APOTEÒSIC DEBUT DEL CAMPIÓ

«‘Jaja nooo! Ka pasaooo? #vargameseñor!’», va escriure Àlex Márquez al veure com corria Marc

L’exhibició protagonitzada ahir per Marc Márquez, al traçat de Xest (València), quan va debutar amb la Ducati i, a les vuit voltes, ja tornava a estar entre els millors de MotoGP, ha provocat l’admiració i el temor en els seus adversaris

«‘Jaja nooo! Ka pasaooo? #vargameseñor!’», va escriure Àlex Márquez al veure com corria Marc

ESTRELLA GALICIA MEDIA

7
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Expliquen els biògrafs del mític Valentino Rossi, el gran enemic de Marc Márquez, que li va amargar repetides vegades la conquesta del seu desè títol mundial, que quan ‘el Doctor’ va protagonitzar una maniobra similar que acaba de fer Marc Márquez canviant, el 2003, la seva Honda per una Yamaha, quan ‘Vale’ va arribar, per primera vegada, al box de la marca dels diapasons i va dir: «Ni se us acudeixi pensar que he vingut aquí per ser segon». I va repetir títol.

El que va fer ahir el gran dels Márquez el seu primer dia sobre la Ducati va ser, senzillament, impressionant. Però no per als espectadors i periodistes que es van donar cita, a desenes, al traçat Ricardo Tormo, no, sinó per als que més saben d’això, que són, no només els mànagers, enginyers, tècnics i mecànics de MotoGP, sinó també, també, els pilots, ja que tots ells van expressar la seva admiració per algú que, als 20 minuts de pujar a la seva nova Desmosedici, després d’haver-se passat 11 anys sobre l’Honda RC213V, ja es va col·locar entre els tres primers de la graella de la màxima categoria.

Tal va ser la barbaritat que va protagonitzar Marc Márquez que al seu germà Àlex, que també va estar prodigiós, no se li va acudir una altra cosa per homenatjar-lo que escriure a X (abans Twitter) el següent i divertit missatge: «‘Jaja nooo! Ka pasaooo? #vargameseñor!’» I és que Marc va aconseguir els comandaments de la Ducati en només vuit voltes, les que va trigar a tornar al seu box, treure’s el casc i mostrar un somriure d’orella a orella, el mateix que provoca el temor dels seus adversaris, que van recordar una de les seves frases favorites: «Canvio a Ducati per tornar a divertir-me; només si el somriure em torna a la cara podré guanyar».

Marc Márquez surt del box de l’equip Gresini davant desenes de fotògrafs. /

ALEX FARINELLI

«Em temo que Marc torna a lluitar pel títol des del seu primer any a Ducati», va explicar Alberto Puig, un dels seus primers admiradors, amic i ‘team manager’ de l’equip Repsol Honda. «¿Per què ho dic?, primer perquè el conec molt bé i sé que ha fet el canvi per intentar tornar a ser campió. I, segon, perquè l’he vist somriure en la seva primera parada al taller. La veritat, no s’havia de ser gaire llest per saber que seria velocíssim ja d’entrada, tot just pujar a una moto guanyadora. I me n’alegro, me n’alegro moltíssim».

«Quan l’he vist somriure al baixar de la Ducati, he pensat ‘Marc lluitarà pel títol l’any que ve’, ja ho veureu’»

Alberto Puig

‘Team manager’ de l’equip Repsol Honda

Jorge Martínez ‘Aspar’, quatre vegades campió del món, amo d’una de les millors escuderies del Mundial i gran admirador també de MM93, no es va perdre cap detall del debut de Márquez amb la Ducati. «He anat a veure’l a les corbes i, la veritat, és impressionant. Continua tenint un pilotatge privilegiat, agressiu, determinant, però el que més admiro d’ell és la valentia que ha tingut per prendre una decisió tan arriscada, ja que ha deixat un equip que li pagava una fortuna i se’n va, ell solet, a iniciar un nou repte. Només pensant en aquesta gosadia, en aquestes ganes, en aquest voler provar-se de nou, ja vull que torni a ser campió».

Davide Tardozzi, un dels capitostos de l’equip Ducati Corse, gran admirador de Marc des de la seva aparició gloriosa amb l’Honda de MotoGP en el seu debut el 2013, va pronosticar que Márquez seria, d’entrada, al ‘top 5’ el primer dia «si no aconsegueix el primer crono, que podria, sí que podria». Ara, vist això, Tardozzi està convençut que amb el seu pilotatge i agressivitat, amb els consells que oferirà als nostres enginyers, «la nostra Ducati millorarà encara més, ja que Marc, amb la seva determinació, farà que els altres set pilots de la nostra marca no vulguin quedar-se enrere». Pot ser que Gigi Dall’Igna no vulgui Márquez a Ducati; Tardozzi somiava en ell i per això és feliç.

«Sento admiració pel que ha fet Marc. Ha renunciat a tot, inclosos moltíssims diners, per posar-se a prova, fet que demostra el seu esperit competitiu»

Jorge Martínez ‘Aspar’

Quatre vegades campió del món de motociclisme

«El mateix dia que em vaig assabentar que Marc havia firmat per Ducati vaig pensar que seria capaç d’aconseguir el millor temps en el test de dimarts a València», va assenyalar ahir el ja bicampió ‘Pecco’ Bagnaia. «I mira, no em vaig equivocar per gaire, no». Márquez va acabar quart, a 0.171 del millor crono de Maverick Viñales (Aprilia) i avantatjant el líder de la firma de Borgo Panigale per més de mig segon.

Quan Tardozzi anuncia un Mundial més igualat, disputat, competitiu i interessant que mai, es refereix, per descomptat, al fet que, ara, els pilots de Ducati tindran a la seva disposició les dades telemètriques de Marc Márquez i podran analitzar com corre, per què és tan veloç i com ho fa a cada corba. El primer que es va adonar d’això va ser ‘la Bèstia’’ Enea Bastianini, que va mostrar la seva admiració al repassar la telemetria de MM93 en la seva volta ràpida. «Ningú, ningú, cap dels vuit pilots de Ducati, havia sigut capaç abans de traçar la corba 8 de Xest a la velocitat i inclinació que ho ha fet avui (per ahir) Marc. És impressionant, ho repeteixo, impressionant, analitzar les seves dades. Sembla que no freni i és increïble com aixeca la moto com si res. Es nota que ha aconseguit els comandaments de la Ducati en un instant».

Marc Márquez, amb la seva nova Ducati, en el seu gir més veloç, ahir, a Xest. /

ESTRELLA GALICIA MEDIA

Ni Márquez ni ningú de l’equip Gresini va poder pronunciar-se ahir sobre el paper protagonitzat per Marc en aquest primer test, ja que Honda, amb qui tenia contracte fins al 31 de desembre del 2024, li va permetre provar la Desmosedici a Xest, sempre que no fes declaracions ni ell ni ningú sobre el seu assaig.

Això sí, Márquez es va creuar amb els seus col·laboradors més pròxims i a tots, a tots, els va fer la mateixa pregunta, esbossant el somriure que tenen aquells que saben haver fet grossa amb el seu comportament, amb la seva gesta, amb el seu debut. «¿Què, us ha agradat, no?», els xiuxiuejava mentre es creuava amb ells. «No ha estat malament, ¿veritat?» L’admiració que Márquez provocava al seu pas era tremenda.

Tant que l’italià Alessio ‘Uccio’ Salucci, amic personal de Rossi, el seu soci a l’equip VR46 i responsable de tota l’estructura de l’Acadèmia del ‘Doctor’ a Tavullia, em va reconèixer que, ara, una vegada vista la facilitat amb la qual Márquez s’ha adaptat a la Ducati «estàs una mica més a prop, molt poquet, però una mica més a prop de guanyar-me els 1.000 euros que vam apostar».

«És impressionant veure la telemetria de Marc. Quan arriba a la corba 8, sembla que no freni i és increïble com aixeca la moto, com si res. Cap de nosaltres podem fer això»

Enea Bastianini

Piloto de Ducati Corse

Notícies relacionades

A meitat de temporada, ‘Uccio’, que no pot amb Márquez, em va desafiar que apostés a favor de Marc. I ho vaig fer. Em vaig jugar mil euros que Marc guanyarà, almenys, dos títols més, abans de retirar-se. Quan Márquez s’assabenti d’aquest repte, em va dir, en plena conferència de premsa de diumenge, que em donaria «1.000 euros més» si aconseguia aquests dos títols. Tots dos vam acordar que donaríem aquests 2.000 euros a la fundació Two Wheels for Life, de l’expilot nord-americà Randy Mamola, que ajuda els nens de l’Àfrica, tant en educació com en sanitat.

Una cosa és clara després de l’exhibició que va protagonitzar Marc Márquez el dia del seu debut amb la Ducati Desmosedici, que, fins ara pilotava el francès Johann Zarco, la moto del qual era (és) un esglaó inferior a la Desmosedici que piloten Bagnaia, Bastianini i Jorge Martín, i és que tots els seus adversaris passaran un hivern molt més inquiets del que pensaven si el vuit vegades campió del món català s’hagués quedat a Honda. Ara ja saben que, el 2024, tindran el pitjor rival de tots, el nou Marc Márquez, el Márquez 2.0.