’aliments que produeixen o distribueixen les empreses del sector a Espanya, un total de sis quilos i mig, això és un 0,65%, acaba descartat i no es reaprofita. Traduït en diners significa que, també per cada tona de producte, les indústries alimentàries i les cadenes de distribució perden una mitjana de 0,73 euros per les pèrdues que s’originen en els seus processos. Les dades les va presentar ahir l’associació empresarial Aecoc, que agrupa a 34.000 empreses espanyoles i que ha elaborat, en col·laboració amb el Ministeri d’Agricultura i Alimentació, un estudi sobre el desaprofitament alimentari entre 150 de les seves companyies associades.
L’estimació de l’impacte econòmic es dedueix a partir de la informació facilitada pel 59% de les companyies participants en l’estudi. "Tot i que n’hi ha un 72% que afirmen que coneixen la quantitat de producte que malgasten, són moltes menys que reporten el valor econòmic d’aquestes pèrdues", va admetre Laia Balañà, coordinadora de projectes de l’Aecoc. A més dels costos econòmics que el desaprofitament té per a les empreses, l’informe també constata les dificultats amb què de vegades es troben les petites i mitjanes empreses per aconseguir reduir-lo.
Quan falten poc més de nou mesos per a l’entrada en vigor a Espanya de la llei de prevenció de la pèrdua i el desaprofitament alimentari, el 62% de les empreses del sector ja compten amb un pla de prevenció (tal com preveu la norma, aprovada al març). Ara bé, mentre el percentatge de grans companyies que ja estan preparades s’enfila al 78,6%, el de les pimes és només del 48,2%, tot i que dins d’aquest grup són bastantes les que ja apliquen mesures puntuals. "Aquesta tipologia d’empreses, les petites i mitjanes, necessitaran ajuda extra per poder aplicar la llei", va advertir en aquest sentit Núria Pedraza, directora del projecte La alimentación no tiene desperdicio, de l’Aecoc.
La bretxa entre empreses s’evidencia, així mateix, en les qüestions logístiques i a l’hora d’establir convenis amb oenagés a les quals puguin cedir els aliments sobrants, un altre dels punts que estan inclosos en la nova llei. Així, el 83% de les grans companyies ja disposa d’aquesta mena d’acords, mentre que entre les pimes es redueix al 42%, va remarcar Balañá en la presentació de l’informe, en la qual va participar la secretària general de Recursos Agraris i Seguretat Alimentaria, Ana Rodríguez Castaño.
Implementar les mesures
Notícies relacionadesRodríguez va destacar els progressos que han fet durant els últims anys les empreses agroalimentàries en relació amb la reducció del desaprofitament alimentari i va remarcar que "el següent pas ha de ser arribar al consumidor aportant valor als aliments i fent-li veure què implica cada vegada que tira un aliment a les escombraries".
I tot i que l’aplicació de la llei és voluntària fins a l’abril de l’any que ve i, després, "el Govern no actuarà coercitivament per exigir-ne el compliment", Rodríguez va reconèixer que les comunitats autònomes han de desplegar inspeccions i controls perquè s’implementin les mesures que s’han previst.
- Catalunya redueix la burocràcia per treballar als boscos
- Revolució en la mobilitat Els llums V16 permetran avisar dels incidents de trànsit en temps real
- El conflicte del Pròxim Orient La manifestació propalestina de BCN acaba en aldarulls
- Urbanisme Les obres a l’interior de l’estació de Sants desorienten els viatgers
- Compte enrere en el sector bancari El mercat augura que el BBVA es quedarà entre el 30% i el 50% en l’opa
- Dijous 30 d'octubre a las 18:30h El Periódico et convida a participar en el nou #afterwork, L'Hospitalet 100 anys de ciutat
- Barcelona Andrea Tova, mexicana a Catalunya: “Em vaig equivocar de país. No sabia que parlaven català”
- REIVINDICACIONS L’intrusisme inquieta els anestesistes: «Hi ha metges no especialistes que estan realitzant sedacions i això comporta greus riscos»
- Premi Planeta Juan del Val, guanyador del premi Planeta 2025: «Hi ha massa escriptors educats, l’art ha de tenir cert afany de provocació»
- «El president de la pau» ¿És veritat que Trump ha parat 8 guerres? ‘Fact check’ sobre l’afirmació del president dels EUA