Millors serveis, més qualitat de vida

València és segurament una de les ciutats espanyoles més avançades en el desenvolupament tecnològic del projecte estratègic de 'smart city'. El repte principal és millorar la qualitat de vida dels ciutadans a partir de la prestació de millors serveis munic

Millors serveis, més qualitat de vida_MEDIA_1

Millors serveis, més qualitat de vida_MEDIA_1 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de València està participant activament en els últims anys en els fòrums nacionals i internacionals que estudien l'evolució cap a una gestió més intel·ligent de les seves ciutats com la Red Española de Ciudades Inteligentes (RECI), la Red Innpulso i l'European Innovation Partner­ship on Smart Cities and Communities. En l'àmbit intern, està desenvolupant una estratègia de ciutat intel·ligent, establerta ja fa tres anys, que li ha permès avaluar la situació actual dels serveis urbans, així com definir indicadors de ciutat amb els quals podrà comparar-se de manera objectiva amb altres ciutats del món pel que fa a qualitat de vida i intel·ligència en la gestió dels seus serveis urbans.

València SmartCity és el projecte estratègic per evolucionar cap a una gestió més intel·ligent de la ciutat de València. L'element vertebrador d'aquesta estratègia és la plataforma VLCi, que habilita una forma transformadora i innovadora de gestionar més eficaçment i eficientment els serveis municipals. Aquesta plataforma recopila els indicadors clau de ciutat i de gestió dels seus serveis urbans per oferir-los de manera transparent als ciutadans i als serveis municipals per millorar l'eficiència en la seva gestió.

El repte principal d'aquest projecte és millorar la qualitat de vida dels ciutadans de València mitjançant el gaudi d'aquests serveis més ben prestats i l'aparició de nous, com la app València, que els permeti accedir a serveis més àgils, personalitzats i geolocalitzats.

Economia del coneixement

El segon focus d'atenció del projecte és fomentar l'avaluació cap a una economia del coneixement i la innovació. Per fer-ho posem a disposició de ciutadans, emprenedors, empreses i investigadors multitud del conjunt de dades de què disposem gràcies a la plataforma VLCi. Aquest servei no tan sols permet convertir València en una ciutat més habitable, eficient i sostenible, sinó que possibilita la creació de nous models de negoci i de nous negocis.

La VLCi és la primera plataforma de ciutat intel·ligent que es desplega a Espanya que compleix amb Fiware, l'estàndard europeu de desenvolupament de smart cities basat en la utilització de components de software obert, cosa que permet la creació d'un ecosistema al seu voltant que el potencia. Això vol dir que un desenvolupador/emprenedor/empresa que desenvolupi amb components basats en Fiware pot traslladar potencialment els seus desenvolupaments a qualsevol smart city desenvolupada sota aquest estàndard.

Es disposa de quadros de comandament de ciutat i de gestió dels serveis municipals a mesura que es van integrant a la plataforma. Aquests quadros de comandament permeten mostrar l'estat de la gestió dels diferents serveis de manera que es vegi a primera vista el valor actual de l'indicador de gestió corresponent, el seu valor anterior, si està per sobre o per sota del llindar que s'estableixi, que estarà relacionat amb els reptes de ciutat que València s'ha marcat.

El component big data de la plataforma VLCi, permet el càlcul de KIPs (key performance indicators), indicadors clau de desenvolupament, i prediccions sobre els valors que aquests prendran en el futur a partir de les dades emmagatzemades o rebudes a la plataforma. Aquests KPIs són oferts per ser interpretats i mostrats en les eines de quadro de comandaments i gestió d'alarmes.

Portal de consulta

Notícies relacionades

En compliment de la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern del 2013, l'ajuntament aborda no tan sols un portal de transparència habitual, sinó que el basa en la informació que publica a més al seu portal de dades obertes (open data), de manera que tota la informació es publica no només a través d'una pàgina web que pot consultar el ciutadà, sinó també a través d'una interfície estàndard que permet que aquesta informació sigui reutilitzada per part de qualsevol programador, emprenedor o ciutadà que vulgui crear qualsevol aplicació a partir d'aquesta informació. L'enllaç a aquest portal és http://gobiernoabierto.valencia.es/va/.

València està utilitzant el servei de big data del nostre proveïdor de plataforma VLCi on es recopilen dades ja anonimitzades dels dispositius mòbils permetent realitzar planificacions i actuacions operatives sobre dades reals com no s'havia tingut mai fins ara. Es tracta d'analitzar les tendències i els comportaments de les multituds, no dels individus. L'eina, denominada Smart Steps, utilitza dades anonimitzades, agregades i extrapolades que proveeixen el comportament real, no percebut, del moviment de grups de persones. Amb aquesta eina s'han portat a terme dos estudis: un sobre mobilitat, que té com a objectiu quantificar i caracteritzar la mobilitat a l'àrea metropolitana de València, i un altre sobre turisme, que té com a objectiu l'anàlisi de visitants (turistes nacionals i estrangers) dins del municipi de València.