Un camí sense marxa enrere

La tecnologia ja ha impactat en la nostra quotidianitat per millorar i facilitar la nostra vida, de manera eficient i respectuosa amb el medi ambient i amb nosaltres mateixos. És un camí que ja no té marxa enrere. Les 'smart cities' ja no són ciència-ficci

Un camí sense marxa enrere_MEDIA_1

Un camí sense marxa enrere_MEDIA_1 / TELEFÓNICA

4
Es llegeix en minuts

Un matí qualsevol el nostre mòbil ens concedeix 18 minuts més de son perquè la nostra polsera intel·ligent li ha desaconsellat despertar-nos en aquell moment, ja que estem en una fase de son òptima, gens adequada per interrompre-la, i després de consultar la nostra agenda del dia, les condicions meteorològiques i calcular la millor ruta per evitar el trànsit previst a la ciutat, ha arribat a la conclusió que era possible obsequiar-nos amb aquest regal. El mòbil ha ordenat a la polsera que ens desperti amb suaus vibracions i a les persianes, que s'obrin per  facilitar l'entrada de llum natural.

El nostre sistema smart home ha decidit apagar la llum elèctrica així que ha detectat que clarejava, i només ha encès la calefacció del bany perquè sap que en 20 minuts sortirem de casa, de manera que no cal consumir-ne més. Cinc minuts abans ens convida a deixar el cotxe i a utilitzar el transport públic. Un accident en la nostra ruta impedeix als conductors avançar i sap, per la nostra agenda, que ens espera un reconeixement mèdic a primera hora. Per això avui la cafetera no s'ha engegat, hem d'arribar al destí en dejú.

En dies com avui lamentem no haver-nos comprat un cotxe elèctric, perquè ens estalviaríem el temps que trigarem a omplir el dipòsit (ahir la tauleta del cotxe ens va avisar del baix nivell de combustible) i així podríem utilitzar el cotxe. A més, l'app municipal mostra places d'aparcament lliures en el nostre destí.

Un matí tot això passarà i no ens en sorprendrem, ni tan sols ens preguntarem com és que el mòbil ha sonat més tard. Aquell dia serem un individu smart. La tecnologia ja ha impactat en la nostra quotidianitat per millorar i facilitar la nostra vida, de manera eficient i respectuosa amb el medi ambient i amb nosaltres mateixos. És un camí que ja no té marxa enrere.

Entorn intel·ligent

La realitat ha superat la ficció. Algunes de les innovacions amb què ens van sorprendre fa 30 anys Marty McFly i Doc Emmet Brown a Retorn al futur s'han quedat curtes. Aquí ha arribat per quedar-se la roba intel·ligent, les càmeres incorporades en els uniformes esportius, els drons, els rellotges i les polseres intel·ligents, la impressió en 3D, la videoconferència, els vehicles que, si bé no volen, sí que es connecten amb els nostres dispositius o amb els serveis d'una ciutat. És clar que les smart cities ja no són ciència-ficció, sinó objectiu prioritari per a totes les institucions, bé siguin estatals, autonòmiques o locals.

Estem en els inicis de convertir el nostre entorn en intel·ligent, a assignar-li capacitats perquè prengui decisions, sempre modulades i predefinides per nosaltres mateixos, perquè el lliure albir és innat a la humanitat i així continuarà sent. L' innegable és que les ciutats, els edificis, el trànsit, el transport i els serveis públics, les nostres pròpies agendes, són elements que ens haurien de facilitar la vida -o almenys que no hi impactés negativament-, que ens permetessin guanyar temps per a nosaltres, les nostres famílies o els nostres amics, i  destinar recursos econòmics i capacitats vitals a allò que realment ens interessa i ens motiva.

Enganxats a la xarxa

Vivim en una societat enganxada a la xarxa, en la qual els productes, serveis i objectes quotidians estaran connectats a internet. No podem donar l'esquena a la tecnologia, sinó aprofitar-nos-en per guanyar qualitat de vida i, per què no, crear nous models econòmics que ens permetin soldar les bretxes que presenta la nostra societat.

Una ciutat serà més eficient si incorpora calefaccions conjuntes i recicla l'aigua; si potencia l'ús de vehicles elèctrics i al seu torn monitoritza l'estat de les estacions de recàrrega, passant per la promoció del lloguer d'aquest tipus de vehicles; si disposa de sensors intel·ligent que proporcionin dades com el nivell de CO2, d'humitat, de soroll o de trànsit, informin de les places d'aparcament lliures, de l'ocupació de les urgències hospitalàries, de les biblioteques, del temps d'espera per al metro o autobús; o estableixi un espai segur en els camins escolars o en la vida diària de la nostra gent gran; i si ofereix connexió a internet integrada sota el paviment, allò que es coneix com a voreres wi-fi.

Notícies relacionades

Empreses com Telefónica són aquí amb vocació de servei per desenvolupar i implementar, sota estàndards oberts que permetin la col·laboració de qualsevol emprenedor o soci, les plataformes que permetin la connexió, la gestió i el control de totes aquestes comunicacions. Sempre de la mà dels ciutadans. perquè som nosaltres els qui percebrem les millores que ens proporcioni tenir serveis municipals eficients i donant entrada no solament a grans empreses, sinó a start-ups i pimes. És un error no comptar amb ells en aquest procés de transformació. I sempre sota paràmetres de fiabilitat i seguretat.

La tecnologia ha de ser sinònim d'autonomia i llibertat, però també de privacitat. De nosaltres, ciutadans, depèn com, en què i amb qui volem ser smart.

Temes:

+Valor