MUNDIAL DE MOTOGP

MotoGP es queda sense quatre dels seus campions després del primer GP

  • Pol Espargaró (GasGas), Enea Bastianini (Ducati), Marc Márquez (Honda) i Miguel Oliveira (Aprilia) no podran participar en el GP de l’Argentina d’aquest cap de setmana a l’haver-se lesionat en l’estrena de Portimao (Portugal)

MotoGP es queda sense quatre dels seus campions després del primer GP

ALEX FARINELLI

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Tots, absolutament tots, els participants en el Mundial de motociclisme en la categoria de MotoGP, campions i no campions, veterans i principiants, guanyadors i candidats, van coincidir, al terme del Gran Premi de Portugal, que es va celebrar, diumenge passat, al circuit de Portimao, davant 67.000 espectadors, que es va tractar d’una cita molt, molt, especial.

No només perquè obria la temporada, no només perquè s’havien celebrat els últims tests hivernals, no només perquè inaugurava un nou calendari dins del mateix cap de setmana i afegia una carrera a l’esprint dissabte, sinó perquè tots ells s’havien d’adaptar a la nova fórmula.

I el cert és que Portimao va ser una experiència única, fonamentalment per la tensió i la tremenda pressió que els mateixos campions de MotoGP van reconèixer haver viscut, no només els dos dies de carreres, dissabte i diumenge, sinó durant tot el divendres, quan, ja des del primer minut, havien de córrer per ficar-se entre els 10 primers de la Q2.

Prefereixen esperar

Tots els pilots es van queixar de la pressió que suposa el nou format de tot el cap de setmana, sí, però tots ells van assegurar que no volien emetre, amb rotunditat, la seva opinió, fins que no passessin dos o tres grans premis més per poder jutjar si, efectivament, s’han de retocar els horaris i, fins i tot, la durada dels entrenaments.

Però, això, sí, una cosa és incontestable: la primera cita, els primers tres dies de carreres de la temporada, ha suposat que quatre dels millors pilots de MotoGP siguin baixa, aquesta mateixa setmana, en el segon gran premi del 2023, el de l’Argentina, que se celebrarà al traçat de Termas de Río Hondo. Els pilots són Pol Espargaró (GasGas), Enea Bastianini (Ducati), Marc Márquez (Honda) i, finalment, Miguel Oliveira (Aprilia). Com poden comprovar, primeres espases de quatre marques oficials.

El que sembla estar en pitjors condicions físiques després d’haver caigut sol i estavellar-se contra un mur de pneumàtics, que, pel seu accident, va ser canviat per un ‘airfence’, o defensa d’aire, és ‘Polyccio’. Encara no se n’ha donat a conèixer el diagnòstic definitiu, però comporta lesions serioses a la mandíbula i algunes vertebres, probablement més d’una, que és el que es va dir a Portimao. El petit dels Espargaró, que tornava a KTM amb la seva germana bessona GasGas, no se sap quan tornarà, però hi ha qui tem que tardi mesos a fer-ho.

Bastianini va ser tombat, sense cap sanció, per cert, pel seu compatriota Luca Marini (Ducati) i va patir fractura de la clavícula dreta. Hi ha qui creu que podria tornar, d’aquí dues setmanes, a Austin (Texas, EUA), però, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, es podria perdre també el GP nord-americà i veure’s obligat a tornar a Jerez.

Pel que fa a Márquez i Oliveira, els dos implicats en l’espectacular i duríssima topada provocada pel pilot català d’Honda, que es va estavellar contra el cos del portuguès d’Aprilia al revolt 4 de la tercera volta del GP, és segur que Oliveira tornarà als EUA, on també aspira a ser el campió català, que ha de complir la sanció de dues voltes lentes que li va imposar la direcció de la carrera.

«Abans d’emetre un judici sobre el nou format del cap de setmana, cal esperar alguns grans premis més, ja que a Portimao havíem entrenat molt»

Marc Márquez / Pilot oficial de l’equip Repsol Honda

Márquez va provocar al maluc dret d’Oliveira un impacte tan fort que, malgrat que diumenge no semblava seriós, ahir el seu equip va anunciar la impossibilitat que corregués a l’Argentina. El portuguès, que va acceptar les disculpes del català, «perquè cap de nosaltres volem provocar un xoc així», haurà de tornar als EUA. I Márquez, operat ahir del polze dret, reconstruït amb dos cargols, se saltarà Termas de Río Hondo i tornarà o mirarà de tornar en un dels circuits on millor li va i on ha guanyat gairebé sempre, Austin (Texas, EUA).

Certes crítiques

Notícies relacionades

Ningú, absolutament ningú, entre els protagonistes de MotoGP va voler reconèixer, a l’abandonar Portimao, que l’esdevingut, és a dir, tantes caigudes (23) i tantes baixes en la màxima categoria, fos una conseqüència del nou ordre implantat al llarg del cap de setmana. Márquez, per exemple, va ser dels que va demanar temps per emetre un judici més exacte, «perquè aquest cap de setmana s’ha corregut més que mai, sempre rodant per sota del rècord, perquè acumulàvem molts dies entrenant-nos aquí i les motos han millorat molt. No, no diria que l’esdevingut sigui pels horaris, la carrera a l’esprint de dissabte i la llarga de diumenge».

N’hi va haver, això, sí, com Aleix Espargaró i Jorge Martín que van parlar de més tensió, pressió i perill i, fins i tot, que alguns pilots, com per exemple Marc Márquez, s’haurien de comportar amb més calma. «No té sentit com estem corrent, hauríem de fer una reflexió i plantejar que això no pot acabar sent com un combat de boxa. Surts, intentes passar, i si no pots, et frenes i ho tornes a intentar. No ho sé, hauríem de córrer amb més sentit», va comentar Aleix Espargaró.